Вход

ЦФЛД

 • Фондът за лечение на деца с окончателно решение за сиамските близнаци

  близнациФондът за лечение на деца в чужбина отказа да плати за операция на сиамските близнаци от Сливен. Причината е, че според организацията разделянето на близнаците е "анатомично невъзможно", информират от Bulgaria On Air. Сиамските близнаци Богдан и Янко в момента са в болница "Пирогов". Те се родиха преди година в Сливен. Майка им е 15-годишна ученичка, а бащата - пълнолетен, втори братовчед на майката. Янко е в кома от самото раждане, но за Богдан има шанс, твърдят близките.
  Медиците казват, че децата са в тежко състояние, а Фондът за лечение на деца окончателно отказа помощ за тях в чужбина на последното си заседание.

 • П. Георгиева: Директорът на фонда притиска родители на болни деца да оттеглят заявления

  p.g-btvЗа изключително смущаващи практики във Фонда за лечение на деца съобщи в студиото на „Тази сутрин” членът на Обществения му съвет Пенка Георгиева. По думите й шефката на структурата д-р Мариета Райкова оказва натиск върху родителите на тежко болни деца да оттеглят заявленията си с цел да останат само по-леки случаи и така да подобрява собствения си имидж.
  Георгиева разказа, че е разбрала за тази практика по време на заседанието на Обществения съвет в сряда, когато е взето и решението да не бъдат оперирани сиамските близнаци от Сливен.

 • Денят на независимостта от друга гледна точка

  independanceНа 22 септември България обявява независимост. До този ден държавата формално е зависима от Турция. На 9 септември ни окупира Съветския съюз и начело е поставен марионетен режим. През следващите 45 години, България е в тотална политическа, военна, икономическа и културна зависимост от СССР, макар формално да е независима държава. За това не е важно как се наричаш, а какво в действителност си. Денят на независимостта е повод да се замислим и за другите ѝ измерения. Тя е важна не само за междудържавните отношения, но и за тези в самата държава, между Правителството и гражданите.

 • Не съм нарушила правилата

  tinka troeva„Спазила съм правилата и не съм насочила дете задължително да се лекува в чужбина. Тя обясни, че е имало заявено желание от родителите детето да се лекува в чужбина. „Един от експертите заявява, че трансплантацията може да се направи в България, но от специалисти с много по-малък опит”, допълни тя.
  От 1-ви до 8-ми септември клиниката в Хамбург отмени 3 пъти датата за трансплантация, в очакване на формуляр S2. През всички дни комуникирах с лекарите в клиниката. Аз лично преведох епикризата на немски. Чакали са да свърша работата и в понеделник след трансплантацията бях освободена от работа.

 • Здравната каса е по-подходяща да извършва дейността, която упражнява ЦФЛД

  д-р КацаровАко обществената и медийната реакция след уволнението на д-р Тинка Троева като директор на Фонда за лечение на деца не беше толкова силна, може би и днес нямаше да научим защо поредният директор си отива. Този път само след 6-месечен престой на поста, но с традиционните обвинения за злоупотреби и системни нарушения. По закон министърът на здравеопазването не е длъжен да дава предизвестие за уволнение на директора, може би не е длъжен дори и мотиви да посочва, но след тази бурна обществена реакция се наложи от МЗ все пак да обяснят за какви злоупотреби и за какви нарушения при управлението на тези почти 40 млн. лв. годишно обществени пари става дума. Обществени пари, свързани с лечението на много болни деца в чужбина.

 • Уволнената д-р Троева ще търси правата си в съда (видео)

  ТроеваУволнената вчера доктор Тинка Троева, която беше директор на Фонда за лечение на деца, ще търси правата си по съдебен път, каза тя в телефонно интервю за БНТ. Троева е категорична, че случаят, за който е наказана с уволнение, а именно изпращането на бебе в Германия за чернодробна трансплантация, е решен според правилата и отхвърли обвиненията за лични връзки с германската клиника.
  „Не очаквах министерството и лично министърът на здравеопазването да стигне до тук, така че съм си потърсила адвокат и ще правя изявление само с негово съгласие. И след като обсъдя с него това, което казвам. Разбира се, че ще се защитавам. Досега съм живяла почтен живот.

