Вход

ТЕЛК

 • Зам.-министър Пенков при лекарите от ТЕЛК - Пловдив

  ПенковДнес, 12 декември, след 15 часа заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков ще се срещне с лекарите от ТЕЛК – Пловдив. От Министерството на здравеопазването информираха, че веднага след срещата, не по-рано от 16 часа, ще има брифинг пред сградата на РЗИ – Пловдив.

 • Лекари от ТЕЛК – Пловдив съдят държавата в Страсбург (видео)

  съдКакто ви информирахме вчера, лекарите от ТЕЛК - Пловдив са готови да подадат групово оставка, защото трябва да плащат от собствения си джоб парите, които пациенти със завишен процент инвалидност са получили. Става въпрос за хиляди левове, а някои от медиците вече са със запорирани заплати и лично имущество.
  „Проблемът е от години. Обжалваните от НОИ и отменени от ТЕЛК пенсии ние трябва да възстановяваме от собствените си средства”, обясни пред NOVA д-р Янчо Лечев.
  Медиците категорично отричат да издават фалшиви решения за процента на инвалидност на някои пациенти. Лекарите обясняват, че работят само на базата на документи, които получават от болниците.

 • Лекари от ТЕЛК заплашват с колективни оставки

  ТЕЛКС колективни оставки заплашиха лекари от ТЕЛК - Пловдив заради неразрешения от здравното министерство проблем с актовете за нарушения, съобщават от mediapool.bg. Много от лекарите плащат от собствения си джоб вече получените от пациентите инвалидни пенсии, които Националната лекарска комисия и НОИ са отменили със задна дата.
  “Това са финансови санкции за пари, които са взети от пациентите, а не от нас“, коментира д-р Янко Лечев, председател на една от четирите комисии в Пловдив.

 • Сигнализираха президента за реформата в ТЕЛК

  РадевНационално представените организации за хора с увреждания внесоха декларация за необходимостта от реформи в системата на ТЕЛК на среща с президента Румен Радев. Националният съвет за интеграция на хората с увреждания е против концепцията за реформа в ТЕЛК, според която немедицински лица, служители от НОИ, ще издават експертиза за трудоспособността на хората с увреждания.
  Адриана Стоименова от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания заяви пред БНР, че организацията не приема служители на НОИ да издават експертизи за трудоспособност по документи. Хората с увреждания имат готовност на 3 декември да организират протест заради решението две комисии да издават ТЕЛК решения – медицинска и за работоспособност.

 • Комисии във всички големи болници ще улесняват системата на ТЕЛК (видео)

  КоралскиИзпълнителният директор на Агенцията на хората с увреждания Минчо Коралски коментира пред БНТ промените, които ще бъдат направени в ТЕЛК. В медицинската експертиза промените ще бъдат свързани с това как хората да бъдат диагностицирани и как да бъдат определяни вида и степента на увреждане. Той допълни, че новото предложение във всички големи болници да има комисии, които на място да дават веднага степен на увреждане без да се ходи на ТЕЛК, ще облекчи сравнително системата. Предвижда се и промяна в статута на лекари, които са в ТЕЛК.
  Според Минчо Коралски методиката ще бъде променена, така че хората да не се разкарват, когато е ясно, че в здравето им не може да настъпи промяна.

 • Министър и депутати се договориха за бюджета на НЗОК и промените в ТЕЛК

  АнаниевСлед среща на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и депутати от "Обединени патриоти" стана ясно, че за здравето на българина за следващата година ще бъдат намерени още 27 милиона лева. Допълнителните средства обаче ще дойдат от резерва на НЗОК, а не от друго перо на държавната хазна, информират от bgnes.com. Ананиев и патриотите обсъдиха проектобюджета на НЗОК, който утре ще бъде разглеждан в ресорната парламентарна комисия.

 • Д-р Холевич: Единствената цел на реформата в ТЕЛК е отнемане на права на хората с увреждания (видео)

  ХолевичД-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София, коментира пред БНТ концепцията за реформа в медицинската експертиза. Тя прочете писма на хора с увреждания, които помоли да бъдат предадени на властимащите:
  „Дами и господа, вие, които разполагате с чуждата съдба, спите ли спокойно, имате ли апетит, а има ли какво да ядете? Спокойно ли Ви е за утре, че ще имате всичко? На мен не ми е… Знаете ли защо? Защото заболях. Заболях и неволно станах инвалид, трън във вашите очи. Сега освен, че съм болна, съм и гладна…”, цитира тя едно от писмата, а друг човек с увреждане пита: „Господин Красимир Каракачанов, госпожо Султанка Петрова, защо не изпитвате срам от действията си спрямо инвалидите на България?”

