Вход

рак

 • Доказаха, че кучетата надушват онкологични заболявания

  кучеЯпонски специалисти от Mедицинския университет на префектура Тиба доказаха способността на кучетата да надушват онкологични заболявания, съобщава БТА. Учените провели поредица от експерименти с няколко лабрадора. На тях им била предоставяна за подушване урина на здрави и на болни от рак пациенти с потвърдена диагноза. При всички ракови образци четириногите безпогрешно откривали невидимите им "маркери".

 • Почина майката на 3 деца, на която 7 болници отказаха помощ и пратиха линейка от Турция

  пациент39-годишната Мариянна Цакова от Габрово почина и остави три деца без майка, съобщават от dnes.bg. Преди около година Мариянна разбира, че има рак на шийката на матката и претърпява няколко операции. Впоследствие единствено от клиника в Турция ѝ предлагат лечение, а благодарение на добри хора семейството успява да събере необходимите 30 000 лв. за лечението там.
  "Мариянка ни напусна, вече е ангел. Благодарим на всички, които отвориха сърцата си за нея. Погребението е в събота от 12 часа на Централните градски гробища в Габрово. Почивай в мир, Мариянна, а в сърцата ни - ще живееш винаги!", написаха нейни близки на страницата в социалната мрежа Facebook, на която публикуваха информация за нейния случай.

 • Протеин може да спре вирусите.

  Изследователи от Университета на западна Шотландия откриха протеин, който може да спре развитието на вирусите.
  Екипът вече е установил, че един и същ протеин може да потисне рака.
  Сега борбата започва да се разбере напълно как работи, с надеждата да превърне лабораторните изследвания в лечение.
  Протеинът се нарича Хира. Технически е комплекс от хистони, но е по-лесен за разбиране по отношение на това, което може да направи.
  Преди три години д-р Таранджит Сингх Рай и колеги от Института за ракови заболявания Бийтсон и университета в Глазгоу съобщиха, че Хира може да потисне неконтролираното разделение на клетките, причиняващи рак.

 • Тиха епидемия от рак се разпространява сред мъжете

  Джейсън Менделсон е женен от близо 20 години и щастливо отглежда три деца, когато забелязал безболезнената бучка на врата си, докато бръснел преди три години.

  След няколко дни той е бил диагностициран с смъртоносна форма на рак, причинена от вирус, който вероятно е хванал в колежа преди десетилетия.

  Менделсон, който сега е 48-годишен, е класическата жертва на рак на главата и шията, причинен от HPV, човешкия папиломен вирус. Ново проучване през тази седмица показва, че има тиха епидемия от HPV-свързани ракови заболявания сред мъжете.

 • В памет на загубилите битката с рак на гърдата (видео)

  балониПускат 1200 розови балона в небето над София в памет на загубилите битката с рака на гърдата и в подкрепа на жените, които се борят с тази тежка болест, информират от Nova TV. Всяка година 3800 българки получават диагнозата рак на гърдата. Броят на заболелите у нас е близо 46 000, а една пета от всички починали от рак жени у нас са станали жертва именно на това заболяване.
  Събитието пред НДК е част от информационната и профилактична кампания за борба с тежкото заболяване, инициирана от Първа АГ болница „Света София“.

 • Родителите на онкоболни деца не искат съжаление, а адекватна помощ

  ракВ Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания в София се намира единственият Дневен център за деца с онкохематологични заболявания у нас. Всяка година между 150 - 200 деца се разболяват от рак, а годишно у нас се лекуват 1300, информират от Actualno.com. Между вливанията, прегледите и лечението, Дневният център е единственото място, където децата може да се срещнат със свои връстници, да творят и играят. Центърът е създаден от "Сдружение на родители на деца с онкохематологични заболявания."

 • Максимално съкратен срок за резултати от патолозите в КОЦ - Пловдив


  БачурскаСупермодерна патологична лаборатория на европейско ниво ще има Комплексният онкологичен център в Пловдив. За целта ще се работи в две посоки. Едната е дооборудване, което да съкрати максимално сроковете за получаване на резултата, важен за правилното поставяне на диагнозата.
  „Има болници, в които се чака по 10 - 14 дни, а няма нищо по-страшно за пациентите от неведението. Ние смятаме да съкратим срока до 3 дни за масовите тумори”, коментира началникът на отделението по клинична патология д-р Бачурска.

