Вход

медицински сестри

 • 100 дни кредит на доверие за здравния министър от БАПЗГ

  сестраНа 25 ноември на заседание на Националният съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи е взето решение да се даде на новия министър на здравеопазването Кирил Ананиев 100 дни кредит на доверие. Медицинските специалисти очакват решение на техните искания, които поставиха в открито писмо миналия месец, преди да предприемат стъпки за протестни действия, ако проблемите им отново се неглижират. С откритото писмо те поискаха стартова заплата от три минимални работни заплати и диференцирано заплащане на труда според придобитата квалификация. В него настояваха още за приемане на стандарти с ясен регламент за необходимия брой медицински сестри, акушерки, фелдшери, рентгенови лаборанти и рехабилитатори спрямо броя на пациентите.

 • Председателят на БЛС на обиколка в страната, за да чуе проблемите по места

  ГрозевПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев заяви в Добрич, че от съсловната организация настояват от средствата, които ще отидат в извънболничната помощ догодина, повече да бъдат заделени за профилактика, за майчино и детско здравеопазване, информират от БТА. Той е започнал обиколка в страната, за да чуе проблемите по места. Според него при преговорите с НЗОК за новия рамков договор са планирани 14 000 000 лв. за дейностите на общопрактикуващите лекари и 10 000 000 лв. за извънболничната специализирана помощ.
  „Трябва да се завишат цените на профилактичните прегледи, за да не се стига до заболявания, които изискват хоспитализации, а това е най-енергоемката част от здравната система“, каза председателят на БЛС.

 • Вдигат заплатите в "Александровска" – 16% за лекари, 24% за сестри и санитари

  лекариОт "Александровска" болница съобщиха, че заплатите на служителите в лечебното заведение ще бъдат увеличени. С 16% ще нарастнат възнагражденията на лекарите, с 24% - на сестрите, лаборантите и санитарите, и с 12% - на администрацията на болницата, информират от Actualno.com. Днес беше подписан новият колективен трудов договор за работещите в лечебното заведение от представителите на двата синдиката - на КНСБ д-р Р. Билюков и на КТ „Подкрепа" д-р К. Данов, и изпълнителния директор на УМБАЛ „Александровска" доц. К. Ангелов.
  Договорът влиза в сила от 1 октомври и е за период от две години.

 • 17 медицински сестри не достигат и в Клиниката по детска кардиология

  доц. КъневаВ Клиниката по детска кардиология към Националната кардиологична болница не достигат повече от 17 медицински сестри. За кадровия проблем съобщи пред БНР директорът на отделението доц. Анна Кънева.
  „Те напускат, отиват в частни лечебни заведения. В „Детска реанимация“ не достигат повече от 10 сестри, а в отделението по детска кардиология – 7 или 8”, предупреди доц. Кънева.
  В същото време лекари от клиниката, съвместно с европейски специалисти по детска кардиология, извършиха иновативни операции на пет новородени със сърдечни малформации. Детският кардиолог проф. Шрирам извърши две сложни операции – на новородено и на 6-месечно бебе.

 • Съпруг на пациентка в болницата в Кюстендил нападна и души медицинска сестра

  агресияСлед нападение над медицинска сестра във Вътрешното отделение на болницата в Кюстендил е задържан съпруг на пациентка, лекувана там. Инцидентът станал вчера следобед, когато 45-годишният мъж отишъл на свиждане при съпругата си, информират от регионалният вестник Струма. Тя се оплакала, че се чувства зле и че не ѝ обръщат внимание, което вбесило мъжа. Той видял медицинската сестра, дръпнал я за ревера и започнал да крещи, бутнал я в стената и я хванал за шията, заплашвайки я.
  Настанала суматоха, съпругът е арестуван, а случаят е докладван на прокуратурата. Медицинската сестра е с лека телесна повреда, има охлузвания в областта на шията.

 • Мегапрактики с по 8000 пациенти заради недостиг на лични лекари, няма още сестри и акушерки

  кръгла масаД-р Галинка Павлова - заместник-председател на Българския лекарски съюз, която участва в кръгла маса за разработването на общинска здравна стратегия във Варна, заяви, че България е изправена пред катастрофа заради растящия дефицит на здравни кадри. В дискусията се включиха представители на Медицинския университет, големите болници и общината, информират от вестник Труд. Като университетски център, Варна е сравнително добре с 48% осигуреност с лекари на глава от населението при средно 41% за страната, но има региони като Търговище, Разград и Смолян, където дори няма достатъчно лични лекари, поясни Павлова, според която вакантните места за джипита у нас са 450. Дефицитът ражда мегапрактики с по 8000 пациенти, част от които докторите изобщо не познават.