 • Министър Петков: На следващ етап ще стане ясно дали работещите хора с увреждания ще получават инвалидна пенсия

  Бисер ПетковМинистърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че въвеждането на експертизата на работоспособността е етап от общата реформа в системата на ТЕЛК и предстои да бъдат уредени с осигурителното законодателство правата на хората с увреждания, което не става в тази концепция. Според него на следващ етап ще има отговор и на въпроса дали работещите хора с увреждания ще получават и пълна инвалидна пенсия, информират от investor.bg. Концепцията предвижда обособяване на експертизата на работоспособността, която сега е част от общата медицинска експертиза, и извършването ѝ самостоятелно от отделни органи, които се предлага да бъдат към НОИ - така наречените "комисии за експертиза на работоспособността".

 • Организации на хора с увреждания: Отдавна чакаме реформата в ТЕЛК, но не сме съгласни с предложенията (видео)

  БТВНационално представителните организации на хора с увреждания не са съгласни с новата концепция за реформа на експертизата на работоспособността. Тя беше внесена в парламента от социалния министър на 31 октомври, информират от bTV. Според нея ще има две комисии – едната ще е здравна и ще определя увреждането, а другата ще е към НОИ и ще оценява работоспособността на всеки болен. Така ще се решава кой да получи инвалидна пенсия и кой да бъде насочен да си търси подходяща работа. Решенията на комисиите към НОИ ще важат до пет години. Целта на предложенията е да се засили контролът над отпусканите инвалидни пенсии.

 • „Обединени патриоти“ имат амбиция да се преразгледат всички решения на ТЕЛК за 2 г.

  ТЕЛКНародният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Калин Поповски заяви след среща с организации на хора с увреждания в парламента, че имат амбицията за около 2 години, по т.нар. гръцки модел, хората с увреждания да преминат през оценка на медицинската работоспособност, съобщават от Агенция „Фокус“.
  „Хората с увреждания са около 1 млн. и се разделят на две големи групи. Около 450 000 са тези между 18 и 60 години, те имат ТЕЛК-ови решения в работоспособна възраст. Още около половин милион имат интеграционни добавки за хора, пенсионирани по възраст“, обясни той.

 • АИКБ: Не виждаме реформи

  аикбСтановище на АИКБ по бюджета на НЗОК за 2018 година
  Асоциацията на индустриалния капитал в България(АИКБ) настоява да види в държавния бюджет разчети, които недвусмислено да показват развитие и реализация на конкретни реформи в здравноосигурителната система. Всяка година при разискването на бюджета 8 констатираме, че през последните години българското здравеопазване е неефективно, българската нация застарява и се влошава здравният статус на преобладаващата част от гражданите.

 • Хората с увреждания ще протестират, лекари от ТЕЛК ще ги подкрепят

  протестПредставители на организации на хората с увреждания готвят протест след последните промени за ТЕЛК, които са одобрени от Съвета за медицинска експертиза към Министерски съвет под ръководството на вицепремиера Валери Симеонов, съобщават от news.bg. С промените се предвижда да се създадат две комисии за оценка на болните хора. Едната ще бъде към НОИ и ще преценява дали те могат да се трудят, което притеснява и хората с увреждания.
  "Ние искаме да се създаде комплексна комисия, в която да има експерт от НОИ и която да извършва цялостна биосоциална и медицинска експертиза. А не да се създават две отделни комисии, както се е приело, защото голяма част от хората с хронични заболявания като диабет, астма, сърдечносъдови проблеми ще бъдат ощетени и няма да имат право на инвалидна пенсия", каза Адриана Стоименова-Стефанова, заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС.

 • Султанка Петрова: Целият процес за промените в ТЕЛК ще бъде завършен в края на 2019 г. (видео)

  o optЗаместник-министърът Султанка Петрова заяви пред телевизия „България 24“, че Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването работят съвместно по разработването на нова концепция за оценка от ТЕЛК.
  „Ние ще представим нашата визия за това как и по какъв начин може да работи медицинската експертиза и експертизата на работоспособността в България. Предлагаме експертизата на работоспособността да се разработи на базата на Международната класификация на Световната здравна организация, която се нарича ICF. Чрез нея се определят човешкото функциониране, здраве и уврежданията на всеки един човек. Засега това е най-съвършената система, по която се определя експертизата на работоспособността“, каза Султанка Петрова.

