Вход

ваксини

 • Ваксините с живак носеха риск за децата, като Чернобил

  dechД-р Дечо Дечев, директор на болница „Свети Иван Рилски“, от която беше уволнен по времето на здравния министър Петър Москов и после възстановен на поста от служебния министър Илко Семерджиев, гостува в студиото на „Честно казано“ по повод навършването на две години след шумния скандал за детските ваксини с живак, внесени от Турция.
  „Според мен тези ваксини са най-големия риск след аварията в Чернобил, пред който е изправен такъв голям контингент от български деца“, категоричен е д-р Дечев.
  По отношение на министър Москов, по време на чието управление се разрази скандалът, Дечев заяви, че не може да проумее как човек с такъв морал е възможно да стигне до толкова висок пост в администрацията.

 • Поощрява ли се ваксинирането на деца чрез обучението на майките?

  Историята показва, че овластяването на жените е свързано с тяхното образование, което носи предимства не само за живота на жените, но и за живота на техните деца.

  В развиващите се страни научните изследвания показват силна връзка между образованието на майките и имунизацията на деца срещу превантивни заболявания като полиомиелит, дифтерия, тетанус, магарешка кашлица, морбили и туберкулоза.
  Прогнозите сочат, че една четвърт от смъртните случаи на деца под петгодишна възраст могат да бъдат предотвратени с наличните днес ваксини.

 • Лекари поискаха кампании за нуждата от ваксини, а не наказателни мерки (видео)

  dzhaferДепутатът от здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер и д-р Гергана Николова от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари изказаха мнение в сутрешния блок на ТВ Европа, че в България трябва да има повече кампании, които да обясняват ползата от ваксините и опасността от заболяванията, които те лекуват, а не да се залага на административни или наказателни мерки срещу родителите.
  „Тук трябва да се направи нещо. Дали ще бъде програма през министерството, дали ще бъде програма през здравни каси, дали ще бъде по друг начин, но трябва да се намери път към тези родители. Не бива да ги обвиняваме“, заяви личният лекар д-р Гергана Николова.

 • Основните медицински проблеми през следващите години според Бил Гейтс

  bill.gatesПървият си годишен отчет Goalkeepers, в който са отразени световните достижения в здравеопазването, както и нерешените глобални медицински проблеми, публикува фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, информират от kaldata.com. Според това изследване, най-голяма заплаха за човечеството са инфекциозните и хроничните болести, от които боледуват хората както от развиващите се, така и от развитите страни. В отчета Goalkeepers са събрани основните постижения в здравеопазването и в борбата с бедността. През последните 25 години значително са се понижили показателите на детската и майчината смъртност. През този четвърт век повече жени са получили достъп до контрацепции.

 • За този зимен сезон - 4-валентни ваксини срещу грипа

  ваксинаЗа сезон 2017/2018 г. се очаква у нас да се използват и четиривалентни ваксини срещу грип, които осигуряват по-широка защита, тъй като са насочени срещу щамове от А и В грипни вируси. Очаква се през студените месеци да ни атакуват разновидности на "Мичиган", "Бризбейн", "Хонконг" и "Пукет", срещу които се разработват и ваксините за сезона, информират от вестник 24 часа. От грип всяка зима се разболява поне един от десет човека, като част от контактуващите с него си изграждат имунитет срещу конкретния щам.
  Грипът поставя на изпитание организма на болните. Най-голяма вероятност от усложнения има за децата в ранна и училищна възраст, хората над 65 г. и хронично болните. Затова всяка есен здравните власти призовават те да се ваксинират.

 • В цяла Варна няма ваксина срещу бяс

  aggressionВ разгара на лятото, в морската столица на България, пълна с хиляди туристи и не малко кучета, никъде няма ваксина срещу бяс.
  За това сигнализира пред Dnes.bg разтревожена майка, минала през ужаса да обикаля кабинет след кабинет и болница след болница във Варна. Навсякъде обаче била отпращана с отказ.

 • Д-р Мангъров: Бум на варицела няма, болестта си я има непрекъснато

  МангъровНяма никакъв бум на варицела в нашата страна, болестта си я имаме непрекъснато! С тези думи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR началникът на Първо детско отделение към СБАЛИПБ “Проф. Ив. Киров” д-р Атанас Мангъров опроверга твърденията на епидемиолозите. Специалистът отбеляза, че проблемът не е в последствията от варицелата, а че тя е масово заболяване и натоварва осигурителната система. 

 • Високи дози грипна ваксина при възрастни намалява хоспитализациите

  injectФактът, че ваксините срещу грип обикновено не работят и при по-възрастни хора, представлява предизвикателство за производителите, защото заболяването често води до сериозни респираторни инфекции при възрастни пациенти, като например стари хора, живеещи в старчески домове или хосписи
  При проведено голямо, рандомизирано клинично изпитване е изследвано дали грипната ваксина с четири пъти по-голяма концентрация на антиген от стандартната ваксина може да намали риска от заболяване сред тези особено уязвими възрастни хора. Резултатите, публикувани в списание "Lancet", са положителни.

