Вход

протест

 • Общопрактикуващи лекари протестираха в Румъния

  протестПротестиращите пред сградата на правителството в Букурещ са общопрактикуващи лекари в Румъния. Те подновиха клетвите си на площада и поискаха по-високи заплати. Лекарите са недоволни от бюрокрацията и смятат, че системата е пред срив. Техни представители разговаряха с премиера Тудосе.
  Според статистиката, до 2030 година, двама от трима румънци няма да имат личен лекар, а броят на тежките заболявания ще се увеличи.

  Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
  Благодарим за подкрепата!

 • 24-часова стачка на лекарите в Гърция, обслужват се само спешни случаи

  ГърцияЛекарите в държавните болници в Гърция обявиха 24-часова стачка. Протестна демонстрация ще се проведе пред парламента, а стачкуващите медици ще излязат пред всички болници, съобщават от БНР. Обслужват се само спешни случаи. Стачкуващите днес лекари коментират, че се задърбочава кризата в здравеопазването. След споразумание с кредиторите, правителството внесе в парламента за гласуване пълна промяна както в заплащането на лекарите, така и в задължителните часове на труд.
  От лекарския синдикат обвиняват, че вместо да се попълнят местата за медици в държавните болници, се увеличават часовете за работа. Седмична продължителност, която често достига 60 часа, поставя на риск качеството на обслужване на пациентите, предупреждават медиците. Те искат да се запази задължителната 24-часова почивка след нощно дежурство.

 • Медицинските сестри поведоха протеста на КНСБ за по-високи доходи

  протестДнес протеста на КНСБ за по-високи доходи, на който участваха над 8000 души, беше поведен от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, съвместно с Федерация "Здравеопазване" към КНСБ. Работещите в здравеопазването и медицинските сестри бяха най-многобройната група протестиращи - общо 900 души от всички области, без изключение.
  "За първи път през последните 20 г. виждам толкова масово участие от страна на служителите в здравния сектор", сподели пред clinica.bg заместник-председателят на Федерация "Здравеопазване" към КНСБ д-р Пламен Радославов. Според него най-много хора са дошли от София, Пловдив, Кърджали, Перник, Бургас, Кюстендил, Благоевград, Шумен и Стара Загора.

 • Медицински сестри протестират в Добрич за по-високи възнаграждения

  сестриМедицински сестри излязоха на протест с трикольорни ленти пред сградата на многопрофилната болница за активно лечение в Добрич с искане за по-високи възнаграждения, съобщават от БТА. Повечето сестри, които са с магистърска степен и получават 500 лева основна заплата, работят на две-три места, за да осигурят доходи за семействата си, заяви на протеста Татяна Мендарова, която оглавява болничната организация на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Според нея медицинските сестри настояват също да бъдат национално представени в колективното трудово договаряне.

 • Отворено писмо до заместник-министър Мирослав Ненков

  НенковОтворено писмо
  до Мирослав Ненков, заместник-министър на здравеопазването
  от д-р Георги Тодоров - член на БЛС /УИН 0400000598/
  Относно: Изявления в медиите, обвиняващи колегиума в страната

 • Милка Василева: 2 часа протест и системата за здравеопазване ще бъде парализирана (видео)

  Milka VasilevaОт бюджета за здравеопазване ще зависи дали ще се стигне до национална стачка. Медицински сестри, акушерки и фелдшери заплашват, че ако не получат повече пари догодина, протестите им ще парализират системата, съобщават от Nova TV.
  От 25 години Нина Ганчева е напълно отдадена на грижите за болните. Казва, че работата като медицинска сестра дава много, но и взима. Недостигът на медицински сестри все повече се задълбочава, а колкото по-малко стават, толкова по-пренебрегнати се чувстват.

