Вход

хепатит

 • Роми от Луковит, където има епидемия от хепатит, се самонастаниха в центъра на София (видео)

  ромиЖители на ромската махала в Луковит, където в момента има епидемия от хепатит А, са се самонастанили в безстопанствена общинска къща в центъра на София срещу семинарията. В къщата живеят между 20 и 30 души, съобщават от bTV. Хората от квартала с тревога наблюдават как бройката на хората в къщата нараства. Постройката се намира между две кооперации в столичния кв. „Лозенец”.
  Освен хората от Луковит, в къщата живее и семейство от Монтана. Самонастанилите се нямат ток, бани и тоалетни, а за естествените си нужди използват пространството до близката постройка.

 • Хепатитът в Луковит заради незаконни къщи без канализация (видео)

  КаракачановИма връзка между бума на хепатит А в ромската махала на Луковит и незаконното строителство там, защото заразата е тръгнала от крайните къщи, които са незаконно построени и нямат водопровод и канализация, съобщават от bTV. Заразените са предимно деца – до момента са 107, само един от болните е възрастен.
  „Дезинфекцирали сме 59 къщи, а има предписание за още 20”, каза заместник-кметът на Луковит Цветанка Хаджиева. По думите ѝ заразата не е тръгнала от сметището на града, а от крайните къщи, които не са в регулация и където няма вода.
  Въпросът коментира и вицепремиерът Красимир Каракачанов, според когото проблемите не могат да се решат просто, но истината за тях е проста – това население трябва да мине през училище.

 • Заразата от хепатит се разпространява, очакват нов пик след 15 септември

  хепатитВ ромския квартал "Изток" в Луковит през последната седмица са регистрирани още 20 случая на заболели, предимно деца. Общо болните са вече над 100. Всички са хоспитализирани в Ловеч и Плевен, съобщи пред БТА д-р Ивелина Русева, директор на Регионалната здравна инспекция. Заболяването се разпространява и извън квартала.
  Заместник-кметът на Луковит Хаджиева обяви, че детска градина "Слънце", която посещават повечето деца от ромския квартал, ще бъде затворена поне до 15 септември. Училищата в града ще приемат срещу документ от личния лекар, че детето не е болно от хепатит.

 • Расте броят на болните от хепатит А в Луковит и Ловеч

  хепатитПродължава да расте броят на заболелите от хепатит А в ромския квартал "Изток" в Луковит, като към вчерашна дата заразените от началото на юни вече са 91. Те са на възраст между 1 и 15 години, само едно дете е на 16, съобщи д-р Сийка Иванова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция в Ловеч. По думите ѝ вече има и огнище извън квартала, като семейството е контактувало с болен от "Изток", информират от БТА.
  Имунизацията против вирусен хепатит тип А не е задължителна, каза д-р Иванова и добави, че от РЗИ са препоръчали да бъде направена на деца извън квартала, които посещават детски градини и училища и не са имали контакт с болни, или той е бил кратък. Имунизацията на деца от квартала няма да спре заболяването, тъй като те вече може да са заразени.

 • В Луковит извършиха дезинфекция 80 дни след началото на епидемията

  hepAПочти три месеца след началото на епидемията от остър вирусен хепатит А, по предписание на РЗИ е извършена огнищна дезинфекция в 59 къщи и дворове в квартал "Изток" в града, съобщават от общинската администрация. Дезинфектираните фамилни сгради и дворове са разположени на 11 улици. В голяма част от семействата има висока огнищност с двама и повече заболели.

 • Отбелязват световният ден за борба с хепатита и в парламента (видео)

  хепатитБорбата с хепатит C днес е на фокус в Народното събрание. Депутати и министри ще подкрепят инициатива за елиминацията на тежката болест до 2030 година.
  В момента в света 71 милиона души страдат от коварната болест. Според експертите за да бъде елиминирано заболяването, регулярно трябва да се провеждат скрининги сред населението, тъй като болестта протича безсимптомно и пациентите разбират за нея, едва когато вече са настъпили усложнения. В България се предполага, че около 100 000 души са носители на болестта, а около 840 души умират всяка година от хепатит С и причинените от него усложнения. През 2015 г. СЗО прие стратегия за елиминиране на хепатита до 2030 г., като акцент в нея са ранната диагностика и лечението на заболяването.

 • Разходите за лекарства и медицински изделия растат

  drugs regulationЗа разлика от лимитите за болниците, които намаляват, данните от първото тримесечие показват нарастване на разходите за лекарства за лечение на злокачествени заболявания и разходите за медицински изделия. В периода януари-март НЗОК е изплатила малко над 80 000 000 за лекарства за лечение на злокачествени заболявания. Общо за годината, според бюджета са предвидени по това перо 225 565 600 лева.
 • Пациентите с хроничен хепатит Б могат да отдъхнат

  НЗОК заличи от реимбурсния си списък  Tenofovir disoproxil. По този начин пациентите с хепатит Б, вече няма да се налага да доплащат по 170 лева месечно, за drugs regulationда получават лекарствата си. Проблемът възникна в началото на март, когато Националния съвет по цени и реимбурсиране регистрира генеричния аналог, без да провери, дали производителят може да осигури внос на продукта.