 • Медсестри в детски заведения масово отказват да се грижат за деца с диабет, ще ги обучават ендокринолози

  diabetМедицинският персонал в училищата и детските градини, в които има деца с диабет, ще бъде обучен от детските ендокринолози в университетската болница „Св. Марина” във Варна. Това ще бъде записано в писмо с препоръка до всички учебни заведения в града, информират от БНР. Причината е, че медицинските сестри масово отказват да помагат на децата да си сложат инсулин или да си измерят кръвната захар. Манипулациите отнемат по-малко от минута, изискват елементарни аритметични действия и натискането на няколко копчета.
  За проблема разказа Иво Кралев, който е родител на 7-годишната Лора. Детето вече трета година е с диабет, а от 5-годишна се е налагало сама да мери кръвната си захар и да преценява колко инсулин да си поставя заради отказ на медицинския персонал в градината да ѝ съдействат.

 • Откритият вчера мъртъв младеж вероятно е нападателят от „Пирогов“, самоубил се е

  болницаГоворителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи за Агенция „Фокус“, че откритият вчера в столицата мъртъв младеж най-вероятно е нападателят на медицинската сестра в „Пирогов“.
  „По външни белези и по дрехите лицето най-вероятно е същото, което е причинило телесните наранявания на медицинската сестра в „Пирогов“, коментира Арнаудова. Тя уточни, че Софийската районна прокуратура изяснява причините за настъпилата смърт на младежа, но по данни от извършената аутопсия най-вероятно става въпрос за самоубийство.

 • Оперират медицинската сестра, пребита от дрогиран пациент в „Пирогов“ (видео)

  агресияДоц. Стоян Сопотенски, хирург и заместник-директор на УМБАЛСМ „Н. И.Пирогов“ съобщи в предаването "Тази неделя" по bTV, че пребитата медицинска сестра в лечебното заведение ще бъде оперирана, тъй като тя е със счупен нос и счупена скула. Според него обаче психичната травма няма да може да бъде изтрита с една операция и тя ще остане за дълго време.
  „Подобни неща се случват и в други държави, но там има строги наказания – в Германия е три години ефективна присъда. У нас – глоба, няма възмездие”, обяви той.

 • Медицинските сестри поведоха протеста на КНСБ за по-високи доходи

  протестДнес протеста на КНСБ за по-високи доходи, на който участваха над 8000 души, беше поведен от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, съвместно с Федерация "Здравеопазване" към КНСБ. Работещите в здравеопазването и медицинските сестри бяха най-многобройната група протестиращи - общо 900 души от всички области, без изключение.
  "За първи път през последните 20 г. виждам толкова масово участие от страна на служителите в здравния сектор", сподели пред clinica.bg заместник-председателят на Федерация "Здравеопазване" към КНСБ д-р Пламен Радославов. Според него най-много хора са дошли от София, Пловдив, Кърджали, Перник, Бургас, Кюстендил, Благоевград, Шумен и Стара Загора.

 • Медицински сестри протестират в Добрич за по-високи възнаграждения

  сестриМедицински сестри излязоха на протест с трикольорни ленти пред сградата на многопрофилната болница за активно лечение в Добрич с искане за по-високи възнаграждения, съобщават от БТА. Повечето сестри, които са с магистърска степен и получават 500 лева основна заплата, работят на две-три места, за да осигурят доходи за семействата си, заяви на протеста Татяна Мендарова, която оглавява болничната организация на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Според нея медицинските сестри настояват също да бъдат национално представени в колективното трудово договаряне.

 • ООН: Африка се нуждае от 11 милиона лекари, медицински сестри и учители, за да спре емиграцията

  АфрикаДо 2030 г. в Африка ще има нужда от още 11 милиона лекари, медицински сестри и учители, за да бъде предотвратен "социално-икономически катаклизъм", който ще принуди милиони хора да емигрират. Това заяви Детският фонд на Обединените нации (УНИЦЕФ), информираха от БТА.
  Тези 11 милиона специалисти ще са нужни на континента да се справи с нарастването на населението си, тъй като за следващите 13 години броят на децата там се очаква да се увеличи от 170 милиона на 750 милиона.

 • Милка Василева: 2 часа протест и системата за здравеопазване ще бъде парализирана (видео)

  Milka VasilevaОт бюджета за здравеопазване ще зависи дали ще се стигне до национална стачка. Медицински сестри, акушерки и фелдшери заплашват, че ако не получат повече пари догодина, протестите им ще парализират системата, съобщават от Nova TV.
  От 25 години Нина Ганчева е напълно отдадена на грижите за болните. Казва, че работата като медицинска сестра дава много, но и взима. Недостигът на медицински сестри все повече се задълбочава, а колкото по-малко стават, толкова по-пренебрегнати се чувстват.

