Вход

диабет

 • Помпата може дa е по-добра за диабет тип 1

  Проучване установява, че младите пациенти са имали по-добър контрол на кръвната захар с инсулинова помпа, но цената е по-висока

  При младите хора с диабет тип 1, терапията с инсулинова помпа може да предложи по-добър контрол на кръвната захар и по-малко усложнения, отколкото дневните инжекции на жизнения хормон, показват нови германски изследвания.

  "Инсулиновите помпи работят и те работят дори по-добре, отколкото многократните ежедневни инжекции", каза д-р Робърт Рапапорт, началник на отдела по детска ендокринология в Медицинската школа в Иканан Синай в Ню Йорк.

 • „Открито за диабета“ с Ивет Лалова (видео)

  диабетИвет Лалова е посланик на битката със захарната болест за трета поредна година. Тя се завърна в България, за да застане на старт в битка срещу диабета. Битка, която двукратната европейска шампионка води трета поредна година у нас като посланик на социално-отговорната кампания „Открито за диабета”, а кампанията се организира за шеста поредна година.
  Днес 33-годишната спринтьорка измери публично нивото на кръвната си захар в Диабетния център на ДКЦ „Свети Лука” в София, с което постави началото на поредицата безплатни изследвания в цялата страна. Те ще се проведат в 11 български града и ще продължат до средата на ноември.

 • Болните с диабет се увеличили почти 3 пъти за 15 години (видео)

  ДаскаловаТревожно е покачването на заболелите от захарен диабет. През 2015 година в световен мащаб заболелите от захарен диабет са 415 млн. Очаква се през 2030 г. техният брой да достигне близо 500 милиона. България не е изключение от общата тенденция. Докато през 1992 г. сме имали около 3% заболеваемост, което е около 250 000 души, вече гоним 8,8%, което е половин милион българи. Тревожната статистика съобщи по БНТ проф. Даскалова, началник на клиниката по ендокринология и председател на Българската диабетна асоциация. Над 46,5% в световен мащаб са недиагностицирани.

 • ProEmpower се представи успешно пред Европейската комисия

  proempower logoНа 4, 5 и 6 в Брюксел се проведе работна среща на представителите на Консорциум ProEmpower с представители на Европейската комисия. Срещата е последна преди окончателното подписване на документите за финансиране на проекта.
  Присъстваха всички страни по проекта, като се обърна специално внимание на детайлите по изработването на проекта, реализацията му, интересът и необходимостта на технологиите в здравеопазването и нуждите на страните в Средиземноморието от система и специално внимание към хората страдащи от Диабет Тип 2. От Българска страна участие в срещата взе членът на УС на ЦЗПЗ Ангелина Бонева-Кхан.

 • Най-доброто място за лечение на диабет тип 1 може да е точно под кожата ви

  Новото проучване, ръководено от изследователи в Института по биоматериали и биомедицинско инженерство на Университета в Торонто(IBBME), включва трансплантиране на здрави панкреатични клетки под кожата, за да се произведе инсулин за регулиране на кръвната глюкоза.

  "Кожата има предимството, че е лесно достъпна", казва Майкъл Сефтън, старши изследовател на изследването, публикувано в PNAS и професор в катедрата по Химико-инженерство и приложна химия и IBBME. "Тя също така представлява по-малко опасности от други места за трансплантация."

 • Днес откриват детски диабетен лагер

  диабетДнес от 11 часа в Санитарно-оздравителен комплекс Камчия се открива националния детски диабетен лагер „Докосни дъгата“. На откриването ще присъстват представители на варненската болница „Св. Марина“, на Медицинския университет във Варна и на Община Варна, много музиканти и спортисти като бившият футболен национал Даниел Боримиров и един от най-успешните български треньори по баскетбол Дарин Великов, както и треньори от футболен клуб „Левски“ и баскетболния „Черно море“.

 • Астматично лекарство показва подобрение на кръвната захар сред някои диабетици

  След 12 седмици прием на лекарство против астма, подмножество от пациенти с диабет тип 2 показва клинично значимо понижение на кръвната захар по време на рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано клинично изпитване, съобщават изследователи от  Калифорнийския Университет в Сан Диего и Университета на Мичиган.След 12 седмици прием на лекарство против астма, подмножество от пациенти с диабет тип 2 показва клинично значимо понижение на кръвната захар по време на рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано клинично изпитване, съобщават изследователи от  Калифорнийския Университет в Сан Диего и Университета на Мичиган.

 • Противораковото лекарство Gleevec може да забави диабет тип 1

  diabetesGleevec, ежедневното хапче, превърнало левкемията от убиец в лесна за лечение болест, също може да помогне да се забави влошаването на диабета, съобщиха изследователи миналата седмица.
  В хода на проучването от 2008 г., при което диабетните мишки са били излекувани с лекарството, екип съобщава за "скромни" ефекти при възрастни с диабет тип 1. Това е вид диабет, който често се нарича младежки диабет и се причинява, когато имунната система погрешно унищожава клетките, произвеждащи инсулин, наречени бета клетки.