 • Днес е Световен ден без сутиен

  без сутиенНа 13 октомври се отбелязва Световният ден без сутиен. Инициатива всъщност няма нищо общо с еротиката, а цели да насочи вниманието към рака на гърдата. Октомври е посветен на битката с тази коварна болест и ви призоваваме да отделите от времето си и да се прегледате при мамолог заради вас и близките ви, пишат от Actualno.com. Ракът на млечната жлеза е лечим, когато е открит навреме, затова не отлагайте. Днешната инициатива е един оригинален начин жените да покажат своята съпричастност и че са запознати с рисковете, водещи до това тежко заболяване.

 • Генният тест "намалява риска от рак на гърдата"

  Генният тест, който информира жените за вероятността те да развият рак на гърдата, скоро може да бъде използван при високорискови групи.
  Изследователите от Манчестър след теста заявиха, че могат да намалят броя на жените, които имат операция, за да отстранят гърдите си, като намалят риска си.
  Тестът върху кръвта или слюнката разглежда 18 генетични варианта, за които е известно, че оказват влияние върху шансовете за рак на гърдата.
  Ранните благотворителни организации заявиха, че това ще има реално въздействие върху жените и ще доведе до по-малко диагностициране на болестта.
  Тестът за единичен нуклеотиден полиморфизъм (SNP) ще бъде първоначално наличен за пациенти, които имат тестове в болница "Света Мария" и болница "Wythenshawe" в Манчестър за BRCA1 и 2 генни мутации с фамилна анамнеза за рак на гърдата.
  BRCA е наречена "генът на Анджелина Джоли", след като актрисата разкри, че е имала операция след като е научила, че има до 87% шанс да развие рак на гърдата.

 • Пациентите с рак на простата у нас с 40% по-ниска преживяемост

  ракПо данни, изнесени от Комисията по здравеопазване към парламента, има неприемлива разлика в преживяемостта на пациенти с рак на простатата от Източна и Западна Европа, която достига до 40%. Това се дължи на качеството на лечение и ранната диагностика в западните и източните държави, информират от вестник Труд. Специалистите са излезли с препоръки за подкрепа на паневропейска програма за повишаване на информираността за рака на простатата и иницииране и подкрепа на програми на национално ниво, определящи рака на простатата като приоритет.

 • "Есенно училище за иновации в медицината" за млади учени

  МУВ Медицинския университет в Плевен за трета година отваря врати "Есенно училище за иновации в медицината", съобщиха за БТА от висшето училище. Форумът е в рамките на 15-та международна научна конференция за студенти и преподаватели, която започва в понеделник и ще продължи до 14 октомври.
  Тази година Училището за иновации стартира с темата за персонализирания подход в лечението на онкологичните заболявания. Изтъкнати гост-лектори от София и специалисти от Медицинския университет в Плевен са поканени да говорят пред младите учени и ще представят най-новото и актуалните проблеми.

 • По-ново лекарство може да удължи ремисиите на лимфома

  drugs handНо експертите по рак на кръвта призовават за повече изследвания

  По-ново лекарство може да победи стандартното лечение, когато става дума за борба с фоликуларния лимфом на рака на кръвта, предполага клинично проучване.

  Фоликуларният лимфом е един вид неходжкинов лимфом - група ракови заболявания, които възникват в белите кръвни клетки.

  Новото проучване установи, че лекарството, наречено Обинутузумаб (Gazyva), обикновено поддържа рака под контрол по-дълго, в сравнение със стандартния лекарствен ритуксимаб (Rituxan).

 • Затлъстяването е свързано с 13 вида рак

  Отслабването може да намали риска, твърдят изследователите
  Има връзка между затлъстяването и 40% от всички ракови заболявания, диагностицирани в САЩ, съобщиха здравните служители във вторник.

  Това не означава, че прекалено много тегло причинява всички тези случаи на рак, просто има някакъв вид все още да бъде обяснено с асоциация, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

  Въпреки това резултатите от проучването показват, че затлъстяването или наднорменото тегло са свързани с случаи на рак, включващи повече от 630 000 американци през 2014 г. и това включва 13 вида рак.