 • До всички, имащи отношение към лечението на хепатит Б

  Открито писмо от пациент, който не може да плаща за лечението си. Както вече писахме, заради безотговорното поведение на администрацията на Националния drugs regulationсъвет по цени и реимбурсиране(НСРЦ), пациентите с хроничен вирусен хепатит Б, на практика останаха без достъп до лечение. НСРЦ позволи регистрация на продукт, който не е наличен в аптеките, но заради който доплащането на пациентите за наличните лекарства стана 170 лева на месец. Пациентът, чието име ще запазим в тайна пише до Управителя на НЗОК, Председателя на комисията по чл.78 към НЗОК, Членовете на комисията по чл.78 към НЗОК следното:
 • Чиновническа безотговорност остави пациентите с хепатит Б без достъп до безплатни лекарства

  Както вече писахме, от началото на месеца, пациентите с хроничен вирусен хепатит Б са принудени за доплащат по над 160 лева, за да получат лекарството prof danchevВиреад. До началото на март лекарството се получаваше безплатно. Причината за доплащането не е в цената на Виреад, нито в някаква промяна от фирмата производител. Причината е, че Националния съвет по цени и реимбурсиране на 2 март е включил в Позитивния лекарствен списък генеричен аналог на Виреад -  Тенофовир дизопроксил, чиято цена е със 166.31 лева по-ниска. Тъй като касата плаща само най-ниската цена от групата, пациентите на Виреад трябва да го доплащат. Алтернативата е да поискат да им бъдат издадени нов протокол и рецепта, но вече за Тенофовир дизопроксил.
 • Как безплатните лекарства стават платени без да променят цените си?

  Може ли касата да плаща едно лекарство 100% и пациента да доплаща за него 170 лева? Може ли цената на лекарството да е една и съща, нивото на доплащане hepatitits bда е едно и също и единия месец да го получиш безплатно, а другия с доплащане от 170 лева?
  Отговорът и на двата въпроса е да, може. Не е парадокс, а следствие от модела на реимбурсиране.
 • Новите правила за достъп до лечение на Хепатит С са вече в сила

  От 1 март 2017 г. влязоха в сила новите „Изисквания на НЗОК при лечение на хроничен вирусен С хепатит при болни над 18 - годишна възраст в hepatitcизвънболничната помощ“, съобщават от пресцентъра на касата. Те са публикувани на интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) - www.nhif.bg, линк „Лекарства”, подлинк „За договорните партньори”, „Изпълнители на медицинска/дентална помощ“, „Заболявания по специалности“.
 • 659 пациенти с „хепатит С” са поискали безинтерфероново лечение. НЗОК отпуснала вече на 372

  В съобщение до медиите,от пресцентъра на НЗОК изпратиха информация за отпуснатото от НЗОК безинтерфероново лечение на пациенти с хепатит С. В nhifсъобщението се казва:
  От 1 март 2016 г., когато бяха утвърдени „Изисквания на НЗОК при лечение на хроничен вирусен С хепатит при болни над 18-годишна възраст в извънболничната помощ“ с включени медицински критерии за приложение на безинтерферонова терапия, до днешна дата

 • Мислете за болните с хепатит С, като за ядрения реактор

  Само 4 комисии ще решават кой да се лекува с новите лекарства за хроничен вирусен хепатит С, според приетите от НС на НЗОК moneyпромени. Броят им се намалява от сега съществуващите 13. Целта според д-р Бойко Пенков, който е заместник министър на здравеопазването, е по-добра преценка на лечението. Пациентите се опасяват, че целта на е да се забави отпускането на лекарствата и да се намали броя на получаващите съвременно лечение.
  Д-р Пенков съобщи, че лечението на един болен с новите медикаменти излиза около 50 000 лева.

 • "Осъдените на смърт" протестираха пред НЗОК

  abcПациенти и близки на болните от хепатит С, протестираха днес, с качулки на главата и вързани ръце, пред централата на Националната здравноосигурителна каса. Причината е забавеното животоспасяващо лечение за хепатит С.
  Преди половин година от касата обещаха, че ще осигурят лечение с безинтерфероновата терапия още от 1 март поради

 • Протест на пациентите с хепатит C, чакащи животоспасяващата терапия - 09.08.2016

  protestУтре (09.08.2016) болните от хепатит ще протестират пред НЗОК с въпроса "Защо допуска хората с хепатит C да умрат от вече лечимо заболяване?"

  Ето и аргументите в подкрепа на протеста, от страна на сдружението:

  Преди повече от половин година НЗОК обеща на нас –

 • Чудна работа!

  Според публикация във вестник „Сега”, литър бензин в Австрия преди облагането му с данъци и акцизи е с 20 стотинки по-евтин отколкото е в България. Нито австрийците нито българите добиваме петрол – и двете страни го внасят. Тези 20 стотинки разлика за една година стават няколкостотин милиона лева.
  Чудно е как така можем да плащаме за бензин неколкостотин милиона повече, а не можем да намерим 60 милиона за болнична помощ и няколко милиона за лекарства за болните от хепатити Ц?

 • Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

  hepatitНа 28 юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Датата не е случайна – 28 юли е рождения ден на нобеловият лауреат проф. Барух Самуел Блумберг - откривателя на вируса на хепатит B. Световния ден за борба с хепатита се отбелязва с редица събития и прояви от 2008 г. насам. Тази година честването е под слогана „Нека елиминирането на вирусния хепатит бъде нашето следващо най-добро постижение".

 • Резултати от скрининга за хепатит в ЦСМП Пазарджик и Сливен

  csmpВ рамките на националната кампания за скрининг сред медицинската общност за хепатит В и хепатит С в центровете за спешна медицинска помощ в страната, в периода 9 - 14.05.2016 г., ЦЗПЗ извърши безплатни скринингови изследвания за хепатит В и хепатит С сред служителите на ЦСМП в областите Сливен и Пазарджик.

 • Предстоящи изследвания за Хепатит B и C в Стара Загора

  slide1В рамките на следващата седмица 14-18.03 ще бъдат извършени скринингови изследвания за хепатит В и С в ЦСМП Стара Загора.
  Изследванията ще обхванат служителите на ЦСМП Стара загора в цялата област, които включват, административния сектор и филиалите в областта. 

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»