 • Новият шеф на Фонда за лечение на деца е д-р Мариета Райкова

  д-р РайковаД-р Мариета Райкова е новият директор на Фонда за лечение на деца. Тя е била назначена днес от Министерството на здравеопазването на мястото на досегашния ръководител на фонда д-р Тинка Троева, която бе изненадващо сменена вчера. Д-р Троева заема поста от едва пет месеца, като наследи на него проф. Владимир Пилософ.
  Д-р Мариета Райкова завършва медицина през 1987 г. в София. Взема специалност по акушерство и гинекология през 1994 г., има магистратура по здравен мениджмънт. От 1988 г. до 1997 г. работи в Монтана. През 2000 г. започва работа в НЗОК като главен експерт – в болничната, в извънболничната помощ, а през 2004 г. е директор на Столичната здравноосигурителна каса. От 2015 г. е изпълнителен директор на УБ „Св. Ив. Рилски“.

 • МЗ обясни мотивът за освобождаване на директора на ЦФЛД

  ЦФЛДНа 11.09.2017 г. със заповед на министъра на здравеопазването беше освободена от длъжността директор на Център „Фонд за лечение на деца“ д-р Тинка Троева. Мотив за освобождаването на д-р Троева е системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към ЦФЛД, информират от Министерството на здравеопазването. Сигнал е изпратен и до прокуратурата.

 • Пак сменят директора на фонда за лечение на деца

  N.PetrovДиректорът на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева е била извикана вчера в МЗ, за да подпише заповедта за уволнение. Д-р Троева е помолила за среща с министъра преди да подпише заповедта, за да чуе лично какви са причините за смяната. Министърът е отказал срещата.

 • Уволниха директора на ЦФЛД д-р Троева

  ТроеваВ понеделник в 16 ч. директорът на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева е била извикана в Министерството на здравеопазването, за да ѝ връчат заповед за уволнение, заяви за Дир.бг Пенка Георгиева от Обществения съвет на Фонда. Д-р Троева обаче е отказала да подпише заповедта и е поискала среща с министъра на здравеопазването проф. Николай Петров.
  Причините за отстраняването ѝ засега не са известни, но по клауза от договора директорът на Фонда за лечение на деца може да бъде уволнен без предупреждение, така че уволнението е според правилата.

 • Обвинителният акт срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца се оказа с противоречия

  АлександровСпециализираният наказателен съд е прекратил и върнал за доразследване делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров, пишат от вестник Сега. Делото е било разпределено на състав на спецсъда с председател Николай Димитров, който обаче е видял противоречия в обвинителния акт и е върнал делото на спецпрокуратурата за доразследване. Съдия Димитров е видял отстраними, но съществени и ограничаващи правото на защитата нарушения, сред тях - противоречие между диспозитива и обстоятелствената част на обвинителния акт. Възраженията на магистрата са описани на няколко страници, с които прокуратурата трябва да се съобрази, преди да направи втори опит да вкара делото в спецсъда.

 • Промени: ЦФЛД ще организира обществени поръчки

  ЦФЛДПроект за промени в правилника на "Фонд за лечение на деца", предложени от министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, предвижда ЦФЛД да може да организира обществени поръчки за медицински изделия като протези, импланти и др. Промяната се прави, за да може фондът да осигури възможност да подпомага всички деца, независимо от избраното лечебно заведение, информират от вестник 24 часа. Договорените от фонда медицински изделия ще бъдат предоставяни на болниците, в които ще се осъществи лечението на детето, за което е одобрено финансово подпомагане от фонда.
  В момента е предвидено медицинските изделия да се вземат от аптеките на болниците, но да са купени през обществени поръчки. Частните болници обаче не работят по този закон.