 • Ново лекарство в хематологията позволява ремисия без лечение

  хематолозиНово лекарство в хематологията увеличава трикратно шанса да бъде преодоляна хроничната миелоидна левкемия и позволява ремисия без лечение при пациенти с рядкото злокачествено заболяване на кръвта, съобщи проф. Жанет Грудева, национален консултант по хематология. Новото лекарство дава възможност след 3 години имунната система сама да поеме контрол над болестта, като това дава възможност да се спира лечението на част от пациентите, информират от БНР.
  „Трябваше да приключат клинични проучвания, които да аргументират възможността за спиране на лечение и в кратката характеристика на продукта, на този конкретен медикамент, ЕМА е включила възможността за спиране на лечение при строго разписани условия“, каза проф. Грудева.

 • Verzenio е одобрен за напреднал рак на гърдата

  Verzenio (abemaciclib) е одобрено от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ за лечение на жени с някои напреднали форми на рак на гърдата - най-често срещания рак в Съединените щати.

  Повече от 250 000 жени се очаква да бъдат диагностицирани с рак на гърдата през тази година и повече от 40 000 ще умрат от болестта, смятат Националният институт по рак на САЩ.

  Verzenio е предназначена да блокира вещества, наречени циклин-зависими кинази, за които се смята, че стимулират растежа на раковите клетки. Лекарството е одобрено за хормонално-рецепторно-положителни и HER2-негативни форми на напреднал или разпространяващ се рак на гърдата, които са лекувани с терапия, която променя хормоните на човека (ендокринна терапия).

 • Започва месец за борба с рака на гърдата с осветяване на НДК в розово

  НДКФасадата на Националния дворец на културата ще бъде осветена в розово тази вечер като начало на кампаниите против рака на гърдата. Целият месец октомври е посветен на борбата с едно от най-сериозните заболявания и най-често срещани онкологични проблеми при жените - ракът на гърдата. Инициативата е световна и се отбелязва за пета поредна година в България.
  В рамките на октомври специалисти от 12 болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора ще провеждат безплатна масова профилактика срещу рака на гърдата.

 • Накрая дошла линейка от Турция .....

  ambulanceСедем столични болници са отказали помощ на онкоболна жена. За това разказаха роднините  на 39-годишната Мариянна Цакова от Габрово.
  Преди около година Мариянна разбира, че има рак на шийката на матката с разсейки в черния дроб. Благодарение на стотици добри хора, семейството й успява да събере 30 000 лева, необходими за лечението и операцията й в клиника в Турция.
  Преди две седмици обаче жената получава усложнения. По това време тя се намира в София при своите родители. В седем болници отказват да я приемат, въпреки състоянието, в което се намира.

 • Българин е сред създателите на нова теория за лечение на рак в САЩ

  стартъпВъв водещия екип на компания Affigen в Сейнт Луис – САЩ, която е на прага на откритие в лечението на онкологичните заболявания, е българинът Анатоли Цеков от Монтана, информират от dariknews.bg. Той е ръководител на лабораторните изследвания в компанията, създадена през 2016 г. с цел развиване имунотерапия от нова генерация за лечение на рак.
  Анатоли Цеков заминава за САЩ със семейството си, когато е 11-годишен. Той завършва висшето си образование във Вашингтон и става експерт по клетъчна молекулярна биология и биохимия.

 • Благотворителен крос „Спри рака“ в Пловдив

  ракБлаготворителен крос „Спри рака“ ще се проведе на Гребната база в Пловдив на 30 септември, събота, съобщават от marica.bg. Спортната проява е част от програмата на Регионалната научна конференция на тема „Съвременните възможности на клиничната хематология“. Проявите се организират от Сдружение „Спри рака” и Клиниката по клинична хематология на УМБАЛ „Свети Георги“ с подкрепата на ръководствата на болницата и на Медицински университет – Пловдив.

 • Община Ивайловград провежда безплатни онкологични прегледи

  лекарПродължава добрата практика екипът на Комплексен онкологичен център – Пловдив да организира безплатни прегледи, съобщават от Actualno.com. В началото на месец септември останаха много жители на община Ивайловград, които не успяха да се възползват от услугите на екипа, но още тази седмица – на 22, 23 и 24 септември, ще имат възможност за безплатни прегледи и изследвания. Общината ще осигури отново необходимите кабинети в Детски комплекс – Ивайловград, където екип на КОЦ – Пловдив, с участието хирург - онколог, онкодерматолог, специалист по онкология и гинекология, онколог-химиотерапевт и лекар образна диагностика, ще извършват безплатни клинични прегледи, консултации и подкрепа на всички, които желаят да се възползват от изнесените им услуги.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»