Вход

подкуп

 • Ненков: Ако останех, щеше да е службогонство

  nenkovНе бих и приел да остана в министерството на здравеопазването след оставката на проф. Николай Петров, защото се чувствам като част от неговия екип. Това би било службогонство”, каза днес бившият заместник министър на здравеопазването д-р Ненков в ефира на „Събуди се” по Нова телевизия. Той каза, обаче, че не и е получавал предложение да остане на поста в екипа на новия здравен министър Кирил Ананиев. Миналата седмица в сутрешния блок "Дарик кафе" той каза, че с него не са водени официални разговори дали да поеме поста на подалия оставка министър Николай Петров, но стана ясно, че очаква такива да бъдат проведени. Пак тогава Ненков в студиото на "Денят започва" по Канал 1 на БНТ съобщи, че с него е воден неофициален разговор да заеме поста министър на здравеопазването, но за него е дилема дали да приеме, защото се е съгласил да бъде заместник-министър заради подалия оставка проф. Николай Петров.

 • Скроена работа (видео)

  g.nЦялата работа ми се струва до голяма степен скроена. 100 % има нарушени интереси. Ценните хора не са чак толкова много, а правим всичко възможно да ги очерним.
  Така директорът на Университетската болница „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев коментира пред Нова телевизия скандала и оставката на здравния министър проф. Николай Петров. 
  Известният кардиохирург няколко пъти подчерта, че не е запознат с обстоятелствата, но от изнесеното в публичното пространство от журналисти се поражда въпросът за ролята на комисията по търга, в която участват юрист, финансист и специалисти в съответната област и имат задължение за проучат документите и да се произнесат за допускането до участие. 

 • Цветанов: Ще направим заседание, ще се запознаем

  cvЗаконът е спазен, тук можем да говорим само за моралната страна – по този начин зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в студиото на „Тази сутрин” разследването на bTV, което показа, че здравният министър д-р Николай Петров като директор на ВМА е сключил договори за почти 1,2 млн. лв. с… фирмата на своя зет.
  Когато се определяше персоналният състав на Министерския съвет, искахме да заложим на професионалист, подчерта Цветанов. Той припомни, че прокуратурата е отказала да образува наказателно производство във връзка с одитния доклад, от който става ясно за „семейните поръчки” във ВМА.

 • ГЕРБ решава до две седмици дали да отстрани здравния министър

  горановРъководството на ГЕРБ ще реши до две седмици дали здравният министър е извършил нарушение, което е "достатъчно тежко, така че да го натовари с политически негативи несъвместими с неговата длъжност". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов тази сутрин по повод журналистическото разследване, уличило Николай Петров в насочването на две обществени поръчки за над 1.6 млн. лева към дружества, представлявани от Явор Цонев - мъжа, от когото дъщеря му Руслана Петрова има дете.
  Ако има притеснения или нещо нередно, няма как да подкрепяме подобно поведение, заяви Горанов пред Нова тв.
  Той обаче веднага уточни, че "на този етап нямаме достатъчно доказателства".

 • Николай Петров дал поръчки за близо 1.5 милиона на зет си

  n.petrov mzСемейни поръчки. Под това заглавие телевизия БТВ изпъчи журналистическо разследване на Петър Нанев, което показва как здравният министър Николай Петров е дал две обществени поръчки за над 1,6 млн. лв. на дружества, представлявани от Явор Цонев - мъжа, от когото дъщеря му Руслана Петрова има дете.
  Обществените поръчки са сключени в периода, когато Николай Петров беше директор на Военномедицинска академия (ВМА). В края на 2014 г. пък Руслана Петрова стана шеф на политическия кабинет на здравния министър Петър Москов.
  Едната от обществените поръчки е за периодична доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи на стойност от близо 1 177 731 лева с ДДС, обявена през юни 2014 г. Конкурсът за 4 от обособените позиции е спечелен от "Ортопедие-Инвекс" - гражданско дружество, под формата на консорциум.

 • Ето кой точи касата

  money nhifЗдравната каса се източва от Надзорният съвет. На вчерашното си заседание, надзорниците са взели решение да субсидират закъсалите държавни болници МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД, гр. Ловеч; МБАЛ „Христо Ботев“ АД, гр. Враца и МБАЛ „Света Петка“ АД, гр. Видин с 2 204 209 лева.
  Питаме се защо само тези три болници, другите държавни не заслужават ли субсидия?
  Ако здравната каса можеше да субсидира болници, защо тогава не субсидира и затворилата онзи ден врати болница в Поморие?
  Ами ако някоя закъсала частна болница поиска субсидия, дали и на нея ще се даде?

 • Сезонът на привилегиите

  privilegeНадзорният съвет на НЗОК стартира сезона на привилегиите. Този сезон оказа се никога не свършва, но тези дни ще стане доста интензивен. Предстои най-голямото от началото на годината раздаване на привилегии на отделни болници.
  По предварително изготвен списък, надзорниците на НЗОК ще гласуват да се наруши нормативната уредба. По изключение, разбира се, но вижте колко са изключенията. Започваме с университетските болници. Да, няма грешка. Университетски болници не отговарят на изискванията за брой и квалификация на персонал, заложени в медицинските стандарти.
 • Съдът отмени Националната здравна карта!

  zdr.karta 1Върховният административен съд отмени Националната здравна карта. Решение № 202 от 24.03.2016 г. на Министерския съвет за утвърждаване на Национална здравна карта на Република България е обявено за нищожно. Делото е образувано по жалба на Националното сдружение на частните болници и ЦЗПЗ. Ответници по него са Министерският съвет и Министерството на здравеопазването. Съдии Р. Папазова – Председател на състава, А. Дишева - докладчик и Т. Тодоров са единодушни, че решението на Министерския съвет е нормативен акт и поради това, че същият не е обнародван в Държавен вестник, се отменя като нищожен. Съдът споделя и останалите аргументи на жалбоподателите без да ги анализира и да излага допълнителна обосновка, заради наличието на нищожност.
 • Така наречената Национална здравна карта е просто още един лимит

  Мнозина залагат на Националната здравна карта, като инструмент на държавата за регулиране на предлагането на медицинска помощ в страната. „Съобразно zdr.kartaпотребностите на населението”, както пише в документа.    
  На първо място можем да се съгласим, че такова нещо, като „държавата” в случая няма. Националната здравна карта се определя и изменя от комисия оглавявана от министъра на здравеопазването и с членове, в огромното си мнозинство, пряко подчинени или зависими от министъра на здравеопазването.
 • Чудна работа!

  Според публикация във вестник „Сега”, литър бензин в Австрия преди облагането му с данъци и акцизи е с 20 стотинки по-евтин отколкото е в България. Нито австрийците нито българите добиваме петрол – и двете страни го внасят. Тези 20 стотинки разлика за една година стават няколкостотин милиона лева.
  Чудно е как така можем да плащаме за бензин неколкостотин милиона повече, а не можем да намерим 60 милиона за болнична помощ и няколко милиона за лекарства за болните от хепатити Ц?

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»