Вход

аптеки

 • Грешна ценова политика оставя пациентите без лекарства

  s.k.bg onairХиляди пациенти, страдащи от глаукома, остават без капки, с които да поддържат своето очно налягане. От два месеца те са изчерпани в аптеките и хората са принудени сами да се справят с проблема.
  "Основната причина е погрешната ценова политика през последните години. Бяхме свидетели на много силен натиск за намаляване на регистрираните цени на лекарствата. От това се възползваха дистрибутори, които купуват лекарствата тук и ги изнасят в страни, където регистрираните цени са по-високи. Това е законният реекспорт, от който губят фирмите производители. За да ограничат загубите си, те ограничават вноса в България и пациентите остават без лекарства", посочи Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването пред Bulgaria ON AIR. 

 • В аптеките няма капки за глаукома

  okoКапките за понижаване на повишеното вътреочно налягане, което може да доведе до глаукома, липсват от аптеките, съобщава Добринка Димова от вестник Марица. Става въпрос за "Азарга", "Азопт", "Дуотрав". Някои от вносните медикаменти нямат аналог, а при други дори българският вариант в момента не е в наличност. Проблемът е от около месец, алармират пациенти.

  Някои казват, че е спрян вносът, други - че има проблеми в производството. От няколко склада бяха обещали, че ще получат капките в началото на октомври, но до момента това не се е случило. Така че и ние не знаем какво да отговорим на нашите клиенти, обясни аптекарят Иван Божилов.

  И посочи, че хората обикалят от аптека в аптека с надеждата някъде да е изостанал флакон. Други пък се опитват да поръчат капките онлайн, но в момента и това е невъзможно.

 • Д-р Кокалов: Касата е една голяма аптека

  kokalovОт КНСБ обявиха, че дори бюджетът на Националната здравно-осигурителна каса да бъде завишен с исканите от Българския лекарския съюз 400 милиона лева през 2018 г., това няма да бъде усетено осезаемо. Вицепрезидентът на синдиката Иван Кокалов, който е член на Надзорния съвет на Здравната каса, сподели пред БНР, че реалното завишение ще е с около 300 милиона лева:
  Това едва ли ще даде възможност на Лекарския съюз да договори някакво чувствително увеличение на цени тук и там. Негативният ефект върху това, че Касата започна да плаща нови молекули, нови позиции, ще започне да се отчита точно от следващата година и по-нататък. Има заложен дефицит, който не се знае колко ще бъде точно поради тази причина. Касата продължава да бъде една голяма аптека.

 • Аптеките заплашват да спрат лекарствата по НЗОК от 1-ви до 15-ти ноември

  getovПредседателят на Българският фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов обяви, че ако НЗОК отново отложи плащанията на аптеките за следващата година те ще спрат да дават лекарства реимбурситани от касата. „Между 1 и 15 ноември тези, които се вслушат в нашия съвет, няма да обслужват здравноосигурени лица, през този период пациентите няма да могат да получават лекарствата си”, обясни председателят проф. Илко Гетов пред БТВ.
  „Зад сухите цифри в тези доклади обикновено стоят излекувани пациенти и спасени човешки животи, които институциите винаги пропускат”, посочи Деян Денев, директор на ARPharM.

 • Лекарствата на другите хора

  empty drugsКак германските здравни каси спестяват няколко евро, когато 13-годишно момче в Румъния не получава таблетките си против епилепсия.
  Медикаментите в Южна и Източна Европа често се продават на половин цена. Дистрибуторите на фармацевтични продукти ги купуват оттам и ги зареждат в немските аптеки. Цената за тази изгодна сделка се плаща от пациентите в страните по произход, тъй като там вече има недостиг на тези медикаменти.

