Вход

хепатит

 • Родители искат затваряне на училище заради Хепатит А (видео)

  АПървите болни от хепатит А в Раковски са от началото на септември. Болни има в няколко училища и детски градини, информират от БТВ. Всички са преминали през инфекциозната клиника в Пловдив, казват от здравната инспекция в града.
  „Това е инфекция, която се предава по фекално-орален път и проблемът е, че инкубационният период на заболяването е доста дълъг – 45 дни, човек е заразен две седмици, преди да пожълтее”, предупреждават здравните инспектори.
  В ромската махала на Раковски почти във всяка къща има болен от хепатит А. Жителите на махалата признават, че не знаят как да се пазят.

 • Само 10% от пациентите с хепатит С знаят, че са болни (видео)

  хепатитБолните от хепатит C у нас са над 100 000 души, но едва 10% от тях знаят това. От петък започва Европейската седмица за изследване на ХИВ и хепатит, информират от bTV. Едно от големите предизвикателства е да бъдат открити болните, тъй като в много голяма част от случаите заболяването протича без симптоми.
  „Все още сме далеч от това, което ние искаме да направим – да имаме скринингова програма, да направим епидемиологично проучване, да разберем каква е реалната честота на хепатит C в България. Ние сме единствената страна в Европа, в която няма епидемиологично проучване”, заяви проф. Крум Кацаров от ВМА.
  Докато това се случи, всеки може да се тества безплатно в Центъра за сексуално здраве в София.

 • Скрининговите програми за заболявания не са евтини, но всъщност пестят пари на държавата (видео)

  проф. КацаровПолк. проф. Крум Кацаров, началник на Кликиниката по гастроентерология към ВМА, заяви пред БНТ, че т.нар. скрининг програми за проверка за заболявания като хепатит C и рак на дебелото черво не са евтини на държавата, но предотвратяват развитието на заболяванията и всъщност спестяват пари. Той допълни, че ще се направи предложение към министъра на здравеопазването за въвеждането на такива програми за превенция и отбеляза, че проверките за хепатит C биха стрували на държавата между 5 и 7 милиона лева годишно.
  Проф. Кацаров подчерта, че заболяването хепатит C е коварно, защото в малко случаи в началото му се проявява остра симптоматика. По думите му в световен план между 0,5 и 2% от населението страдат от заболяването, като има няколко рискови групи.

 • Нови 12 души с хепатит А в Луковит

  washНови 14 случая на болни от Хепатит А са регистрирани в Ловешка област, 12 от които в квартала Изток на гр. Луковит и 2 в с. Угърчин. Общия брой на заболелите в населения предимно с роми квартал на Луковит от началото на юни до сега е вече над 150.
  На практика всички деца от квартала вече са преболедували от хепатит А.

 • Роми от Луковит, където има епидемия от хепатит, се самонастаниха в центъра на София (видео)

  ромиЖители на ромската махала в Луковит, където в момента има епидемия от хепатит А, са се самонастанили в безстопанствена общинска къща в центъра на София срещу семинарията. В къщата живеят между 20 и 30 души, съобщават от bTV. Хората от квартала с тревога наблюдават как бройката на хората в къщата нараства. Постройката се намира между две кооперации в столичния кв. „Лозенец”.
  Освен хората от Луковит, в къщата живее и семейство от Монтана. Самонастанилите се нямат ток, бани и тоалетни, а за естествените си нужди използват пространството до близката постройка.

 • Хепатитът в Луковит заради незаконни къщи без канализация (видео)

  КаракачановИма връзка между бума на хепатит А в ромската махала на Луковит и незаконното строителство там, защото заразата е тръгнала от крайните къщи, които са незаконно построени и нямат водопровод и канализация, съобщават от bTV. Заразените са предимно деца – до момента са 107, само един от болните е възрастен.
  „Дезинфекцирали сме 59 къщи, а има предписание за още 20”, каза заместник-кметът на Луковит Цветанка Хаджиева. По думите ѝ заразата не е тръгнала от сметището на града, а от крайните къщи, които не са в регулация и където няма вода.
  Въпросът коментира и вицепремиерът Красимир Каракачанов, според когото проблемите не могат да се решат просто, но истината за тях е проста – това население трябва да мине през училище.

