Вход

НСЧБ

 • Ключови дела във ВАС през седмицата

  judge231Върховният административен съд ще разгледа няколко ключови за здравната система дела през тази седмица. Още в понеделник съдът ще разгледа жалбата срещу Наредба № 2 за основния пакет медицински услуги, гарантирани с бюджета на НЗОК, която беше оспорена от Националното сдружение на частните болници и ЦЗПЗ. Двете сдружения искат от съда да обяви наредбата за нищожна, поради липса на законово основание за издаването ѝ. Друг състав на съда спря делото срещу „служебното НРД 2016”, за да изчака произнасянето на съда по жалбата срещу Наредба 2, което дело се явява преюдициално, тоест от неговия изход зависи и изхода на другото. Ако съдът обяви за нищожна Наредба 2, служебното НРД 2016 автоматично става незаконосъобразно. Решението ще доведе до незаконосъобразност и на НРД 2017, в основата на което е същия основен пакет, определен с Наредба № 2. Това от своя страна влече след себе си незаконосъбразност както на наложените през този период санкции от НЗОК, така и на определените лимити.

 • Атаката на БЛС срещу частните болници е неуместна

  blsЗаместник-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова обвини в интервю по БНР частните болници, че били причината за фалита на някои държавни болници, като тази в Ловеч.
  Това не е вярно. Няма как едно юридическо лице да е виновно, за това, че друго се управлява лошо. Какво са виновни частните болници, ако лекарите и медицинските сестри предпочитат да работят в тях? Нима трябва да ги изгоним и да не ги приемаме на работа? Лекарите от частните болници не са ли членове на БЛС или само тези в държавните са такива, според д-р Павлова?

 • Болниците предлагат на премиера да намали административната тежест в здравеопазването

  bbНационалното сдружение на частните болници се обърна към Министър – председателя с конкретни предложения за намаляване на административните ограничения и бариери в българското здравеопазване. Писмото е изпратено във връзка със заявеното намерение за намаляване на административната тежест върху стопанската дейност. Сдружението на болниците Болниците предлага:

 • Пресконференция за проблеми и решения в здравеопазването

  БТАНа 22 юни, четвъртък, от 11.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе съвместна пресконференция на Националното сдружение на частните болници /НСЧБ/ и Центъра за защита на правата в здравеопазването на тема: „Остри и хронични проблеми на здравеопазването в момента. Възможни решения.“

 • Работата на болниците трябва да зависи от пациентите

  katsarov georgievaТрябва да се отменят всички лимити на болниците. Не може администрацията да определя кой колко да работи. Работата на болниците трябва да зависи от пациентите. Лимитите са наложени, защото държавните служители са мързеливи, казаха доктор Стойчо Кацаров, председател на Център за защита правата в здравеопазването и доктор Елиза Георгиева от Националното сдружение на частните болници в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

 • Падна и стандарта по кардиология. Окончателно

  cardiac surgeryСъстав на Върховния административен съд отмени окончателно Наредба №2 от 25.01.2010 г. за утвърждаване на медицински стандарт по „Кардиология”, издадена от министъра на здравеопазването. Съдът отхвърля жалбата на МЗ срещу решението на тричленния състав. В мотивите на решението четем:
  „Видно от административната преписка не е приложен доклад за приема на Наредбата, а само проект на същата, който е публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването.
 • Повече дългове за болниците и орязване на заплати след скока на цените на парното и тока

  д-р БолтаджиевНовите цени на топлинната енергия и на електроенергията, гласувани от Комисията за енергийно и водно регулиране на 7-ми април, със сигурност ще засегнат и лечебните заведения у нас, обременявайки ги с допълнителни разходи. Това предупредиха пред Zdrave.net редица представители на болничния сектор, потърсени за мнение относно очаквания скок на цените на услугите, отразяващи се на т. нар режийни разходи.
 • Отклонява се вниманието от по-важните въпроси

  bolt BIT2Пред BIT в еМисия България д-р Николай Болтаджиев, директор на болница „Св. Богородица“, определи обвинението към служебния здравен министър, като медиен кьорфишек.
  Семерджиев трябваше да я уволни без да я заплашва, тъй като тя не е изпълнила задължението по правилник да назначи заместник на агенцията, коментира той.
 • Краят на пръстовите отпечатъци

  Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отмени ал. 5 на чл. 2 от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска fingerprintомощ. Втората инстанция потвърждава решението на първата за нищожност на разпоредбата. Приемайки разпоредбата Министерският съвет на практика е дописал закона. Правителството може да урежда с наредба обществени отношения, само ако това му е било възложено със закон. В случая с пръстовите отпечатъци, такава законова делегация няма.
  Решението на съда ще влезе в сила след обнародването му в Държавен вестник.
 • НСЧБ преизбра д-р Болтаджиев за Председател