 • Американски лекар може да оперира сиамските близнаци от Сливен (видео)

  близнациЗа родените през август миналата година в Сливен сиамски близнаци Богдан и Янко има нова надежда – семейството е намерило лекар в Ню Йорк, който им дава шансове, след като два пъти получиха отказ за операция в чужбина, защото от Фонда за лечение на деца преценяват, че разделянето им би било опасно за живота им и не може да бъде направено. Необходимо е да се подаде нова молба във Фонда, както и нова епикриза за актуалното състояние на децата в последните два месеца, разказа една от бабите на бебетата в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Тя няма представа колко пари би струвала операцията в САЩ и не знае дали молбата за финансиране ще бъде уважена.

 • Спецпрокуратурата извади само административни нарушения

  aleksadrovВ интерес на децата, нормативни актове се нарушават на всяко заседание на обществневия съвет. И като член на Обществения съвет, и като журналист, и като гражданин има доста неща, които ме смущават. Това каза в предаването "Преди всички" репортерът Мария Чернева от Българската национална телевизия, след като Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу четирима доскорошни служители на Фонда за лечение на деца, сред които с най-много обвинения – шест, е бившият директор на институцията Павел Александров, арестуван показно през миналата година.

 • Повдигнаха обвинения на служителите от ЦФЛД

  prosecutorСпециализираната прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу четирима служители на Център „Фонд за лечение на деца“. През април 2016 г. те бяха арестувани за участие в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства от бюджета на фонда, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК и за длъжностни престъпления.

 • Малкият Байрям е опериран успешно

  БайрямМалкият Байрям, който се нуждаеше от бъбречна трансплантация, вече е опериран успешно в университетската детска клиника в германския град Тюбинген, съобщи bTV. Неговият дядо – Байрям Али, разказа пред медията, че детето е в стабилно състояние и е добре. Лекарите са спасили пикочния му мехур. В момента момчето е в интензивно отделение, но на бабата и дядото е било разрешено да го посетят.

 • Мирослав Ненков: Частните болници са добри стопани, но не и държавата

  НенковСредствата за болниците са недостатъчни, но вероятно има случаи на недобросъвестно или некомпетентно изразходване на държавните пари за здравеопазване, заяви пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков, като добави, че дори идеята за отпадане на лимита за болниците да се осъществи, трябва да има някакъв ограничаващ критерий, защото не може без някакъв вид лимит. Частните болници нямат този проблем със средствата, защото се отнасят като добри стопани към своите разходи и приходи. За съжаление, държавата не се представя като много добър стопанин, мисли д-р Ненков.

 • Проф. Н. Петров: Ще търсим нормалността

  N.PetrovЩе търсим нормалността, когато променяме здравната система, която да бъде реформирана така, че да не зависи от субективни фактори.. Това заяви здравният министър проф. Николай Петров в интервю за БНТ тази сутрин. Той се обяви против вдигането на здравната вноска, защото увеличаването ще засегне само коректните данъкоплатци, които и без това не са много. Според него държавата не е толкова некоректен платец на вноски в бюджета на НЗОК, колкото се изкарва. Няма система, в която да не се мисли за разходите и да няма финансова отговорност.

 • 51 деца са одобрени за подпомагане от фонда

  цфлдОбщественият съвет към Център „Фонд за лечение на деца“  на първото си заседание за месец юни  разгледа заявленията на 65 деца.  От тях бяха одобрени документите на 51.
  11 малки пациенти, с тежки и редки заболявания,  бяха одобрени да заминат за лечение в чужбина, като гласуваните финансови средства са в размер на 63 000 евро.  

 • 11 деца са одобрени за лечение в чужбина

  ЦФЛДОбщественият съвет към Център „Фонд за лечение на деца“  на първото си заседание за месец юни  разгледа заявленията на 65 деца.  От тях бяха одобрени документите на 51. Единадесет малки пациенти с тежки и редки заболявания  бяха одобрени да заминат за лечение в чужбина, като гласуваните финансови средства са в размер на 63 000 евро. 

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»