Вход

ЦСМП

 • В Спешна помощ в София трябва да има 60 екипа, едва ги докарват до 20 (видео)

  линейкаВ студиото на "Денят започва" по БНТ журналистът от националната телевизия Мира Добрева и шефа на Спешна помощ д-р Георги Гелев коментираха темата със закъснялата линейка пред сградата на Българската национална телевизия. В събота 20-годишна жена припадна до сградата след участие в предаването "Отблизо". Водещата Мира Добрева става свидетел на случилото се и разказва, че 50 минути са изминали от припадъка на момичето до идването на линейката.
  От Спешна помощ твърдят, че в този момент не е имало свободен екип. Първата линейка се освобождава 21 минути след подаването на сигнала при тях от телефон 112 и пристига за 6 минути до БНТ. Припадналата жена вече е добре. Случаи като този обаче, за пореден път повдигат въпроса за проблемите със спешната помощ у нас.

 • Линейка пътува почти час към припаднало момиче до БНТ

  bnt ambБежанка от Афганистан е била принудена да чака линейка повече от 50 минути, съобщава в своя Facebook профил Мира Добрева. Ето целият разказ на журналистката:
  "Гостува в предаването и след края му тръгнаха със сестра си. Пред телевизията момичето припаднало. Точно на този момент не съм станала свидетел, но присъствах на случващото се в следващите 50 минути, които бяха едни от най-ужасяващите в живота ми. Защото виждах как пръстите на едно 20-годишно почти дете се изкривяват, жилите ѝ се опъват, езикът ѝ се подува, погледът ѝ се обръща. Не знаех следствие на какво са тези симптоми, и днес не зная. Затова има Спешна медицинска помощ. Която трябва да знае. И да помогне. Навреме, ако е възможно.

 • Здравният министър назначи директор на Националния център за обучение и квалификация в системата на спешна медицинска помощ

  ГеоргиеваЗдравният министър проф. Николай Петров назначи д-р Ивелина Георгиева на длъжността „директор" на Националния център за обучение и квалификация в системата на спешна медицинска помощ (НЦОКССПМ), създаден с ПМС № 239 от 13 септември 2016 г.
  Д-р Ивелина Георгиева е магистър по медицина и има призната медицинска специалност по „Социална медицина и здравен мениджмънт". От 2010 г. до 2012 г. е началник на отдел „Спешна медицинска помощ" в Министерството на здравеопазването, по-късно в продължение на три години е директор на медицинската дирекция в МЗ. Има преминати курсове „Национална система 112", „Управление на администрацията", „Разработване на стратегии и формиране на политики", „Здравна политика, икономика и мениджмънт в здравеопазването" и др.

 • Фалират болниците, които се управляват зле

  n.p.novaСпоред здравния министър Николай Петров, лошото състояние на част от държавните болници се дължи на лошо управление, а не на недостатъци на регламентите. Проблемите в болниците във Враца и Ловеч проф. Петров коментира пред Нова телевизия така: „Лечебните заведения, които се управляват добре, не стигат до тези проблеми”. „Има застрашени болници. Вземаме мерки”. Той даде пример с болницата в Ловеч, където поставили ангиограф, но само 1/10 от приходите от него постъпвали в държавната болница. "Няма нищо лошо в сътрудничеството, но трябва да е взаимно изгодно".

 • Facebook "престрелки" в "Пирогов"

  СопотенскиОт „Пирогов“ сигнализираха за напрежение между лекарския екип и ръководството на лечебното заведение. Повод за възникналия конфликт вероятно е последният протест, организиран от медиците в подкрепа на техни колеги, които бяха отстранени след смъртта на 74-годишен пациент, информират от dnes.bg. Вследствие на това са започнали атаки от директора на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов към негови колеги, вероятно заради публично изразената им позиция, смятат лекари и сестри от клиниката.

 • Нападение над спешен екип остави цяла община без линейка (видео)

  агресияНов случай на агресия срещу медици остави цяла община без линейка и без полиция. Единственият екип на Спешната помощ в Костинброд беше нападнат от пациенти, информират от bTV. През целия ден лекарите даваха обяснения, а полицията разследваше случая.
  През спешната помощ в Костинброд минават дневно между 20 и 25 човека. Днес единственият лекарски екип в града беше нападнат. Лекарят заяви, че срещу него е проявена агресия. Нападателят обаче твърди друго.