  Националното сдружение на частните болници проведе своето годишно отчетно изборно събрание. Членовете на сдружението приеха отчета за дейността и boltadjгодишния финансов отчет на сдружението. За Председател на сдружението единодушно бе избран Д-р Николай Болтаджиев – управител и собственик на болница Света Богородица в София. Д-р Болтаджиев зае поста за първи път преди една година, след оставката на тогавашния управител на Токуда д-р Дренски.
 • Съдебният спор за пръстовите отпечатъци

  Днес петчленен състав на ВАС окончателно ще реши съдебния спор за чл. 2, ал. 5 от Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска Fingerprints 010помощ(НОПДМП), или както е по-известно пръстовите отпечатъци. Наредбата е издадена от Министерския съвет. Първоначално ВАС отхвърли искането за спиране на действието на наредбата. След това в един и същи ден излезе с решение за отмяна на пръстовите отпечатъци и спиране на действието на нормативния акт. По жалба на здравния министър, НЗОК и Министерския съвет, петчленен състав на ВАС отмени Определението за спиране на действието на наредбата.
 • Обществена дискусия за здравеопазване

  Утре от 13 часа в столичния хотел Балкан (Шератон) ще се проведе Кръгла маса на тема „Информирано съгласие за по-добро здравеопазване”. Дискусията се NSPH BG left GRADIENTорганизира от Националното сдружение на частните болници с подкрепата на БЛС и ЦЗПЗ. Дневният ред предвижда:
  Изказване на д-р Илко Семерджиев – министър на здравеопазването
 • Отношението към медиците е недостойно

  Декларация
  NSPH BG left GRADIENTна Националното сдружение на частните болници, относно въведените на 28 декември 2016 нови лимити за болниците.
  На 28 декември НЗОК ни съобщи, че намалява с 15% средствата за лечение в болниците. Ако знаехме това на 1-ви, на 5-ти или дори на 10-ти декември, вероятно бихме могли да отложим лечението на част от пациентите за следващата година, макар те да нямат никаква вина. На 28 декември обаче не можем да направим нищо, защото дейността вече е извършена. НЗОК знае това и просто ни съобщи, че работата ни няма да бъде заплатена.

 • Пресконференция: пари за лекарства винаги има, за болници никога няма

  Утре 13.12.2016 година в Пресклуба на БТА ще бъда дадена пресконференция във връзка с Неизплатена надлимитна дейност на болниците и bbaрешението на Надзорния съвет на НЗОК за използване на резерва в годишния бюджет за заплащане на лекарства
  Надлимитната дейност на лечебните заведения се формира предимно от спешни случаи, но въпреки това не се заплаща от НЗОК.

 • Частни болници търсят парите си от НЗОК в съда

  sd15 частни болници, членуващи в Националното сдружение на частните болници, внесоха обща жалба в Административния съд заради неразплатените средства от здравната каса. Поводът за недоволството е решение на надзорния съвет на здравната каса, според което от парите за здраве се отпускат над 50 млн. лева за лекарства, медицински изделия и диетични храни, вместо с тези плати да бъде изплатена заслужената дейност на лечебните заведения. 

 • Д-р Н. Болтаджиев: Парите за здраве не бива да са част от консолидирания държавен бюджет

  boltadjievОт Националното сдружение на частните болници настояват да участват в преговорите по НРД, здравната карта и медицинските стандарти да отпаднат, а пациентите да не бъдат унижавани с взимането на пръстови отпечатъци.

 • Предстоящи дела

  judge231В понеделник 26.09. и вторник 27.09.2016 г., ВАС ще разгледа 4 дела, образувани по жалби на ЦЗПЗ, НСЧБ, ББА и СОББ.  В понеделник ще бъдат разгледани Медицински стандарт „Образна диагностика“ както и Медицински стандарт "Анестезия и интензивно лечение" . Във вторник – Медицински стандарт

 • Което не плаща касата, го плащат пациентите

  Интервю на д-р Николай Болтаджиев, Председател на НСЧБ пред scener.news
  boltadjВсичко, което здравната каса „икономиса“, се вади директно от джоба на пациентите, категоричен е председателят на Националното сдружение на частните болници
  Защо сте против въвеждането на Националната здравна карта?
  Наредбата за здравната карта е в съда и есента ще се гледа.

 • Пресконференция на НСЧБ

  Националното сдружение на частните болници ще даде днес пресконференция на тема:
  NSCHB„Драстично орязани легла в частните и общинските болници - ще имат ли право на достъп до болнична помощ здравноосигурените пациенти? Пресконференцията ще се проведе от 12.00 часа в пресклуба на БТА. Ще вземат участие мениджъри и собственици на частни болници от цялата страна.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»