 • "Забележителни крави", държат тайната да победят ХИВ

  Кравите са показали "лудост" и "разпенваща" способност да се справят с ХИВ, което ще помогне за разработването на ваксина, казват изследователи от САЩ.Кравите са показали "лудост" и "разпенваща" способност да се справят с ХИВ, което ще помогне за разработването на ваксина, казват изследователи от САЩ.При първата  имунизация животните бързо произвеждат специални видове антитела, които могат да неутрализират ХИВ.Смята се, че кравите са развили върховна имунна защита, поради сложната си бактериална храносмилателна система.Американските национални институти по здравеопазване заявиха, че констатациите са от "голям интерес".

 • Менингит уби 4-годишно дете, у нас имунизацията не е задължителна

  менингит4-годишният Божидар почина от менингококов сепсис в болницата в Лом, а експерти от РЗИ взимат проби от всички, които са били в контакт с него. Детето се е почувствало зле в събота следобяд, започнало да повръща и вдигнало температура. Родителите му се консултирали с лекар, а когато състоянието на сина им се влошило, го завели в общинската болница, съобщи вестник "Труд".

 • Задължителните ваксини за екзотични дестинации

  ваксинаСветът е все по-достъпен и почти всяка негова точка е на ръка разстояние, което дава измамно усещане на близост и съответно - на безопасност. Само по себе си едно далечно пътуване и адаптацията към напълно различен свят може да разболее човек, но далеч по-опасни са различните заразни заболявания, към които пътуващият няма имунитет, тъй като не се срещат на мястото, където живее. Вестник Сега напомня за задължителните ваксини за някои екзотични дестинации.
 • България е на дъното в профилактиката.

  heart monitorПредоставяме на вашето внимание някои сравнителни данни за страните от Европейския съюз по отношение на профилактиката. Данните са на Европейската комисия и са обновени последно за 2015 година. Избрахме четири важни профилактични показателя – скринига за рак на гърдата, скрининга за рак на маточната шийка, скрининга за рак на дебелото черво и степента на ваксиниране на възрастни хора срещу грип.

 • Болен от рак помага на други болни

  Н. ИвановНиколай Иванов или както всички го познават - Ники от Асеновград, иска да помогне на други болни, тъй като той самият е получил помощ от много хора в трудни моменти. Младият мъж от години се бори с тежката диагноза "рак на дебелото черво", когато нова експериментална ваксина връща надеждите за победа над рака на Ники, пишат от Plovdiv24.bg. В момента той се чувства много добре, а ваксината е най-новото лечение в света и понеже все още е експериментална, 80% от нея е безплатна, но когато се легализира цената може да стигне 200 000 евро, което ще бъде непосилно за мнозина.

 • НЗОК със санкции при имунизации на хартия

  ваксинаНационалната здравноосигурителна каса да прекратява договор с личните лекари, за които се установи, че са фалшифицирали поставянето на някоя от задължителните имунизации. За това ще настояват здравните власти, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, съобщават от mediapool.bg.

 • Ваксини на хартия, а на кърлежите им е студено още

  kantПет нови случая на морбили са регистрирани в Пазарджик. Всички деца по документи са ваксинирани, но изследванията показват, че нямат изградени антитела, което означава, че в действителност не им е поставяна ваксина. „При изследване на кръв много лесно се доказва дали един човек е ваксиниран. Когато няма антитела, това означава, че ваксината или не е подействала, или не е поставена.
 • Без реимунизация срещу туберкулоза

  ваксиниВ България от 16 май се премахва задължителната реимунизация срещу туберкулоза с БЦЖ ваксина, както и проба Манту, на децата на 17-годишна възраст. Това е указано с Наредба за изменение и допълнение на Наредба №15 за имунизациите в Република България (Обн., ДВ, бр.38 от 12 май т.г.), за което управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов е информирал директорите на районните здравноосигурителни каси, които следва да информират договорните си партньори за промяната.
 • Започва Европейската имунизационна седмица

  ваксинаОт 24 април започва Европейската имунизационна седмица под мотото "Ваксините действат!", съобщават от Българското сдружение по иновативна медицина. Всяка година в света има повече от 10 милиона смъртни случаи при деца под 5-годишна възраст. Голяма част са следствие на заболявания, за които съществуват действащи ваксини. Имунизациите срещу дифтерия, морбили, тетанус и коклюш спасяват човешки животи и до голяма степен здравето на децата. 
 • Бащата на починалото от морбили бебе обвини лекарите

  morbili-death-babyСпоред роднините лекарите не са положили достатъчно грижи и това е причинило смъртта на бебето. Бащата разказа пред БТВ на силно развален български език, че дежурният лекар не го е пуснал в отделението през нощта и не му е дал „стотинки” да се прибере в къщи.
 • Първи смъртен случай от морбили

  morbili10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" е починало от морбили, съобщи Пресцентърът на МЗ. Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта, информираха от РЗИ- Пловдив. То не е било имунизирано, защото не е достигнало имунизационната възраст от 13 месеца и е живяло в среда с по-ниско от изискуемото имунизационно покритие. В такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи. Бебето е преминало през многократни консултации, провеждана му е допълнително инхалаторна терапия.

 • Епидемия от морбили няма, засега.

  В съседна Румъния се разви епидемия от морбили. МЗ регистрира 4 случая на морбили. Епидемия за сега няма. Не значи, че не може да има.  
  morbiliИмунизацията срещу морбили се извършва с жива атенюирана ваксина, най често в рамките на комбинираната ваксина MMR (срещу морбили, паротит и рубеола). Прилагането на тази ваксина е включено в задължителния имунизационен календар и се извършва безплатно за пациентите от общопрактикуващите лекари.  

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»