Вход

лимити

 • БЛС алармира НЗОК за намалени регулативни стандарти

  ГрозевПредседателят на Българския лекарски съюз с писмо до управителя на НЗОК проф. Плочев го уведомява, че в централата на съсловната организация пристигат писма от управители на лечебни заведения за СИМП, обезпокоени от недостига на регулативни стандарти. Тревожен е фактът, че при повишена сезонна заболеваемост и едновременно с това намалени регулативни стандарти, в сравнение с предходното тримесечие, се затруднява своевременната консултация със специалист или извършване на медико-диагностични изследвания.
  От РЗОК отговарят на общопрактикуващите лекари, подали молби за увеличаване на броя на направленията, че чакат отпускане на допълнителни средства от НЗОК.

 • Мораториумите не свиват разходи и не решават проблеми

  imeКазват, че насилието е последното убежище на некомпетентния. Тази фраза изглежда като много точна аналогия на наложения мораториум върху финансирането на нови лекарства и нови медицински дейности от НЗОК през 2018 г. Причината за ограниченията е неспособността на управляващите да ограничат стръмното увеличение на здравноосигурителните разходи през последните години. Въпреки че предходното правителство разполагаше с около две години, а настоящото с близо цяла година, ако не да се справи, то поне да положи първите стъпки за разрешаване на проблема, напредък не се наблюдава. Вместо това се прибягва до крайни мерки, които противоречат на логиката, нормативната уредба и не дават резултат, защото винаги се намира възможност за заобикаляне на ограничението.

 • Конституцията не дели пациентите на подлимитни и надлимитни

  katsarovЗа проблемите с неплатената надлимитна дейност разговаряме с д-р Стойчо Кацаров, Председател на Управителния съвет на ЦЗПЗ. Повод за интервюто са внесените в Парламента за второ гласуване на Закона за бюджет на НЗОК, предложения от ПГ на БСП за изплащане на надлимитната дейност на болниците за 2016 година.
  Д-р Кацаров, може ли Парламентът да приеме решение за изплащане на надлимитната дейност на болниците за 2016 година?
  Разбира се. Народното събрание е длъжно да поправи тази тежка несправедливост и то не само за 2016, но и за 2015 година. Терминът надлимитна дейност скрива истината. Това е дейност, свързана с лечение на пациенти, здравноосигурени лица, потърсили медицинска помощ по реда на закона, която не е платена от НЗОК.

 • Кирил Ананиев даде клетва като здравен министър

  k.ananiewАнаниев беше избран със 121 гласа "за" от общо 206 гласували. "Против“ бяха 85 депутати - от БСП и ДПС, "въздържал се“ нямаше. 
  След клетвата Ананиев благодари на народните представители, които го подкрепиха и обеща да работи с всички парламентарни групи, с гражданското общество и със съсловните организации. Той каза, че има цялостен план. Ананиев покани специалисти, включително от университетите и бившите министри, в консултативен съвет."
  Кирил Ананиев е роден през 1955 г. в София. Завършва специалност „Финанси и кредит“ във ВИИ Карл Маркс в София през 1980 г.

 • Надзорници разпределят парите за здраве

  kaz"Аз правя предложение. Аз мисля, че можем да намалим с 10 милиона парите за лекарствата. От милиард и 30 милиона да станат милиард и 20 милиона. Защото пак казвам, очакваното изпълнение е милиард и 21, и 22. Ако са 1 – 2 можем и от резерва. Но не можем повече да ги направим. Нищо дисциплиниращо няма. Съгласен съм, че тези 200 хиляди, които дадохме в извънболничната водят на фона на всички други увеличения до скептицизъм и натиск от тяхна страна. Нека да дадем от тези 10, 7 там. И останалите 3 милиона въпроса е къде да ги сложим. Ние можем да ги сложим и трите милиона в болнична помощ, можем да сложим един милион горе да станат 10 за стоматолозите и 2 да отидат в лечебното и пак ви казвам, че със 120 – 130 милиона направете сметка колко от тези пътеки, които са недооценени можем да увеличим и с колко."

 • Ненков би продължил политиката на Петров

  nenkov miroslavАко бъде избран за министър д-р Мирослав Ненков би продължил досегашната политика, като една от важните задачи е продължаване на проекта за Спешната помощ. Всеки друг би имал нужда от време да се ориентира в МЗ. Ненков сподели в интервюто за БНТ, че официални разговори с него за овакантеното министерското място не са водени, но имал неофициални такива. Той самият също не бил решил дали да приеме, защото се е съгласил да бъде заместник-министър заради подалия оставка проф. Николай Петров.

