Вход

МЗ

 • Проф. Петров: В системата на здравеопазването ще влязат много повече пари (видео)

  ПетровПреразглеждане на парите и дейностите по клиничните пътеки предвижда министерството на здравеопазването. Финансирането им не е променяно от 2006 година и е недостатъчно, стана ясно от думите на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров в студиото на "Денят започва" по БНТ. Съвместно с Лекарския съюз се обсъжда и вкарването на парите за лекарски труд в клиничните пътеки, обясни министърът.

  В момента се правят таблици, за да бъдат определени базите за заплащане на специалистите по здравни грижи. Възнагражденията в здравната система трябва да се формират и според квалификацията и най-вече по резултата, каза още Николай Петров.

 • Здравният министър назначи директор на Националния център за обучение и квалификация в системата на спешна медицинска помощ

  ГеоргиеваЗдравният министър проф. Николай Петров назначи д-р Ивелина Георгиева на длъжността „директор" на Националния център за обучение и квалификация в системата на спешна медицинска помощ (НЦОКССПМ), създаден с ПМС № 239 от 13 септември 2016 г.
  Д-р Ивелина Георгиева е магистър по медицина и има призната медицинска специалност по „Социална медицина и здравен мениджмънт". От 2010 г. до 2012 г. е началник на отдел „Спешна медицинска помощ" в Министерството на здравеопазването, по-късно в продължение на три години е директор на медицинската дирекция в МЗ. Има преминати курсове „Национална система 112", „Управление на администрацията", „Разработване на стратегии и формиране на политики", „Здравна политика, икономика и мениджмънт в здравеопазването" и др.

 • БФС настоява Правителството да не бави мерките срещу паралелния износ на лекарства

  BFAБългарският фармацевтичен съюз (БФС) призовава отговорните институции, като Министерски съвет и Народното събрание, да приемат спешно промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), които засягат паралелния износ. Съсловната организация на магистър-фармацевтите напомня, че очакват одобрението на предлаганите промени от м. юли 2017 г., и настоява за съгласуване в най-кратки срокове така, че промените да се приемат от Парламента до края на годината.

 • Мерките за оздравяване на болницата в Свищов са ефективни

  болницаМинистърът на здравеопазването Николай Петров обсъди с кмета на Свищов Генчо Генчев и с директора на общинската болница в града д-р Венцислав Михов финансирането на общинските лечебни заведения, възможностите за корекция в лимитите им и пътищата за намаляване на разходите на болничните структури. Срещата е по инициатива на местната власт и ръководството на болницата, а целта е да бъдат презентирани проектите, които предстоят в лечебното заведение, както и предприетите и оказали се ефективни мерки за оздравяване на свищовската болница.

 • Честит празник на българските лекари!

  празникДенят на българския лекар се отбелязва на 19 октомври. Той се чества от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Св. Иван Рилски. Днес по традиция се връчва и отличието "Лекар на годината".
  Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров поздрави колегите си медици за празника. Той написа:

 • Италианец благодари на проф. Петров за помощта, оказана на брат му

  МЗДиректорът на болнична мрежа Централна Тоскана (болници Флоренция, Пистоя, Прато, Емполи и др.) и медицински директор на болница "Сан Джузепе" в Емполи Лука Нарди се срещна във вторник с министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, за да изкаже благодарността си за оказаната от него медицинска помощ за брат му Джовани Нарди, който почина миналия понеделник във ВМА.
  Джовани Нарди е италианският гражданин, на когото министърът на здравеопазването оказа първа помощ в повиканата линейка пред сградата на Министерството на здравеопазването, припомнят от вестник 24 часа. На 9 октомври Нарди се е почувствал зле пред сградата на здравното ведомство, повикана е линейка, а министър Петров помогна на спешния екип, поемайки сърдечния масаж на пациента по пътя към ВМА.

 • Министърът на здравеопазването: Не мога дори да изпратя финансова ревизия в Поморие

  ПетровМинистърът на здравеопазването проф. Николай Петров отказа да се ангажира със случая на болницата в Поморие. Според него тя е общинска и отговорността е на местната власт, информират от БНР.
  "Болницата е на Общината. Управлението, директорът, финансите, всичко се регулира от Общината. Приходът на болницата е от Общината и от Националната здравноосигурителна каса. Министърът нали не очаквате да заповяда на Касата: "Дайте пари на болницата в Поморие". Аз нямам тези правомощия. Аз не мога дори да изпратя една финансова ревизия в тази болница. Въпросът не е към мен", коментира проф. Петров.

