Вход

ИАЛ

 • Фармацевтичните компании искат държавата да им позволи да улеснят достъпа на пациенти до лекарства

  dejan.denevВ отворено писмо до здравния министър, Директорът на Арфарм – Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители изразява загрижеността на компаниите от лошите правила на реимбурсния пазара, заради които достъпът на българските пациенти до лекарства е значително затруднен.
  НЗОК доплаща частично голяма част от лекарствата. Преобладаващата част от населението, особено възрастните и хората с увреждания, на които най-често се налага да пият лекарства са с много ниски доходи. За да помогнат точно на тези най-нуждаещи се граждани, много от фармацевтичните производители прилагат в България Програма за допълнителни отстъпки в цената, така че болният да плаща по-малко. За миналата година размерът на етзи отстъпки е бил 66 милиона лева.

 • Преустановяват се продажбите на някои лекарства в България

  drugs handПрез лятото редица фирми са заявили спиране на продажбите на техни лекарствени продукти в България. Почти всички спрени лекарства са с широка употреба в медицинската практика. Спирането на продажбите не е свързано с нежелани реакции или странични ефекти.

  GlaxoSmithKline EOOD от 01.07.2017 г. постоянно преустановява продажбите в България на лекарствените продукти Trobalt 100 mg film-coated tablets x 84 и Trobalt 200 mg film-coated tablets x 84, съдържащи активното вещество retigabine. Trobalt е показан за допълваща терапия на медикаментозно-резистентни пристъпи, започващи като парциални със или без вторична генерализация при пациенти с епилепсия, на възраст 18 или повече години, при които други подходящи комбинации с други лекарствени продукти са се оказали незадоволителни или не са поносими.

 • България не показа, че иска Европейската агенция по лекарствата

  ema19 държави, сред които и България, ще се състезават за привличането на Европейската агенция по лекарствата, която ще напусне Лондон след Брекзит. Страната ни подаде кандидатурата си в последната минута и въпреки че може да бъде бонифицирана, тъй като у нас все още подобна европейска структура няма, на фона на други държави усилията ни в надпреварата изглеждат по-скоро скромни.

 • Официалният реекспорт на лекарства бележи лек спад

  лекарстваЗабелязва се лек спад в паралелният износ на медикаменти според данните на Изпълнителната агенция по лекарствата, цитирани от clinica.bg. Търговските марки на лекарствата, които са станали обект на легален паралелен износ у нас през миналата година са били 644. За тази година броят им е 520. Намаление има и при уведомленията за износ, които търговците на едро са подали - през 2016 г. те са били 566, а до момента броят им е 244. Намаление се забелязва и при заявените количества, които биха могли да се изнесат.
 • Спират от Българския пазар два антибиотика и лекарство, използвано при раждане

  antibiogrАктавис ЕАД, е уведомил Изпълнителна агенция по лекарствата, че от 31.01.2018 г. постоянно преустановява продажбите в България на лекарствения продукт Tobramycin Actavis 80 mg/2 ml solution for injection 2ml x 5, съдържащ активното вещество tobramycin.
  Антибиотикът се прилага в комбинация с други антибиотици за лечение на тежки инфекции, причинени от Грам-отрицателни микроорганизми, когато не е възможно прилагането на по-слаботоксичен антимикробен продукт.

 • Спира се употребата на 4 контрастни вещества, използвани за ЯМР

  ямрКомитет за оценка на риска в проследяването на лекарствената безопасност към Европейската агенция по лекарствата завърши оценката  на гадолиниевите контрастни вещества, използвани в образната диагностика на тялото и препоръча временно прекратяване на разрешенията за употреба.

 • Прокуратурата ми повдига обвинение за това, че си върша работата

  ilkoВъв връзка с продължаващите свободни интерпретации на казуса с повдигнатото обвинение на министъра на здравеопазването, пресцентърът на МЗ разяснява:
  Първото, което трябва да се знае е, че министърът на здравеопазването е работодател на директора на ИАЛ и уволнението не е заплаха, а правомощие, което може да бъде упражнено по целесъобразност, включително и без обяснения, на основание чл. 19а от Закона за администрацията.

 • Обвинението срещу Семерджиев е смешно, засегнал е интереси с лекарствата

  IALОбвинението срещу здравния министър д-р Илко Семерджиев, свързано с ръководството на ИАЛ, е смешно, защото той не е извършил нищо престъпно. Такава теза защити пред телевизия BIT председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев, който коментира обвинението срещу вицепремиера относно твърденията, че е оказвал натиск над директора на агенцията доц. Асена Стоименова. 
 • Фармацевтичният съюз: ИАЛ трябва да бъде самостоятелна структура

  илко гетовИзпълнителната агенция по лекарства да бъде обособена като самостоятелна структура с регионални представителства. За това настояват от Българския фармацевтичен съюз, стана ясно от интервю за БНР на председателя на организацията проф. Илко Гетов, който коментира казуса с повдигнатото обвинение на здравния министър д-р Илко Семерджиев относно оказван натиск върху настоящето ръководство на институцията.
 • ИАЛ стартира процедура по регистрация на лекарство в ЕС

  DRUGНа 15.08.2016 г. ИАЛ ще стартира първата процедура за разрешаване за употреба на лекарствен продукт по взаимно признаване (MRP), за която Република България е референтна държава, съобщават от ИАЛ. Продуктът съдържа активното вещество Ondansetron (as hydrochloride dihydrate). Активното вещество се прилага за лечение на хора с гадене и повръщане, предизвикано от химио или радиотерапия.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»