 • Кое е по-важно?

  whatВсички болници, без оглед на собствеността, са потърпевши от някои лоши политически решения.
  Когато казваме, че медицинския стандарт изисква 10 лекари в едно отделение, от които 6 със специалност, то това води до ненужни разходи, както на държавните,така и на общинските, така и на частните болници.
  Когато казваме, че лимитите ощетяват болниците, това засяга в еднаква степен и държавните и частните и общинските. Степента на засягане се различава не по собствеността, а по развитието и разширението на дейността. Болници, които разкриват нови дейности или са повишили качеството си на работа, в резултат на което и са привлекли повече пациенти, са ощетени най-много от лимитите без значение кой е собственика.

 • Отлагането на проблема с дълговете ще направи положението на болниците неспасяемо (видео)

  КацаровОкончателната отмяна на Националната здравна карта от Върховния административен съд коментира по Телевизия Европа д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.
  „ЦЗПЗ и Националното сдружение на частните болници атакуваха това постановление на Министерския съвет, като основният аргумент не е дали е обнародвано или не, а е принципното ни несъгласие с подобен тип здравна политика. Здравната карта по същество означава забрана за разкриване на нови лечебни заведения или нови отделения. Фактически това е забрана за инвестии. Откакто е въведена се стигна и до комични ситуации, че самото здравно министерство, закупувайки апаратура /като в русенската болница/ се оказва в невъзможност заради здравната карта да пусне функционирането на тази апаратура, т.е. самата държава не можеше да инвестира в здравния сектор, да не говорим за частните инвестиции в сектор, в който винаги се говори, че не достигат парите“, каза д-р Кацаров.

 • ББА: Незаплащането на здравните услуги убива не болници, а хора

  париБългарска болнична асоциация излезе с позиция в подкрепа на заплащането на извършената медицинска дейност на лечебните заведения в периода от април 2016 г. до април 2017 г., която е известна като "надлимитна". ББА апелира за продуктивен диалог между Министерството на здравеопазването и лечебните заведения, като предлага своята експертна помощ и подкрепа в опитите да се намери устойчивост и стабилен здравен модел.
  „Българската болнична асоциация се присъединява към призива на БЛС за заплащане на извършената медицинска дейност на лечебните заведения в периода април 2016 г. - април 2017 г. Незаплащането на предоставените от лечебните заведения здравни услуги е много опасно и подлага на риск цялата здравна система. Неслучайно тази седмица сме свидетели на колапс на болницата във Враца. Предизвикателствата пред болничното здравеопазване в България са валидни за всички болници, независимо от собствеността им", се казва в официалната позиция на асоциацията.

 • Гласът на миналото

  moskov newПетър Москов даде просторно интервю за БТВ по случай деня на Св. Йоан Рилски Чудотворец, който се отбелязва и като Ден на българския лекар – 19 октомври. Бившият здравен министър от втория кабинет на Бойко Борисов обвини, третия кабинет на Борисов и парламентарното мнозинство в липса на воля за налагане на силата на държавата над гражданите. Потрепването на мускулче на дясната буза, издаваше лека изнервеност, която остана почти незабелязана на фона на станалия характерен и неотслабващ с времето блясък в погледа. Москов отправи само косвени упреци към сегашния здравен министър, но намекна, че търпението му няма да е безкрайно. Порейки въздуха в студиото с показалеца на лявата си ръка, бившият здравен министър обвини съда, че работи срещу волята на държавата, като отменил Националната здравна карта, а Правителството не трябвало да позволява такива своеволия на съдиите.

 • Обществото, а не съдът трябваше да отмени Здравната карта

  STOICHO 660x330След като ВСС отмени окончателно Националната здравна карта, темата за възможността от възникването на правен хаос в здравната система в студиото на Код 11-13 коментират д-р Стойчо Кацаров и д-р Николай Болтаджиев. „С отпадането на здравната карта се отменят забраните да се разкриват нови здравни заведения, структури във вече съществуващи болници и ново финансирането в тях“, заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата от здравеопазване. Той е категоричен, че резултатите от политиката на лимитите е, че 3/4 от болниците са пред фалит и допълни, че отмяната на здравната карта е добра новина за потребителите По думите му, до тази отмяна трябваше да се стигне с протест на цялото съсловие и гражданско общество, а не заради жалбата, подадена от него и д-р Болтаджиев.

 • Ето кой точи касата

  money nhifЗдравната каса се източва от Надзорният съвет. На вчерашното си заседание, надзорниците са взели решение да субсидират закъсалите държавни болници МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД, гр. Ловеч; МБАЛ „Христо Ботев“ АД, гр. Враца и МБАЛ „Света Петка“ АД, гр. Видин с 2 204 209 лева.
  Питаме се защо само тези три болници, другите държавни не заслужават ли субсидия?
  Ако здравната каса можеше да субсидира болници, защо тогава не субсидира и затворилата онзи ден врати болница в Поморие?
  Ами ако някоя закъсала частна болница поиска субсидия, дали и на нея ще се даде?