 • Правителствен документ: Състоянието на здравната система е заплаха за националната сигурност

  знамеОт проект за актуализация на Стратегията за национална сигурност, подготвен от правителството, става ясно, че състоянието на здравната система е една от най-големите заплахи за националната сигурност. Актуализирането на стратегията е било наредено от премиера Бойко Борисов през юли и вече е готов вариант за приемане от Министерския съвет, съобщават от вестник 24 часа.
  "В момента страната ни е изправена пред съществени рискове за националната сигурност, свързани с високо ниво на обща и преждевременна смъртност, високо ниво на майчина и детска смъртност, високо ниво на степен на увреждане и трайна неработоспособност и ниска продължителност на живота в години, както и в години на добро здраве", е записано в параграф 32 на правителствения проект.

 • Лоша здравна политика фалира общинските болници

  pom-protБолницата в Поморие затвори врати в началото на седмицата. Лечебното заведение, което обслужва и съседната община Несебър, спря да приема пациенти и отмени всички планови операции. Персоналът не е получавал заплати от април и един след друг лекарите напускат.
  Тези, които все още не са напуснали, протестират пред лечебното заведение.

 • Отмяната на здравната карта е добра новина

  stoj4oВърховният административен съд окончателно отмени Националната здравна карта. Това съобщи за „Хоризонт“ Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Картата беше въведена от Министерския съвет и бившия министър Петър Москов, а целта й беше да фиксира броя на болниците в страната.
  Според Стойчо Кацаров, решението на съда е добра новина за българската здравна система:
  „Съдът отменя и обявява за нищожен един нормативен акт, който забраняваше разкриването на нови лечебни заведения и на нови структури в съществуващите лечебни заведения. Практически това е нормативен акт, който забраняваше инвестициите в лечебната дейност в нашата страна.

 • Мухъл, течащи тавани и падащи мазилки в кардиологията на Пирогов

  pirogov cardioДнес министерството на здравеопазването изпрати прессъобщение в което се дава информация и снимков материал за състоянието на клиника по кардиология на болница Пирогов. „Покривът тече, стаите са препълнени с пациенти, по стените има мухъл. Така изглеждат част от помещенията в кардиологичната клиниката на Пирогов, в която има 44 легла, 20 лекари, 44 сестри и 14 санитари. От 10 г. се води кореспонденция с институциите за необходимостта от спешен ремонт, но до момента няма реакция, коментира проф. Мария Миланова, координатор на специализирания терапевтичен комплекс, част от който са клиниката по кардиология и клиниката по вътрешни болести.

 • ВАС окончателно отмени Националната здравна карта

  zdr.karta 1Петчленен състав на Върховния административен съд в състав С. Йонкова – Председател и членове Н. Джелепова, Г. Солакова, С. Червенкова и Л. Мотова отмени окончателно №202 от 24.03.2016 г. на Министерския съвет на РБ за утвърждаване на Национална здравна карта на Република България. Националната здравна карта бе обявена за нищожна от друг състав на ВАС, което бе обжалвано с касационна жалба от Министерския съвет на РБ и министъра на здравеопазването. В мотивите на съда се казва, че:
  „Законосъобразно и обосновано тричленният състав на Върховния административен съд, VІ отделение е приел, че необнародването като подзаконов нормативен акт в "Държавен вестник" закон е съществен порок, водещ до нищожност.

 • На 16 октомври за 171 път се отбелязва Международния ден на анестезиолога

  анестезиологНа 16 октомври се отбелязва Международния ден на анестезиолога и по този повод д-р Тодор Бургуджиев, началник на отделение по Анестезиология и интензивно лечение в "МБАЛ - Уни Хоспитал", обясни за БТА, че благодарение на "тихия" труд на анестезиолозите в "МБАЛ - Уни Хоспитал" се извършват огромен брой разнообразни хирургични интервенции.
  „Ние обслужваме всички хирургични специалности и тежки случаи, владеем широка гама анестезиологични техники, включващи обща, венозна, регионални блокове, спинална и епидурална анестезия, включваща обезболяване при раждане. Работим с последно поколение видео ларингоскопи и бронхоскопи за осигуряване на трудни интубации. В състояние сме да осигурим анестезия на най-високо ниво, като поддържаме европейските стандарти", отбелязва той.