 • МЗ се отказва да брои празни опаковките от лекарства

  drugs handМинистерството на здравеопазването е публикувало за обществено обсъждане проект за изменение на наредба за изменение и допълнение на Наредба No 28 от 2008 г. за устройството, еда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти. С нея се отменят приетите през 2015 година текстове на чл. 37б и 37в. Според чл. 37б, използваните опаковки на лекарствата се пакетират и запечатват ежедневно в номериран жълт прозрачен плик. Фармацевтите бяха длъжни да описват в списък пликовете и опаковките и да изпращат по един екземпляр на списъка на РЗИ. Предаването на пликовете на фирма за обработка на отпадъци, трябваше да се извършва в присъствието на служител на РЗИ.

 • Няма лекари и аптеки в малките населени места (видео)

  аптекиСериозен проблем със здравеопазването в България не е само липсата на лекарства, а от години пациентите алармират, че е много по-страшно - липсват лекари, които да изпишат лекарства и също така липсват аптеки, от които да бъдат купени. Не са малко населените места у нас, в които лекар има веднъж седмично, а през зимата и по-рядко. В тези градчета и села аптеката е само една, ако изобщо я има. Пациентите, които основно са възрастни хора, са изправени пред сериозно изпитание - да преживеят до следващия ден, когато може да дойде лекуващият лекар.

 • Арести в столична аптека заради продажба на морфин и ривотрил без рецепта

  аптекаСлед сигнал за продажба на упойващи медикаменти без рецепта се проведе полицейска акция в столична аптека, като по неофициална информация са задържани фармацевтът и двама клиенти. Аптеката се намира на бул. „Габрово“ в столичния квартал „Света Троица“, работи със Здравната каса и има право да продава лекарства с жълта и зелена рецепта. Според жители на квартала обаче това изискване не се спазва и тук всеки може да си купи морфин и ривотрил без нужния за целта документ.

 • Цацаров защити прокурор Радева, която беше обвинена от Марешки, контраатакува го с „интересни СРС“

  ЦацаровСотир Цацаров защити днес прокурор Виолета Радева, която сутринта депутатът Веселин Марешки нападна поименно, че тя му е „душманин“. Обвинител № 1 застана зад варненската обвинителка, която води делото на аптекаря-бизнесмен за рекет и побой - за случая, при който той се саморазправи с общински съветник по повод тротоарно право на заведение, съобщават от clubz.bg. Сутринта в интервю пред бТВ Марешки показа портрет на варненската обвинителка и попита: "Защо никой не разследва тя постоянно ли кара и пие?"
 • В аптеките в Уругвай вече всеки може да си купи марихуана

  марихуанаУругвай стана днес първата държава в света, където марихуана се продава в аптеките за развлекателни цели, но под контрола на държавата. Първоначално само 16 аптеки в цялата страна с население от 3,4 милиона души ще продават този лек наркотик, пишат от banker.bg. Уругвайските власти не успяха да се споразумеят по въпроса с големите фармацевтични вериги.

 • Марешки вече обвиняем за изнудване на аптекари, той заплаши с предсрочни избори

  МарешкиПовдигнаха обвинение на председателя на ПП "Воля" Веселин Марешки за рекет на аптеки. Антикорупционното звено на прокуратурата привлече депутата под наказателна отговорност за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в няколко града е заплашил собственици на аптеки с увреждане на имуществото им и други противозаконни действия. Очаква се утре други двама народни представители от "Воля" да получат подобни обвинения от прокуратурата.

 • Лекарство за мултиплена склероза изчезна от аптеките

  hemotransfusionВ аптечната мрежа няма Копаксон (Copaxone), лекарство което се инжектира на болни с множествена склероза! Кпаксон се поставя ежедневно в продължение на месеци, при пациенти, които не са парализирани и имат противопоказания за лечение с кортикостероиди.
  Лекарството се реимбурсира на 100% от НЗОК, като се изписва на болния с протокол за един месец. Лечението за един месец струва над 2000 лева, като цената на една дневна доза е около 75 лева.