 • Медицинските сестри заплашват с национална стачка

  стачкаС отворено писмо Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи заплаши с национална стачка, ако при приемането на бюджета за следващата година не се предвиди адекватно финансиране за дейностите по здравни грижи. Исканията на медицинските сестри са от десетина години, но до момента властите не успяват да отговорят на тях, така че да спрат процеса по оголване на професията и изтичането на младите кадри в чужбина. Сега медицинските сестри предупреждават, че ако отново не бъдат чути, като крайна мярка ще излязат на национална стачка, която ще парализира здравния сектор.

 • Професия: Медицинска сестра

  РайковаНякога вместо "медицински" наричали сестрите "милосърдни". Заради задължението да оказват помощ на хора в беда, заради съпреживяването с болните, заради неминуемите емоции и желанието (а не само задължението) да помагат, заради "сърцето", което влагат всекидневно, изпълнявайки задълженията си. Това е една от най-важните характеристики на професията и в наши дни - съпричастността и грижата за болния.
  Старшата медицинска сестра на Отделението по детска гръдна хирургия към Клиниката по детска хирургия в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в София Росица Райкова разказва за професията пред karieri.bg. Тя е завършила училището за медицински сестри "Йорданка Филаретова" със специалност "Детска медицинска сестра".

 • Търсят лекари и сестри за изпаднала във финансов колапс болница

  болницаИзпадналата във финансов колапс МБАЛ "Свети Мина" ЕООД /Първа градска болница/ в Пловдив, чийто персонал поголовно напуска заради забавяне на заплати, набира нови медицински кадри. Здравното заведение е обявило в jobs.bg няколко свободни позиции, съобщават от Марица.бг. Търсят се медицинска сестра, лаборант, както и лекари със специалностите "Гастроентеролог", "Неонатолог" и "Ревматолог". Брутните заплати, които им предлагат, са 540 лв. за сестра и лаборант и до 840 лв. за лекар.
  Инспекцията по труда глоби наскоро „Св. Мина” с 1500 лв. заради забавено изплащане на заплати. Санкцията бе потвърдена и от Районен съд - Пловдив. На общинската болница отделно виси няколкомилионен дълг към кредитори.

 • В Троян учредиха стипендии в подкрепа на кадри в здравеопазването

  стипендииОбщински фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в здравеопазването откриват в Община Троян. Кметът Донка Михайлова е предложила 2000 лв. за започване работата на фонда, информират от БТА. Той е бил учреден с решение на Общинския съвет и целта му е да подпомага решаването на проблеми, свързани с недостига на специализирани кадри в сектор "Здравеопазване" в троянските лечебни заведения.
  Фондът ще подпомага студенти, които се обучават за лекари, медицински сестри, акушерки и лаборанти, от каквито остро се нуждаят болниците в Троян.

 • Медицинска сестра на годината е университетска преподавателка в Бургас

  медсестраУниверситетският преподавател Петя Стефанова е новият носител на наградата "Света София" за медицинска сестра на годината. Тя е с 35-годишен трудов стаж и е избрана сред седем номинирани медицински сестри от различни бургаски болници, пишат от вестник 24 часа. Наградата беше връчена на официална церемония от управителя на медицински център "Света София" Нели Атанасова. Призът се връчва по тяхна идея от 2008 г. като благодарност и оценка на труда на медицинските специалисти.

 • Търсят над 100 лекари, предлагат заплати от 600 до 1336 лв.

  работаВ Бюрото по труда в Силистра са обявени 10 свободни места за лекари, като заявката е дадена още в края на януари, а предлаганото възнаграждение е 1100 лв. Бюрото по труда в Тутракан също обявява от началото на януари 4 свободни лекарски места със заплата 1100 лв. В различни части на страната се търсят над 100 лекари, става ясно от 65 обяви, информират от вестник Дума.
  От 4 август Бургас търси 9 лекари в Спешна помощ, като предлаганата заплата е 1336 лв., а трудовият договор - безсрочен.

 • 18 години затвор  за акушерката Ковачева

  akusherkaАкушерката Емилия Ковачева бе осъдена на 18 години затвор. Съдът я призна за виновна в умишлен опит за убийство на тридневното бебе Никол. Ковачева е осъдена също да плати на родителите на битото бебе обезщетение от 400 000 лв.
  Делото срещу Ковачева започна в началото на миналата година. Черепно-мозъчната травма на малката Никол е станала вследствие на травматично въздействие - силен удар с твърд и тъп предмет.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»