 • Заразата от хепатит се разпространява, очакват нов пик след 15 септември

  хепатитВ ромския квартал "Изток" в Луковит през последната седмица са регистрирани още 20 случая на заболели, предимно деца. Общо болните са вече над 100. Всички са хоспитализирани в Ловеч и Плевен, съобщи пред БТА д-р Ивелина Русева, директор на Регионалната здравна инспекция. Заболяването се разпространява и извън квартала.
  Заместник-кметът на Луковит Хаджиева обяви, че детска градина "Слънце", която посещават повечето деца от ромския квартал, ще бъде затворена поне до 15 септември. Училищата в града ще приемат срещу документ от личния лекар, че детето не е болно от хепатит.

 • Расте броят на болните от хепатит А в Луковит и Ловеч

  хепатитПродължава да расте броят на заболелите от хепатит А в ромския квартал "Изток" в Луковит, като към вчерашна дата заразените от началото на юни вече са 91. Те са на възраст между 1 и 15 години, само едно дете е на 16, съобщи д-р Сийка Иванова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция в Ловеч. По думите ѝ вече има и огнище извън квартала, като семейството е контактувало с болен от "Изток", информират от БТА.
  Имунизацията против вирусен хепатит тип А не е задължителна, каза д-р Иванова и добави, че от РЗИ са препоръчали да бъде направена на деца извън квартала, които посещават детски градини и училища и не са имали контакт с болни, или той е бил кратък. Имунизацията на деца от квартала няма да спре заболяването, тъй като те вече може да са заразени.

 • В Луковит извършиха дезинфекция 80 дни след началото на епидемията

  hepAПочти три месеца след началото на епидемията от остър вирусен хепатит А, по предписание на РЗИ е извършена огнищна дезинфекция в 59 къщи и дворове в квартал "Изток" в града, съобщават от общинската администрация. Дезинфектираните фамилни сгради и дворове са разположени на 11 улици. В голяма част от семействата има висока огнищност с двама и повече заболели.

 • Отбелязват световният ден за борба с хепатита и в парламента (видео)

  хепатитБорбата с хепатит C днес е на фокус в Народното събрание. Депутати и министри ще подкрепят инициатива за елиминацията на тежката болест до 2030 година.
  В момента в света 71 милиона души страдат от коварната болест. Според експертите за да бъде елиминирано заболяването, регулярно трябва да се провеждат скрининги сред населението, тъй като болестта протича безсимптомно и пациентите разбират за нея, едва когато вече са настъпили усложнения. В България се предполага, че около 100 000 души са носители на болестта, а около 840 души умират всяка година от хепатит С и причинените от него усложнения. През 2015 г. СЗО прие стратегия за елиминиране на хепатита до 2030 г., като акцент в нея са ранната диагностика и лечението на заболяването.

 • Разходите за лекарства и медицински изделия растат

  drugs regulationЗа разлика от лимитите за болниците, които намаляват, данните от първото тримесечие показват нарастване на разходите за лекарства за лечение на злокачествени заболявания и разходите за медицински изделия. В периода януари-март НЗОК е изплатила малко над 80 000 000 за лекарства за лечение на злокачествени заболявания. Общо за годината, според бюджета са предвидени по това перо 225 565 600 лева.
 • Пациентите с хроничен хепатит Б могат да отдъхнат

  НЗОК заличи от реимбурсния си списък  Tenofovir disoproxil. По този начин пациентите с хепатит Б, вече няма да се налага да доплащат по 170 лева месечно, за drugs regulationда получават лекарствата си. Проблемът възникна в началото на март, когато Националния съвет по цени и реимбурсиране регистрира генеричния аналог, без да провери, дали производителят може да осигури внос на продукта.