 • Шумът около инвалидните пенсии започва и завършва с фалшиви новини

  ХолевичД-р Боряна Холевич, председател на ТЕЛК – София, коментира позицията на управляващите и последните данни от Националния център за обществено здраве и анализи, съобщават от sosbg.eu. Д-р Холевич припомня, че Валери Симеонов заяви: "Средствата за вдигане на пенсиите ще дойдат от сумите, които ще съберем от ревизиите на фалшивите инвалидни пенсии, които де факто са 2 - 3 пъти повече от реалните.”
  Султанка Петрова не закъсня да го подкрепи с твърдението: “Около 150 000 ТЕЛК решения не отговарят на изискванията”, като не уточни как ги е преброила и на кои точно изисквания не отговарят, пише председателката на ТЕЛК – София и допълва:

 • Броят на хората с ТЕЛК намалява

  telk optЯсна тенденция на намаляване на броя на освидетелстваните с трайна неработоспособност лица показват данните на Националния център за обществено здраве и анализи. Намалението засяга както възрастните, така и децата до 16 годишна възраст.
  Общо 56 656 души са били освидетелствани от ТЕЛК комисиите през 2016 година, което е 0.9% от цялото възрастно население. От тях 12 809 са с над 90% неработоспособност, 17 077З са между 70% и 90 %, а 19 111 са между 50% и 70%. 7659 души са получили под 50%. За сравнение през 2015 година броят на освидетелстваните лица е бил 65 751 души. Най-голям експертни решения са били издадени през 2004 година – 133 251.

 • Социалният министър: Реформата в ТЕЛК е на път (видео)

  Б. ПетковРеформата в ТЕЛК е на път, заяви социалният министър по bTV. Предвижда се експертната комисия да се раздели на две – здравна и социална, посочи Бисер Петков. По думите му в идеята за реформа заляга логиката здравното министерство да оценява заболяването, а социалното да преценява доколко това заболяване води до функционални дефицити и пречи на човек да изпълнява работата си.
  „Няма да има подчиненост между комисиите – за сега те ще са самостоятелни и ще има два етапа на оценка”, уточни Петков. Той заяви, че промените целят единствено да подобрят достъпа на хората до правата, които експертните решения дават, а не да оставят хора без ТЕЛК.

 • Нов абсурд с ТЕЛК (видео)

  ТЕЛКТЕЛК в Пазарджик отряза процентите на инвалидност на мъж с няколко байпаса и инсулт. До средата на 2016 г. Васил Василев е с 62% инвалидност – заради диабет, разказват от Nova TV. След като прекарва инсулт и преживява сърдечна операция, отива повторно на комисия. Членовете ѝ обаче го изкарват по-здрав, отколкото е бил преди да се сблъска с по-сериозните проблеми със здравето.

 • НОИ да оценява ТЕЛК решения е все едно лисица да пази кокошарник

  p.kГотвените промени в процеса по оценяване на хората с увреждания създават реалната опасност хиляди да останат без елементарна социална закрила. Това заяви пред "Фокус" юристът Петър Кичашки - член на Комисията за защита от дискриминация.

  "Никакъв спор няма, че промяна в системата по оценка на уврежданията трябва да има. Но това не бива да става на гърба на хората. Когато правиш реформа в толкова чувствителен сектор без да отчиташ потребностите на самите хора, а мислиш само как да си спестиш някой лев, тогава обричаш дори и най-добронамерената промяна на неуспех. Промени в ТЕЛК-овете "Да", но категорично "Не" това да става на гърба на хората с увреждания", каза той.

  "Опасно е НОИ да оценява уврежданията, защото НОИ е крайният платец на пенсиите за хора с увреждания. Разбира се, че интересът на осигурителния институт ще е пенсиите да са по-малко на брой. Това е все едно да поверим на лисица да пази кокошарник и после да се чудим къде са пилетата. Масово в Европа оценката на уврежданията е комплексна - прави се от комисии, в които влизат и лекари, и социални работници, и експерти. Няма нужда да опитваме да изобретим колелото, особено рискувайки потърпевши в крайна сметка да се окажат най-уязвимите в обществото ни, а именно хората с увреждания", обясни още Петър Кичашки.

 • Още комисии, още бюрокрация (видео)

  ТЕЛКДве отделни комисии да освидетелстват хората с увреждания, предвижда проектът за реформа на ТЕЛК, информират от bTV. Концепцията за реформа на системата не е окончателна. В нея властта признава, че сега действащият модел е неефективен, че има лоши практики в експертните решения и неправомерно разходване на средства на социалното осигуряване.
  Предлага се хората с увреждания да се освидетелстват от 2 комисии. Едната да издава медицинската експертиза, а другата, която ще е подчинена на НОИ, ще оценява работоспособността на хората. Срещу това разделение на 2 комисии се обявиха и лекари, и хора с увреждания, които са в готовност за протест.

 • Петиция против спирането на инвалидни пенсии

  петицияПетиция против спирането на пенсиите на хората с увреждания в България тръгна в социалните мрежи. Сред инициаторите е д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК - София, която коментира, че отнемането на инвалидните пенсии на хората с увреждания е геноцид. Само за няколко дни подписите си са дали 2000 души, а още толкова са споделили текста, информират от fakti.bg. Парите се спират с цел „икономия“ на средства в НОИ, без да се мисли за фаталния ефект върху живота на хиляди хора с увреждания.Можете подкрепите петицията на https://www.peticiq.com/183135, където е публикуван текста ѝ:

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»