Вход

ИАЛ

 • Депутат за реекспорта на лекарства: Няма контрол заради корумпирани държавни служители (видео)

  ХристовПламен Христов, депутат от ПГ на партия „ВОЛЯ“ коментира схемите за източване на НЗОК пред Телевизия BiT. Той отбеляза още, че тяхната партия ще настоява за премахване на монопола на Здравната каса.
  „Сигналът е внесен съвсем скоро, не мисля, че е нещо ново, г-н Марешки продава 25 години евтини лекарства, моделът, който прилага в бензиностанциите е същият – той беше даден на КЗК заради обвинения в дъмпинг при лекарствата, доказа се, че няма такъв дъмпинг. Гледаме един и същи филм“, обясни Христов.

 • Кампания за нежелани лекарствени реакции на ИАЛ

  лекарстваДайте своя принос употребата на лекарства да стане по-безопасна като съобщавате подозирани нежелани реакции: Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) стартира онлайн кампания

  В периода 20 - 24 ноември 2017 г. ИАЛ провежда онлайн кампания за популяризиране на съобщаването на подозирани нежелани реакции на лекарствата. Тя е част от втората кампания "Седмица на осведомеността" в рамките на Европейския съюз. Тази година кампанията е фокусирана върху лекарствата, отпускани без лекарско предписание.

 • Доклад от ИАЛ разкрива схемите за паралелен износ на лекарства

  реекспортСхемите, по които чрез паралелен износ на медикаменти се източва здравната каса, се разкриват в доклад на шефа на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова, а констатациите са представени пред Комисията за борба със сивата икономика в Народното събрание. От заключенията в доклада става ясно, че фармацевти, дистрибутори, прекупвачи, служители на здравни каси и на ТЕЛК са в играта с незаконния паралелен износ на медикаменти, пишат от вестник Труд. По данни на фармацевтичния съюз годишният паралелен износ на медикаменти е за около 400 млн. лв. От него около 1/3 е незаконен. От ИАЛ признават, че в страната ни се доставят неколкократно по-големи количества скъпоструващи лекарствени продукти (по данни на фармацевтичния съюз около 40% повече от необходимото) с мотив за задоволяване на здравните потребности на населението.

 • Фармацевтичните компании искат държавата да им позволи да улеснят достъпа на пациенти до лекарства

  dejan.denevВ отворено писмо до здравния министър, Директорът на Арфарм – Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители изразява загрижеността на компаниите от лошите правила на реимбурсния пазара, заради които достъпът на българските пациенти до лекарства е значително затруднен.
  НЗОК доплаща частично голяма част от лекарствата. Преобладаващата част от населението, особено възрастните и хората с увреждания, на които най-често се налага да пият лекарства са с много ниски доходи. За да помогнат точно на тези най-нуждаещи се граждани, много от фармацевтичните производители прилагат в България Програма за допълнителни отстъпки в цената, така че болният да плаща по-малко. За миналата година размерът на етзи отстъпки е бил 66 милиона лева.

 • Преустановяват се продажбите на някои лекарства в България

  drugs handПрез лятото редица фирми са заявили спиране на продажбите на техни лекарствени продукти в България. Почти всички спрени лекарства са с широка употреба в медицинската практика. Спирането на продажбите не е свързано с нежелани реакции или странични ефекти.

  GlaxoSmithKline EOOD от 01.07.2017 г. постоянно преустановява продажбите в България на лекарствените продукти Trobalt 100 mg film-coated tablets x 84 и Trobalt 200 mg film-coated tablets x 84, съдържащи активното вещество retigabine. Trobalt е показан за допълваща терапия на медикаментозно-резистентни пристъпи, започващи като парциални със или без вторична генерализация при пациенти с епилепсия, на възраст 18 или повече години, при които други подходящи комбинации с други лекарствени продукти са се оказали незадоволителни или не са поносими.

 • България не показа, че иска Европейската агенция по лекарствата

  ema19 държави, сред които и България, ще се състезават за привличането на Европейската агенция по лекарствата, която ще напусне Лондон след Брекзит. Страната ни подаде кандидатурата си в последната минута и въпреки че може да бъде бонифицирана, тъй като у нас все още подобна европейска структура няма, на фона на други държави усилията ни в надпреварата изглеждат по-скоро скромни.

 • Официалният реекспорт на лекарства бележи лек спад

  лекарстваЗабелязва се лек спад в паралелният износ на медикаменти според данните на Изпълнителната агенция по лекарствата, цитирани от clinica.bg. Търговските марки на лекарствата, които са станали обект на легален паралелен износ у нас през миналата година са били 644. За тази година броят им е 520. Намаление има и при уведомленията за износ, които търговците на едро са подали - през 2016 г. те са били 566, а до момента броят им е 244. Намаление се забелязва и при заявените количества, които биха могли да се изнесат.
 • Спират от Българския пазар два антибиотика и лекарство, използвано при раждане

  antibiogrАктавис ЕАД, е уведомил Изпълнителна агенция по лекарствата, че от 31.01.2018 г. постоянно преустановява продажбите в България на лекарствения продукт Tobramycin Actavis 80 mg/2 ml solution for injection 2ml x 5, съдържащ активното вещество tobramycin.
  Антибиотикът се прилага в комбинация с други антибиотици за лечение на тежки инфекции, причинени от Грам-отрицателни микроорганизми, когато не е възможно прилагането на по-слаботоксичен антимикробен продукт.

 • Спира се употребата на 4 контрастни вещества, използвани за ЯМР

  ямрКомитет за оценка на риска в проследяването на лекарствената безопасност към Европейската агенция по лекарствата завърши оценката  на гадолиниевите контрастни вещества, използвани в образната диагностика на тялото и препоръча временно прекратяване на разрешенията за употреба.

 • Прокуратурата ми повдига обвинение за това, че си върша работата

  ilkoВъв връзка с продължаващите свободни интерпретации на казуса с повдигнатото обвинение на министъра на здравеопазването, пресцентърът на МЗ разяснява:
  Първото, което трябва да се знае е, че министърът на здравеопазването е работодател на директора на ИАЛ и уволнението не е заплаха, а правомощие, което може да бъде упражнено по целесъобразност, включително и без обяснения, на основание чл. 19а от Закона за администрацията.

 • Обвинението срещу Семерджиев е смешно, засегнал е интереси с лекарствата

  IALОбвинението срещу здравния министър д-р Илко Семерджиев, свързано с ръководството на ИАЛ, е смешно, защото той не е извършил нищо престъпно. Такава теза защити пред телевизия BIT председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев, който коментира обвинението срещу вицепремиера относно твърденията, че е оказвал натиск над директора на агенцията доц. Асена Стоименова. 
 • Фармацевтичният съюз: ИАЛ трябва да бъде самостоятелна структура

  илко гетовИзпълнителната агенция по лекарства да бъде обособена като самостоятелна структура с регионални представителства. За това настояват от Българския фармацевтичен съюз, стана ясно от интервю за БНР на председателя на организацията проф. Илко Гетов, който коментира казуса с повдигнатото обвинение на здравния министър д-р Илко Семерджиев относно оказван натиск върху настоящето ръководство на институцията.
 • ИАЛ стартира процедура по регистрация на лекарство в ЕС

  DRUGНа 15.08.2016 г. ИАЛ ще стартира първата процедура за разрешаване за употреба на лекарствен продукт по взаимно признаване (MRP), за която Република България е референтна държава, съобщават от ИАЛ. Продуктът съдържа активното вещество Ondansetron (as hydrochloride dihydrate). Активното вещество се прилага за лечение на хора с гадене и повръщане, предизвикано от химио или радиотерапия.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»