 • До всички, имащи отношение към лечението на хепатит Б

  Открито писмо от пациент, който не може да плаща за лечението си. Както вече писахме, заради безотговорното поведение на администрацията на Националния drugs regulationсъвет по цени и реимбурсиране(НСРЦ), пациентите с хроничен вирусен хепатит Б, на практика останаха без достъп до лечение. НСРЦ позволи регистрация на продукт, който не е наличен в аптеките, но заради който доплащането на пациентите за наличните лекарства стана 170 лева на месец. Пациентът, чието име ще запазим в тайна пише до Управителя на НЗОК, Председателя на комисията по чл.78 към НЗОК, Членовете на комисията по чл.78 към НЗОК следното:
 • Чиновническа безотговорност остави пациентите с хепатит Б без достъп до безплатни лекарства

  Както вече писахме, от началото на месеца, пациентите с хроничен вирусен хепатит Б са принудени за доплащат по над 160 лева, за да получат лекарството prof danchevВиреад. До началото на март лекарството се получаваше безплатно. Причината за доплащането не е в цената на Виреад, нито в някаква промяна от фирмата производител. Причината е, че Националния съвет по цени и реимбурсиране на 2 март е включил в Позитивния лекарствен списък генеричен аналог на Виреад -  Тенофовир дизопроксил, чиято цена е със 166.31 лева по-ниска. Тъй като касата плаща само най-ниската цена от групата, пациентите на Виреад трябва да го доплащат. Алтернативата е да поискат да им бъдат издадени нов протокол и рецепта, но вече за Тенофовир дизопроксил.
 • Как безплатните лекарства стават платени без да променят цените си?

  Може ли касата да плаща едно лекарство 100% и пациента да доплаща за него 170 лева? Може ли цената на лекарството да е една и съща, нивото на доплащане hepatitits bда е едно и също и единия месец да го получиш безплатно, а другия с доплащане от 170 лева?
  Отговорът и на двата въпроса е да, може. Не е парадокс, а следствие от модела на реимбурсиране.
 • Новите правила за достъп до лечение на Хепатит С са вече в сила

  От 1 март 2017 г. влязоха в сила новите „Изисквания на НЗОК при лечение на хроничен вирусен С хепатит при болни над 18 - годишна възраст в hepatitcизвънболничната помощ“, съобщават от пресцентъра на касата. Те са публикувани на интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) - www.nhif.bg, линк „Лекарства”, подлинк „За договорните партньори”, „Изпълнители на медицинска/дентална помощ“, „Заболявания по специалности“.
 • 659 пациенти с „хепатит С” са поискали безинтерфероново лечение. НЗОК отпуснала вече на 372

  В съобщение до медиите,от пресцентъра на НЗОК изпратиха информация за отпуснатото от НЗОК безинтерфероново лечение на пациенти с хепатит С. В nhifсъобщението се казва:
  От 1 март 2016 г., когато бяха утвърдени „Изисквания на НЗОК при лечение на хроничен вирусен С хепатит при болни над 18-годишна възраст в извънболничната помощ“ с включени медицински критерии за приложение на безинтерферонова терапия, до днешна дата

 • Мислете за болните с хепатит С, като за ядрения реактор

  Само 4 комисии ще решават кой да се лекува с новите лекарства за хроничен вирусен хепатит С, според приетите от НС на НЗОК moneyпромени. Броят им се намалява от сега съществуващите 13. Целта според д-р Бойко Пенков, който е заместник министър на здравеопазването, е по-добра преценка на лечението. Пациентите се опасяват, че целта на е да се забави отпускането на лекарствата и да се намали броя на получаващите съвременно лечение.
  Д-р Пенков съобщи, че лечението на един болен с новите медикаменти излиза около 50 000 лева.

 • "Осъдените на смърт" протестираха пред НЗОК

  abcПациенти и близки на болните от хепатит С, протестираха днес, с качулки на главата и вързани ръце, пред централата на Националната здравноосигурителна каса. Причината е забавеното животоспасяващо лечение за хепатит С.
  Преди половин година от касата обещаха, че ще осигурят лечение с безинтерфероновата терапия още от 1 март поради

 • Протест на пациентите с хепатит C, чакащи животоспасяващата терапия - 09.08.2016

  protestУтре (09.08.2016) болните от хепатит ще протестират пред НЗОК с въпроса "Защо допуска хората с хепатит C да умрат от вече лечимо заболяване?"

  Ето и аргументите в подкрепа на протеста, от страна на сдружението:

  Преди повече от половин година НЗОК обеща на нас –

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»