Вход

медицински сестри

 • Медицинските сестри заплашват с национална стачка

  стачкаС отворено писмо Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи заплаши с национална стачка, ако при приемането на бюджета за следващата година не се предвиди адекватно финансиране за дейностите по здравни грижи. Исканията на медицинските сестри са от десетина години, но до момента властите не успяват да отговорят на тях, така че да спрат процеса по оголване на професията и изтичането на младите кадри в чужбина. Сега медицинските сестри предупреждават, че ако отново не бъдат чути, като крайна мярка ще излязат на национална стачка, която ще парализира здравния сектор.

 • Професия: Медицинска сестра

  РайковаНякога вместо "медицински" наричали сестрите "милосърдни". Заради задължението да оказват помощ на хора в беда, заради съпреживяването с болните, заради неминуемите емоции и желанието (а не само задължението) да помагат, заради "сърцето", което влагат всекидневно, изпълнявайки задълженията си. Това е една от най-важните характеристики на професията и в наши дни - съпричастността и грижата за болния.
  Старшата медицинска сестра на Отделението по детска гръдна хирургия към Клиниката по детска хирургия в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в София Росица Райкова разказва за професията пред karieri.bg. Тя е завършила училището за медицински сестри "Йорданка Филаретова" със специалност "Детска медицинска сестра".

 • Търсят лекари и сестри за изпаднала във финансов колапс болница

  болницаИзпадналата във финансов колапс МБАЛ "Свети Мина" ЕООД /Първа градска болница/ в Пловдив, чийто персонал поголовно напуска заради забавяне на заплати, набира нови медицински кадри. Здравното заведение е обявило в jobs.bg няколко свободни позиции, съобщават от Марица.бг. Търсят се медицинска сестра, лаборант, както и лекари със специалностите "Гастроентеролог", "Неонатолог" и "Ревматолог". Брутните заплати, които им предлагат, са 540 лв. за сестра и лаборант и до 840 лв. за лекар.
  Инспекцията по труда глоби наскоро „Св. Мина” с 1500 лв. заради забавено изплащане на заплати. Санкцията бе потвърдена и от Районен съд - Пловдив. На общинската болница отделно виси няколкомилионен дълг към кредитори.

 • В Троян учредиха стипендии в подкрепа на кадри в здравеопазването

  стипендииОбщински фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в здравеопазването откриват в Община Троян. Кметът Донка Михайлова е предложила 2000 лв. за започване работата на фонда, информират от БТА. Той е бил учреден с решение на Общинския съвет и целта му е да подпомага решаването на проблеми, свързани с недостига на специализирани кадри в сектор "Здравеопазване" в троянските лечебни заведения.
  Фондът ще подпомага студенти, които се обучават за лекари, медицински сестри, акушерки и лаборанти, от каквито остро се нуждаят болниците в Троян.

 • Медицинска сестра на годината е университетска преподавателка в Бургас

  медсестраУниверситетският преподавател Петя Стефанова е новият носител на наградата "Света София" за медицинска сестра на годината. Тя е с 35-годишен трудов стаж и е избрана сред седем номинирани медицински сестри от различни бургаски болници, пишат от вестник 24 часа. Наградата беше връчена на официална церемония от управителя на медицински център "Света София" Нели Атанасова. Призът се връчва по тяхна идея от 2008 г. като благодарност и оценка на труда на медицинските специалисти.

 • Търсят над 100 лекари, предлагат заплати от 600 до 1336 лв.

  работаВ Бюрото по труда в Силистра са обявени 10 свободни места за лекари, като заявката е дадена още в края на януари, а предлаганото възнаграждение е 1100 лв. Бюрото по труда в Тутракан също обявява от началото на януари 4 свободни лекарски места със заплата 1100 лв. В различни части на страната се търсят над 100 лекари, става ясно от 65 обяви, информират от вестник Дума.
  От 4 август Бургас търси 9 лекари в Спешна помощ, като предлаганата заплата е 1336 лв., а трудовият договор - безсрочен.

 • 18 години затвор  за акушерката Ковачева

  akusherkaАкушерката Емилия Ковачева бе осъдена на 18 години затвор. Съдът я призна за виновна в умишлен опит за убийство на тридневното бебе Никол. Ковачева е осъдена също да плати на родителите на битото бебе обезщетение от 400 000 лв.
  Делото срещу Ковачева започна в началото на миналата година. Черепно-мозъчната травма на малката Никол е станала вследствие на травматично въздействие - силен удар с твърд и тъп предмет.