 • Личните лекари протестират срещу минимално увеличения си бюджет

  париНационалното сдружение на общопрактикуващите лекари изрази със становище своето несъгласие с предвидените средства за първична извънболнична помощ в бюджета на НЗОК за 2018 г. в размер на 200,2 млн. лв. Те настояват за увеличение с 25 млн. лева. Личните лекари посочват, че увеличението от 200 000 лв. е 0.008% или по 3,70 лв. месечно за всяка една практика за първичната помощ. От Националното сдружение напомнят, че ролята на общопрактикуващите лекари, профилактиката и превенцията на заболяванията са изведени като приоритети в редица документи. Ето какво пишат от НСОПЛБ:

 • Отново блокада във Враца, политици и Слави Трифонов в защита на болницата

  протестПродължават протестите във Враца, като за пореден ден с искане за подкрепа на МБАЛ "Христо Ботев", медици и граждани преградиха бул. "20 юни" в града, информират от dariknews.bg. Въпреки че кметът Калин Каменов и народният представител Петя Аврамова категорично заявиха, че болницата няма да бъде закривана и с помощта на правителството ще се намери път за спасяване на здравното заведение, хората искат да видят първо конкретни действия.
  "Всеки може да казва всичко, но докато не видим конкретни действия - не вярваме", заявиха протестиращи. Те настояват за пълен анализ на работата на болницата до сега и ясен отговор на въпроса кой е виновен за това положение. По думите им "дори да отпуснат пари отгоре, ако не се спрат течовете отдолу - няма смисъл".

 • Медици от "Пирогов" защитиха уволнени колеги

  протестРаботещи в болница "Пирогов" настояха по време на протест да се преразгледа решението на директора на лечебното заведение проф. Асен Балтов за уволнението на дежурния екип, който преди дни беше отстранен от работа заради върнатия пациент, починал по-късно. Според протестиращите трябва да се изчака да завърши проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит", а не да се вземат прибързани решения на основание вътрешна проверка.

 • Лекари ще протестират срещу уволнението на екип от „Пирогов“

  ПироговПротест срещу уволнението на лекари заради смърт на пациент организират от синдикалната секция на КТ "Подкрепа" в "Пирогов". Той е насрочен за 13.30 ч. в петък - 29 септември, пред главния вход на "Пирогов", информират от dnevnik.bg. Преди дни се разбра, че 74-годишен мъж е починал на 16 септември, след като не е бил приет и прегледан в спешната болница, където първоначално бил откаран от Спешна помощ. След направената проверка вчера директорът Асен Балтов уволни дежурния екип в кабинет 126 в Спешното отделение на "Пирогов", който не е регистрирал пациента в болничната информационна система.

 • Напрежение в "Пирогов" - директорът увеличава администрацията с огромни заплати, медиците протестират

  Пирогов"Ние, лекари и медицински сестри, сме възмутени от методите на работа на директора на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той увеличава администрацията и ударно назначава чиновници за сметка на нас, лекарите и сестрите. Администрацията се назначава на огромни заплати, които са дори по-големи от на лекарите и сестрите. Това е срам. Не е ясно защо е необходима толкова раздута администрация на една спешна помощ? За сметка на това напускат качествени доктори и сестри, от което страдат пациентите. В момента има много вакантни места в „Пирогов“ за специалисти, а не за администрация. Отделно в болницата се правят безмислени ремонти за огромни пари", пишат в писмо до медиите лекари и медицински сестри от УМБАЛСМ "Пирогов".

 • Протести срещу мръсния въздух в няколко населени места (видео)

  протестДемонстрации срещу замърсяването на въздуха ще се проведат на няколко места в страната във вторник - Русе, Нова Загора и село Труд. За пети пореден път на улицата ще излязат хората от пловдивското село Труд, за да изразят негодуванието си срещу дейността на завода за преработка на биомаса, информират от Nova TV. От 18 ч. на протест ще се съберат и жителите на Нова Загора. Те ще недоволстват срещу фабриката за биоенергия.
  Демонстрация ще се проведе и в Русе.

 • В Монтанско плащат двойно за вода с арсен и кал (видео)

  водаНа протест излязоха жителите на монтанската община Георги Дамяново, където цената на водата се повишава, а качеството – не, информират от bTV. От 1 септември е в сила сериозно увеличение – вместо 76 стотинки на кубик, ВиК дружеството вече иска по 1,60 лв., което е 108% скок. Ако това само по себе си е смущаващо, то направо шокиращо е какво получават жителите на бедния район, сред които има и много възрастни. В края на август замервания на РЗИ са показали стойности на токсичния арсен, които превишават трикратно нормата. Според местните проблемът е от над 20 години, но властите винаги са прикривали замърсяването. Освен това, при дъжд от чешмите на хората тече кал с неприятна миризма. Затова и водата не се ползва за пиене, а често – и за миене.