 • Алармираха за липса на лекарство за пациенти с болест на Крон

  лекарстваПациенти с болест на Крон останаха без важно лекарство за лечение. Причината да го няма по аптечната мрежа е технически затруднения на фирмата-производител, съобщават от Puls.bg. Пациенти от около месец не могат да го намерят. Досега са купували медикамента с рецептурна книжка и НЗОК поемала 50% от стойността му. В момента не само лекарството трудно се намира в аптеките, но и болният трябва да си го плати изцяло.

 • КЗК глоби "Фармнет" АД с половин милион лева

  лекарстваКомисията за защита на конкуренцията съобщи, че е наложила глоба от 494 839 лева за нелоялна конкуренция на "Фармнет" АД - търговец на едро с лекарства, собственост на семейството на Веселин Марешки. Делото бе образувано по преписка, изпратена от варненската прокуратура до КЗК през пролетта, след като обвинението установило, че Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова–Иванова са заставяли собственици на аптеки да зареждат лекарства от "Фармнет", като ги заплашвали, че ще открият срещу тях конкурентни обекти.
 • Фармацевтите за самостоятелна кандидатура за седалище на ЕМА

  ЕМАНа свое заседание на 23 юни в Русе, по време на Българските фармацевтични дни, Управителният съвет на Българския фармацевтичен съюз реши, че подкрепя всички усилия на държавните институции и неправителствените организации за самостоятелната кандидатура на страната ни за седалище на Европейската агенция по лекарствата.

 • Марешки изнудвал аптекари, повдигат му второ обвинение

  МарешкиГлавният прокурор Сотир Цацаров внесе искания за снемане имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, съобщиха от държавното обвинение. Това е второ обвинение срещу заместник-председателя на Народното събрание, по което Цацаров му иска имунитета. Първото беше заради обвинителен акт срещу Веселин Марешки за причиняване на лека телесна повреда на общински съветник при изпълнение на функциите му и за изнудване. Фармацевтичният бос и политик си даде имунитета.

 • Проверки на лекари, аптеки и болници, изписвали скъпи лекарства

  НЗОКНадзорният съвет на НЗОК ще търси спешни мерки за овладяването на ръста на разходите за лекарства,най-вече за скъпи медикаменти и онкопрепарати, като обмислят промяна на реимбурсния списък, което означава, че някои медикаменти вече няма да се покриват от здравната каса напълно или частично.

 • Само условна присъда за присвояване на лекарства за рак

  аптекаСлед присвояване на лекарства за лечение на рак на гърдата на стойност 42 778 лв. управител на аптека в онкологичната болница във Варна получи три години условно с петгодишен изпитателен срок, като решението на Варненския окръжен съд е окончателно. Петя Кочева е била управител на аптеката във варненската Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания и е била наясно, че при лечението на пациенти с медикамента „Херцептин“ в отделението по медицинска онкология и палиативни грижи се реализирали излишъци, както и че отчетността в лечебното заведение и последващият контрол били занижени.

 • Разследване на БНТ уличи Марешки в печалби от реекспорт на лекарства

  МарешкиРазследване на БНТ уличи Веселин Марешки в печалби от реекспорт на скъпи лекарства по схема с "мъртви души". Малка аптека в Силистра – част от веригата аптеки на заместник-председателя на Народното събрание, заема първо място в България по получени пари от Здравната каса за продадено скъпоструващо лекарство „Humira“ за 2014 г. и второ място по получени над 5 милиона лева за реинбурсирани лекарства.
 • Всички цени се вдигат. Как това се отразява на пациентите?

  Тази седмица стана ясно, че цената на природния газ ще нарасне с 30%. Със 17 до 37 процента ще нараснат и цените на парното и топлата вода. В София от gas prices1-ви април нараства и цената на студената вода с 18%. Повишаването на тези цени ще доведе до поскъпване и на други хранителни и нехранителни стоки. Цените на медицинската помощ, обаче остават същите.
  Производителите и доставчиците на различни стоки могат да реагират на повишението с покачване на цените. Какво, обаче може да направи едно лечебно заведение?

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»