 • Броят на лекарите и медицинските сестри се изравни

  nursingСпоред данните на Националния център за обществено здраве и анализи, броят на лекарите и медицинските сестри в България е почти еднакъв. За 2016 година статистиката сочи 29539 лекари и 30976 медицински сестри.
  Съотношението медицински сестри – лекари средно за Европейския съюз е 2,5:1, а в България както се вижда е почти 1:1 и по този показател сме последни в съюза.
  Малкия брой сестри означава, че сестринската грижа за пациента се извършва в много от случаите от санитаря или изобщо не се извършва. В развитие здравни системи не се допуска друг, освен медицинска сестра да се грижи за болния.

 • Правителството одобри още 95 места за студенти по медицински специалности

  студентиПравителството одобри допълнително 95 места за субсидирано от държавата обучение на студенти по специалностите от регулираните професии "Фармация", "Медицинска сестра", "Акушерка" и "Кинезитерапия" за учебната 2017/2018 г. Те ще бъдат разпределени между Медицинския университет в Плевен, където се откриват още 15 места за фармацевти, и Югозападния университет "Неофит Рилски", в който допълнителните места са за специалностите "Акушерка" - 12, "Медицинска сестра" - 30 и "Кинезитерапия" - 38.
  Исканията са на академичните ръководства на висшите училища.

 • Медицинска сестра рисува със спринцовки, за да се справи със стреса (видео)

  мсМедицинската сестра Кимбърли Магбануа е измислила един нестандартен начин, чрез който комбинира работа и удоволствие като замества четките за рисуване със спринцовки, информират от bTV. 24-годишната филипинка слага инжекции на пациенти през деня и твори през нощта.
  „Инжектирай изкуството – тези думи се появиха в съзнанието ми, когато давах лекарства на своите пациенти”, обяснява тя. Така тръгва идеята за спринцовки, пълни с боя, които да бъдат използвани за рисуване. Но да твориш по този начин не е лесно, въпреки опита на медицинската сестра с намирането на вени.

 • Мъж е в ареста за 72 ч. след нападение на медицинска сестра

  арест25-годишен мъж е в ареста след като нападнал медицинска сестра от спешното детско отделение към Kлиниката по педиатрия и генетични заболявания на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. Инцидентът е станал в петък по обед, когато младият баща довел малкото си дете, настоявайки незабавно да бъде прегледано, съобщават от БНР. Той вдигнал шумен скандал и се нахвърлил с удари върху почти два пъти по-възрастната от него медицинска сестра. Според работещите в Детския спешен портал, нападателят не е бил провокиран - детето и съпругата му са били приети вече в стационар - детето за лечение, а съпругата като придружител.

 • За обида на медсестра - 300 лв. глоба още същия ден

  съдЖена от Видин е глобена по Указа за борба с дребното хулиганство, защото обидила и заплашила медицинска сестра, съобщиха от полицията в града. Случката е от вчера, съобщават от segabg.com. Според полицията 50-годишната жена заплашила и обидила дежурната сестра в спешния център. Тя е глобена с 300 лв. още същия ден.
  Санкцията е наложена само няколко дни, след като стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е издал заповед всички престъпления срещу медицински специалисти да се разследват приоритетно. Във всяка районна прокуратура трябва да има обвинител, който да отговаря за този тип престъпления.

 • Нападнатата медсестра: Оставам в спешна помощ, обичам си работата (видео)

  сестраНападнатата в Горна Оряховица медицинска сестра заяви категорично, че няма да се изплаши от случилото се и ще продължи да работи в спешната помощ. Петя Стоянова беше ударена от 53-годишна жена, пристигнала в болницата с внучето си, което е имало рана на главата. Извършителката, която е осъждана за хулиганство, получи шестмесечна условна присъда за деянието.
  „Няма да се изплаша, не ме е страх, обичам си работата и ще остана да работя в спешна помощ”, категорична беше пред bTV Петя Стоянова.
  По думите ѝ детето е имало лека охлузна рана на челото и случаят не е бил спешен. „Нямаше нищо спешно, което да кара близките да се държат по този начин. Ние дори не бяхме допуснати да прегледаме нормално детето”, разказа Петя Стоянова.

 • Осъдиха условно жената, ударила сестра в Горна Оряховица (видео)

  ромШест месеца условна присъда получи 53-годишна жена, след като удари дежурна сестра в Спешното отделение на болницата в Горна Оряховица, съобщават от bTV. Извършителката, която е осъждана за хулиганство, твърди, че е ударила медицинската сестра без да иска. Тя е пристигнала в болницата с внучето си, което е имало рана на главата. След скандал и обиди в лекарския кабинет, тя решила да си тръгне, като ударила с юмрук в лицето и ритнала медицинската сестра.
  „Те не ни позволяваха да си вършим работата, значи това е, с което се сблъскваме почти всеки ден. Те трябва да бъдат прегледани, трябва да бъдат обслужени, трябва да бъдат първи. Това е, което те желаят”, коментира медицинската сестра Петя Стоянова.