 • Обучават парамедиците без законов регламент (видео)

  обучениеВ Университетската многопрофилна болница в Русе за парамедици се обучават 10 души. Въпреки че законово тази професия все още не е уредена, след края на курса парамедиците ще започнат работа в Спешната помощ, където има сериозен недостиг на кадри. Хората, които са се записали на обучението за парамедици, имат различни професии, но почти всички са свързани със системата на здравеопазването. Като Владислав Иванов, който вече 24 години работи като шофьор в Спешна помощ.
  „Това е надграждане на това, което имам сега, за в бъдеще“, казва той.

 • Как работи новата система за прием в „Пирогов“ (видео)

  ПироговСлед седмица на лекарски протести, два смъртни случая и уволнен екип в "Пирогов", институтът за спешна помощ затяга мерките за прием на пациенти. На входа на най-големия спешен център лекари специализанти насочват и пресяват болните, за да преценят кой случай се нуждае от незабавна медицинска помощ.
  В същото време тече ремонт в спешното отделение, информират от Nova TV.

 • Освен във Враца, най-проблемни са болниците във Видин, Бургас и Стара Загора

  n.p.-btv-morningЗадълженията на болниците към момента са в размер на повече от 500 млн. лева, като 4-5 от лечебните заведения са в особено лошо състояние. Това заяви министър Николай Петров в студиото на „Тази събота”.
  Като най-проблемни той посочи болници в Бургас, Стара Загора, Видин и Враца. За Враца министърът каза: Търсим решение, включително имахме среща с кметовете, областните управители, почти ежедневно с директора на болницата. Ръководството на МЗ решихме да отпуснем средства, но ще трябва да се поеме на ръчно управление тази болница, както направихме с Ловеч.

 • Проф. Петров: Трябва да се назначават по двама министри - единият само да гаси пожари

  Петров„Докато слизах към трибуната си мислех, че би било добре оттук нататък, когато се назначават министри, да бъдат по двама. Единият да гаси такива пожари - то не беше Ловеч, Враца, проектът "Спешна помощ". Давате ли си сметка, че на мен не ми остава време да се покажа и да погледна в перспектива, а ме питате за политики. Значи трябва да има един, който да рине и да мете, а вторият да прави политиките“, коментира министърът на здравеопазването проф. Николай Петров по време на парламентарния контрол днес, преди да отговори на въпрос на депутата от БСП Кольо Милев какво да се прави с изоставената сграда на белодробната болница в Сливен.

 • Колеги, това е престъпно нехайство! Изявлението ви за „проверката” е безобразие!

  l.n.Д-р Людмил Лазаров , син на починалата Петя Илиева, написа по повод оповестените резултати от проверката в две болници - ВМА и Пирогов . 67-годишната Петя Илиева била прегледана в спешния кабинет на "Пирогов"и препратена за лечение във Военномедицинска академия (ВМА), където няколко часа по-късно починала от сепсис.
  Д-р Людмил Лазаров пише: Kолеги, пиша в отговор на безобразното ви изявление относно смъртта на майка ми Петя Илиева. Още при първия си досег с така наречената здравеопазна система, в Пирогов около 00 часа на 31.8.2017 тя беше в явен шок, състояние, което както добре знаете изисква незабавни мерки за да бъде овладяно.

 • Болницата във Враца спира да приема спешни пациенти (видео)

  vraca hospitalБолницата във Враца е изправена пред пореден проблем, след като заради липсата на пари лекарите подадоха колективна оставка, от днес отделението по реанимация няма как да приема тежко болни пациенти. На работа са останали само двама лекари и по този начин няма как да се осигурят 24-часовите дежурства, които да полагат качествена грижа за пациентите в критично състояние.
  За проблема е уведомена районната Здравна инспекция и към момента се търси начин за справяне със ситуацията, тъй като най-близките здравни заведения, които могат да поемат тежките случаи са в Монтана и София, информират от Bulgaria On Air.

 • Н. Петров: Условията в спешна помощ са кошмарни. Няма желаещи за работа

  nightmareТова, което може да се промени по отношение екипите на спешна помощ, е да бъде запълнен съставът им. В момента няма желаещи да работят при тези кошмарни условия и при това заплащане, въпреки че от една-две години започна поетапно повишаване на възнагражденията, но като място за работа, центровете за спешна помощ продължават да бъдат непривлекателни, заяви пред медии министърът на здравеопазването проф. Николай Петров във връзка с излезлите вчера резултати от проверката на Медицински одит.