 • Фалират болниците, които се управляват зле

  n.p.novaСпоред здравния министър Николай Петров, лошото състояние на част от държавните болници се дължи на лошо управление, а не на недостатъци на регламентите. Проблемите в болниците във Враца и Ловеч проф. Петров коментира пред Нова телевизия така: „Лечебните заведения, които се управляват добре, не стигат до тези проблеми”. „Има застрашени болници. Вземаме мерки”. Той даде пример с болницата в Ловеч, където поставили ангиограф, но само 1/10 от приходите от него постъпвали в държавната болница. "Няма нищо лошо в сътрудничеството, но трябва да е взаимно изгодно".

 • Директорът на МБАЛ – Враца си оттегли оставката, от синдикатите настояват да поеме отговорност (видео)

  протестМедици и пациенти отново излязоха на демонстрация в защита на болницата във Враца, но не блокираха основния булевард до сградата, информираха от bTV. След като вчера директорът на болницата Орлин Цветков оттегли оставката си, днес той обясни защо го е направил. След вчерашното посещение на проф. Николай Петров и зам.-министъра на здравеопазването Лидия Нейчева вече има конкретни поети ангажименти и те вече са изпълнени. Надяваме се всичко да бъде изпълнено докрай, тъй като хората се интересуват не само за този месец, но и какво ще се случи до края на годината със заплатите им, каза той.

 • No comment

  nocommentМай, 2015 година:
  „Директорите на 9-те столични болници са съгласни да се обединят в Гражданско дружество” каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, цитиран от actualno.com, след среща между ръководството на Министерството на здравеопазването и директорите на лечебните заведения. Единственият несъгласен с обединението – Д-р Дечев, Управител на УМБАЛ Св. Ив. Рилски ЕАД е уволнен за назидание.

 • Лимитите висят като Дамоклев меч

  m.t.Огромният проблем в здравеопазването в момента, който виси като Дамоклев меч във всички здравни дейности, болници и болнична помощ, са лимитите. Това заяви собственикът на "Булфарма" и УМБАЛ "Софиямед“ д-р Михаил Тиков, който взе участие в Четвъртата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“, публикувано на www.zdrave.net.
  „Как така хората, които въведоха тези лимити, ще лимитират дейности по спешност. Как може да се лимитира инфаркт, как може да се лимитира инсулт, как може да се лимитира пациент, който постъпва по спешност с черепно-мозъчна травма“, попита той.

 • Здравният министър с награда за Клинично сътрудничество и работа в екип

  ПетровМинистърът на здравеопазването проф. Николай Петров беше отличен с приз за Клинично сътрудничество и работа в екип по време на третото издание на Националните медицински награди. Отличието се връчва на проф. Петров за постигнати финансови резултати и намаляване на публичните разходи като началник на ВМА, за професионални успехи като анестезиолог, за активно клинично сътрудничество в "Катедрата по анестезиология, реанимация и интензивно лечение“ и за отлична работа в екип като министър на здравеопазването.

 • Здравната система ще работи по-добре без Наредба 2

  nrdДекларация от НСЧБ и ЦЗПЗ
  Решението на Върховния административен съд за отмяна на Наредба № 2 от 25.03.2016г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК е закономерно. Министерството на здравеопазването не може да я замени с нова наредба, както направи с някои отменени от съда медицински стандарти. Това не може да стане, дори с поправка на Закона за здравното осигуряване, защото с Решение № 3/8.03.2016 година на Конституционният съд е определил, че „Основните обществени отношения, свързани с правото на здравно осигуряване, трябва да бъдат уредени със закон. Конституцията изрично възлага на Народното събрание уреждането на условията и реда да става със закон, а не с подзаконов нормативен акт и то с наредба на едноличен държавен орган.” Обжалването на решението на ВАС би било ненужна загуба на време и средства по един предрешен въпрос.

 • МЗ може да се откаже от Наредба 2

  nrdМЗ съобщи: По повод множеството постъпили журналистически въпроси относно Наредба № 2 от 25.03.2016 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, Ви информираме, че е създадена работна група в Министерство на здравеопазването, която да направи преглед на Наредба № 2. Повод за сформирането на работната група е решението на Върховния административен съд.
  Решението на МЗ е закономерно. Казусът с Наредба 2 няма лесно решение и засяга сърцевината на здравното осигуряване.
  От една страна обжалването на решението на ВАС е безсмислено и в някаква степен дори унизително за едно министерство, което държи на честта. Може да се спечели време, но резултатът е предизвестен.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»