 • Нападнаха медсестра в Горна Оряховица

  нападениеМедицинска сестра от Спешната помощ в Горна Оряховица е била нападната и бита от пациент по време на дежурство, съобщават от БНР. Инцидентът е станал вчера, след като жена е потърсила медицинска помощ в Спешния център в Горна Оряховица, но докато чакала дежурния екип, започнала да буйства, ругае и обижда медиците. Пациенката, която по данни на полицията е осъждана за кражби, изляла гнева си върху дежурната медицинска сестра. Започнала да я бие през лицето и рита по краката. Пострадалата сестра е с лека телесна повреда. Срещу нападателката е образувано бързо полицейско производство.

 • От ЮЗУ искат повече студенти за медсестри и акушерки (видео)

  сестриЗа по-голям прием на студенти в специалностите медицинска сестра и акушерка настояват от Югозападният университет в Благоевград. В момента в тези специалности се приемат само по 18 души, а в болничните заведения в областта има сериозен недостиг на медицински сестри, като голяма част от тях са в пенсионна възраст, информират от БНТ. Пациенти, които са се лекували в болници в Благоевград казват, че често една медицинска сестра е на смяна в цяло отделение и се усеща нуждата от повече специалисти.
  Голяма част от медицинските сестри в Благоевград в момента работят в две здравни заведения заради недостиг на персонал. В многопрофилната болница в Благоевград работят 156 медицински сестри и акушерки, като 50 са в пенсионна възраст и на тяхно място трябва да бъдат назначени млади специалисти.

 • Опитах се да реанимирам малко момче. Беше късно

  barcelonaТова разказва пред Британския таблоид Мирър млад мъж на име Албърт. Той работи като медицинска сестра и по време на атентата е бил близо до Las Ramblas, където ван с терористи се вряза с висока скорост в пешеходците на улицата. Алберт описва ужасът, който е изпитал, опитвайки се да спаси живота на малко момче, блъснато от колата на терористите.
  „Видях осем или девет трупа на улицата. Аз съм сестра и заедно с един лекар се опитвахме да спасим малко момче. Правихме изкуствено дишане и сърдечен масаж, но не можахме да го върнем към живота.”

 • Номинации за най-добрата медицинска сестра в Бургас

  наградаНаградата "Света София", отличаваща най-добрите специалисти по здравни грижи в Бургас, ще бъде връчена за девета поредна година. Номинациите започнаха на 14 август и ще продължат до 13 септември, информират от вестник 24 часа. Право да посочат заслужили медицински сестри имат всички здравни заведения и граждански организации, които защитават правата на пациентите или са в сферата на здравеопазването. Няма ограничения в броя на номинациите. Те трябва да се подадат в запечатан плик на адреса на МЦ "Св. София" в Бургас, като за първи път тази година номинациите могат да бъдат подадени и онлайн на електронен адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Бланката може да бъде изтеглена от сайта на медицинския център.

 • Агресия от пациенти и в Спешния център в Сливен

  агресияОт ОДМВР - Сливен съобщиха за поредна агресия от страна на пациенти над екипи на Спешния център в града. Полицейски екип се отзовал на сигнал от Спешния център за грубо отношение към медици на 14 август около 21.40 часа, съобщават от focus-news.net. На място са установени две жени на 25 и 30 години и 28-годишен мъж с инициали О. П., които след конфликт нападнали и отправили обиди към медицинска сестра в спешното отделение, а по-младата жена ударила шамар на сестрата. Другият идентичен случай е от неделя.

 • МУ – Плевен обяви прием за платено обучение за 8 специалности

  студентиМедицинският университет в Плевен днес обяви прием за платено обучение за осем специалности, съобщиха от висшето училище, цитирани от БТА. Ще бъдат приети 36 студенти, които ще се обучават за получаване на образователно-квалификационна степен "Бакалавър" и "Професионален бакалавър".
  За специалността "Медицинска сестра" ще бъдат приети 10 студенти платено обучение. По 5 места са открити за специалностите "Акушерка", "Помощник-фармацевт" и "Медицинска рехабилитация и ерготерапия". Четирима ще бъдат приети за "Медицински лаборант". По 2 места има за "Рентгенов лаборант" и "Опазване и контрол на общественото здраве", а 3 - за "Социални дейности".

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»