 • Подкрепа за протестна нота срещу насилието

  протестОт УМБАЛ "Пловдив" подкрепиха протестната нота на колегите си от УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив срещу ескалиращото насилие над медици, информират от marica.bg.
  „Осъждаме проявите на агресия, особено срещу хора, посветили живота си на помощ на болни и страдащи, и които заради това непрекъснато се лишават от време за себе си, за семействата си и за своите деца. За жалост в последно време насилието се превърна в ежедневие за нашата професия. Почти няма ден, в който колега да не е бил жертва на брутално отношение от страна на пациенти или техни близки. Въпреки обидите и агресията, ние продължаваме да спасяваме човешки животи, изпълнявайки Хипократовата клетва", се казва в писмото на лекарите от УМБАЛ "Пловдив".

 • Майки на болни деца възмутени от учителски коментар, че били ”зверски опасни”

  аутизъмСлед коментар на учителка от детска градина във Варна под статия за убийството на 11-годишната Никол от 15-годишно момче в Бургас, което има изоставащо развитие и посещава училище с ресурсен учител, родители на деца със специални образователни потребности (СОП) излязоха с отворено писмо, критикуващо учителката, нарекла ги "зверски опасни". Родителите се възмутиха от коментара на Христина Шиндова, учителка в 09 ОДГ "Ален Мак" – Варна, написала следното:
  "Вие давате ли си сметка за какво става въпрос? Колко много деца и хора със СОП има, които се "интегрират" и си ходят без проблем сред нас. А ако тия хора не са достатъчно изследвани и не се занимават достатъчно с тях, са зверски опасни! Спрете с "приобщаващото образование"! Върнете специалните градини и училища и пансиони за тези деца! Това е опасно за бъдещето на тази планета! Осъзнайте се!“

 • Медици сами ще разследват къде са отишли 4 млн. от "Св. Мина"

  париМедици подхващат собствено разследване да установят къде са изчезнали 4 млн. лв. от болница "Св. Мина". "Толкова пари потънаха от 2012 г. досега", заяви шефът на кардиологичното отделение в МБАЛ "Св. Мина" д-р Цветан Деведжиев. Общинската болница е пред сливане с МБАЛ "Св. Пантелеймон", пише още вестник 24 часа. Тя обаче също е на загуба за 2016 г. с 94 000 лева.
 • Веднага след нападение над тях, спешни медици отишли на инцидента на „Тракия“

  агресияМалко преди тежката верижна катастрофа на автомагистрала "Тракия" преди дни се случва поредният инцидент с медици от Спешна помощ.  От спешната помощ в Костенец се отзовават на подаден сигнал за пациент в село Момин проход, но на екипът му отнема 20 минути да стигне до селото, съобщават от БНТ. Медиците установяват, че човекът е починал, но негов съсед напада екипа.

 • 7 юли е ден на протест, апелират от БЛС и СЛК

  протестУтре е ден на протест срещу насилието над медици. Българският лекарски съюз призова в петък, на 7 юли, всички медици да сложат синя панделка „Не на насилието“. От Столичната лекарска колегия също апелират лекарите в София да излязат от кабинетите си в 13 ч. в петък.

 • Трети ден на протести срещу агресията над медици

  насилиеВ третият ден на протест срещу насилието над лекарите в столичната болница "Шейново" днес се включиха и пациенти, след като в събота мъж преби там лекарка, защото искал плацентата на новороденото си дете. Той е в ареста и протестиращите искат максимална присъда за извършеното от него насилие, съобщават от БНР. В 8.30 часа пред столичната АГ болница "Шейново" граждани, организирани в социалните мрежи, протестираха мирно под наслов "Да защитим доктор Гагова".

 • Нападателят на д-р Гагова е генетик, търсещ път към безсмъртието

  генетикаВладимир Стоянов, който нападна д-р Албена Гагова в болница "Шейново", е специализирал генетика в Англия и е запален изследовател на темата за стареенето и пътят към безсмъртието. Стоянов има научни трудове на тема стареене на организма и собствена фирма, наречена "Ейджинг Стоянов" (в превод от английски ейджинг/aging означава стареене), информират от offnews.bg.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»