 • Проверката на МЗ установила няколко формални нарушения

  з.пИзпълнителна агенция Медицински одит е извършила проверка на УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛСМ „Пирогов“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и ЦСМП – София във връзка със починалия С. М. Д. УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и изписал болния без да го оформи документално, пациентът изобщо не е регистриран в Пирогов, линейката е била оборудвана, но закъсняла, защото имало малко екипи, а в Александровска, където е починал болния всичко е наред. Етичните въпроси, засегнати от съпругата на починалия ще бъдат изпратени на Българския лекарски съюз. В разпространеното от министерството на здравеопазването съобщение не се споменава нищо за необходимост от промяна в действащата нормативна уредба. Вероятно според тях не се налага. Ето и пълният текст на съобщението.

 • Днес берем плодовете на реформите на Москов

  katelieva katsarovСлед поредния трагичен случай, при който млада жена от Варна с присадено сърце почина след раждане, се обърна отново внимание на качеството на спешната и болничната помощ. До печалното развитие на събитията се стигна, тъй като нито родилката, нито лекарите са знаели за бременността.

  "Разбираемо е, че бременността не е регистрирана, но че самата жена не е знаела за нея е странно. Екипът на Спешната помощ, който я е прегледал, също не е разбрал, че жената е бременна – това отново е много странно", отбеляза в студиото на "България сутрин" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

 • ВМА: Няма пропуски в лечението на починалата пациентка

  vmaВМА не откри пропуски при лечението на пациентката със сепсис, която почина в болницата, след като беше прегледана и в "Пирогов" и насочена към ВМА за консултация с невролог. 
  За случая съобщиха децата на починалата Петя Илиева, като синът ѝ, който е спешен лекар в САЩ, обясни, че е бил убеден в диагнозата "сепсис" и многократно се е опитал да каже това на дежурните лекари, но те не са поискали да го послушат. 

 • Родилка е починала във Варна при неизяснени обстоятелства

  pregnancy

  Млада жена с трансплантирано преди три години сърце е починала след преждевременно раждане в дома си в петък през нощта. Информацията е потвърдена за Дарик от директора на варненската АГ-болница доц. Емил Ковачев. Бебето е живо, теглото му е 2100 гр., но е в критично състояние – неонатолозите в здравното заведение се борят за живота му. Лекарите се съмняват, че бебето е аспирирало вода при раждането в домашни условия.
  22-годишната жена родила в дома си в 3.00 ч. през нощта при неизяснени обстоятелства. Била е транспортирана в специализираната болница около 7.00ч. сутринта от екип на Спешна помощ с кръвно 30/0 и на практика в клинична смърт. 

 • Триажът на пациенти в ”Пирогов” вече работи

  pirogov 1От 1 октомври триажът на пациенти във фоайето на "Пирогов" вече работи, информират от dir.bg. Лекари насочват болните към съответните кабинети. Според директора на спешната болница проф. Асен Балтов триажът все още е в суров вид, но ще действа, за да няма пропуски, като случая "Спас Добрев".
  "Всички пациенти ще бъдат записвани и насочвани към съответните кабинети от лекари, а не от санитари и медицински сестри", обясни Балтов.

 • Прилики и разлики между спешната помощ у нас и в Америка (видео)

  лекарКак изглежда спешната помощ през очите на една българка, която работи като спешен медик в Америка и за приликите и разликите между българската и американската спешна помощ по Nova TV коментира д-р Радосвета Уелс, която е и преподавател по спешна помощ в Тексас.Тя обясни, че спешното отделение в САЩ по закон не може да върне никого. Няма вариант да не се приеме пациент, докаран с линейка, освен в случаите, когато всички легла са запълнени и се налага да бъде пренасочен към най-близката друга болница, където могат да го приемат, но голям център като този, в който тя работи никога не връща спешни пациенти.

 • Накрая дошла линейка от Турция .....

  ambulanceСедем столични болници са отказали помощ на онкоболна жена. За това разказаха роднините  на 39-годишната Мариянна Цакова от Габрово.
  Преди около година Мариянна разбира, че има рак на шийката на матката с разсейки в черния дроб. Благодарение на стотици добри хора, семейството й успява да събере 30 000 лева, необходими за лечението и операцията й в клиника в Турция.
  Преди две седмици обаче жената получава усложнения. По това време тя се намира в София при своите родители. В седем болници отказват да я приемат, въпреки състоянието, в което се намира.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»