 • Здравната карта блокираше развитието на здравната система

  katsarov„Самата идея за здравната карта е много лошо решение. Здравната карта забранява инвестициите в лечебни заведения, забранява разкриването на нови лечебни заведения и дори разкриване на нови структури във вече съществуващи такива. Това е все едно СЕМ да забрани разкриването на нови телевизии“, заяви Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

 • Лоша здравна политика фалира общинските болници

  pom-protБолницата в Поморие затвори врати в началото на седмицата. Лечебното заведение, което обслужва и съседната община Несебър, спря да приема пациенти и отмени всички планови операции. Персоналът не е получавал заплати от април и един след друг лекарите напускат.
  Тези, които все още не са напуснали, протестират пред лечебното заведение.

 • Лимитите висят като Дамоклев меч

  m.t.Огромният проблем в здравеопазването в момента, който виси като Дамоклев меч във всички здравни дейности, болници и болнична помощ, са лимитите. Това заяви собственикът на "Булфарма" и УМБАЛ "Софиямед“ д-р Михаил Тиков, който взе участие в Четвъртата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“, публикувано на www.zdrave.net.
  „Как така хората, които въведоха тези лимити, ще лимитират дейности по спешност. Как може да се лимитира инфаркт, как може да се лимитира инсулт, как може да се лимитира пациент, който постъпва по спешност с черепно-мозъчна травма“, попита той.

 • Освен във Враца, най-проблемни са болниците във Видин, Бургас и Стара Загора

  n.p.-btv-morningЗадълженията на болниците към момента са в размер на повече от 500 млн. лева, като 4-5 от лечебните заведения са в особено лошо състояние. Това заяви министър Николай Петров в студиото на „Тази събота”.
  Като най-проблемни той посочи болници в Бургас, Стара Загора, Видин и Враца. За Враца министърът каза: Търсим решение, включително имахме среща с кметовете, областните управители, почти ежедневно с директора на болницата. Ръководството на МЗ решихме да отпуснем средства, но ще трябва да се поеме на ръчно управление тази болница, както направихме с Ловеч.

 • Проблемите на областните болници имат лесно управленско решение

  st.kaМинистър Мирослав Ненков каза по телевизията, че иска местните власти и местната общност да помогне за спасяването на държавната болница във Враца, а и в други такива случаи. Думите му бяха „Те са на място, те се лекуват там, аз дори не знам къде се намира болницата”.
  Министрите вероятно не знаят къде се намират повечето областни болници. Министрите, ако се разболеят, не биха се лекували, в която и да е от тях.
  Тогава защо министрите назначават директорите и бордовете на тези болници? Как избират кой от местните хора да назначат и как го контролират? как носят отговорност, ако назначенията им са лоши?

 • Здравната ни система заприлича на Северна Корея

  n.b-bit„До колапса на здравната ни система доведе погрешната политика в здравеопазването, заяви Председателят на сдружението на частните болници д-р Николай Болтаджиев. Не само болницата във Враца е в това окаяно положение, и други болници са това състояние. Това е ставало с години – болницата е в пълна несъстоятелност, дълговете са три пъти повече от капитала й. Спасението е много трудно.

 • Здравеопазването е икономиката на бъдещето

  bitЗа това къде се къса връзката между пациент, медицинска помощ и държава, анализира д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.
  „Не е въпрос на координация. Спешната помощ и болничната помощ са лошо организирани и недостатъчно финансирана. Средствата за здраве у нас са 7 пъти по-малко, отколкото в Гърция и 14 пъти по-малко, отколкото в Австрия. Българинът плаща 50% от сметката от стойността на медицинската помощ от джоба си. Ситуацията с държавните и общинските болници е тежка, заради грешната политика на бившия здравен министър Москов. „Искахте лимити, искахте Националната здравна карта, искахте наредби, ето ви ги сега.

 • Москов се завърна

  moskov 1Бившият здравен министър Петър Москов даде обширно интервю за държавната телевизия. В типичния си стил, почти без да си поеме дъх, Москов обвини за лошото състояние на здравната система частните болници, здравната каса, парламентарното мнозинство, лобистите и Правителството.
  Москов обвини МЗ, че не прилагат качествено нормативните актове, които неговия кабинет с много труд е направил. На конкретен въпрос на водещия, за Николай Петров, Москов обаче каза, че е морален, но няма подкрепа на Парламентарната група на ГЕРБ.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»