  Тестовете, проведени при 67 възрастни с диабет тип 1, показаха, че лекарството изглежда увеличава собственото им производство на инсулин, каза д-р Стивън Гителман от Калифорнийския университет по медицина.
  "Средно хората, които са получили лекарството, използваха по-малко инсулин", каза Гителман пред NBC News.

  Той подчерта, че това е малък опит, който показва, че лекарството може безопасно да прави в хората това, което е направил при мишки.
  "Ние просто искахме да имаме смисъл, ако това показва известна полза за възрастните, за да можем да стигнем до целевото население на децата", каза Гителман.
  "Консервативната оценка е, че функцията на бета-клетките е може би с 19% по-добра за една година. Така че това не е панацея.”
  Екипът ще трябва да получи разрешение от Food and Drug Administration да тества лекарството при деца.
  Около 5% от 29-те милиона американци с диабет имат диабет тип 1.
  Това е автоимунно заболяване, причинено, когато тялото погрешно разрушава клетките на панкреаса, които произвеждат хормони като инсулин и глюкагон, които контролират кръвната захар. Високите глюкозни нива увреждат малки кръвоносни съдове, което от своя страна може да доведе до слепота, сърдечни заболявания, инсулт и бъбречна недостатъчност. Хората могат да загубят пръсти, стъпала или крака чрез ампутация. 

 • ЦЗПЗ проведе пазарни консултации за изграждане на електронна система за контрол на диабет тип 2

  Open market PEДнес в офиса на ЦЗПЗ се проведоха пазарни консултации с фирми от IT сектора в България. Представители на големи компании, малки и средни предприятия (МСП) взеха участие в организираните от ЦЗПЗ консултации за търсене на новаторски решения в областта на ИКТ, които не само ще намалят разходите свързани с диабет, откриването му навреме и адекватното лечение, но също така и ще се подобри качеството на живот на пациентите с диабет.

 • Лечение на диабет без лекарства

  diabetУчени от Тексаския университет в Сан Антонио съобщават, че експериментират лечение на  диабет тип 1 при лабораторни мишки, чрез използване на генен трансфер, предаде ЮПИ, цитирана от БТА. Ако методът се окаже успешен, може да доведе до край на производството и лечението с инсулин във всичките му форми, а също може да се прилага и при пациентите с диабет тип 2, които ще престанат да приемат различните видове лекарства.  
 • Разходите за лекарства и медицински изделия растат

  drugs regulationЗа разлика от лимитите за болниците, които намаляват, данните от първото тримесечие показват нарастване на разходите за лекарства за лечение на злокачествени заболявания и разходите за медицински изделия. В периода януари-март НЗОК е изплатила малко над 80 000 000 за лекарства за лечение на злокачествени заболявания. Общо за годината, според бюджета са предвидени по това перо 225 565 600 лева.
 • Касата готвела поръчка за тест ленти за диабетици за венозна кръв

  НЗОК е подготвила поръчка за тест ленти за диабетици, които могат да се използват както за капилярна, така и за венозна кръв.
  DiabetНе е ясно как пациент с диабет ще използва тест лента с венозна кръв. Колко от тях могат да си направят венепункция и какъв е медицинския смисъл за това?  
  Ако се погледнат парите, обаче може би има смисъл. Тест лентите, които могат да изследват венозна кръв струват два пъти повече от тези, които изследват само капилярна.
 • В Пловдив няма инсулин. МЗ препраща оплакванията на ЦЗПЗ!

  Не за пръв път получаваме обаждане от недоволни пациенти, започващо с изречението "Здравейте от Министерството на здравеопазването ми дадоха Вашия телефон...." и нататък разговора продължава, я с moskov 1липсващо лекарство, я с пръстови отпечатъци, я с оплакване от закона и други "решими" проблеми единствено за ЦЗПЗ.
  Изглежда някои служители в МЗ са толкова опитни в препращането, че е трудно да убедим човека с оплакването, че всъщност не ние, а МЗ са тези, които пишат правилата, могат да извършват проверки и да налагат санкции.

 • Поредно дело за направления

  Пред Административен съд – София – град е образувано дело срещу Столична здравноосигурителна каса във връзка с отправена писмена диабет-децапокана за възстановяване на средства. Делото е образувано по жалба на лекар-специалист с разкрита практика по детска ендокринология.
  Писмената покана е отправена до лекаря във връзка с изготвен преди това финансов прокотол с които се иска възстановяване на средства за превишени регулативни стандарти за МДД (бл. МЗ – НЗОК № 4).

 • Разпространява се петиция в подкрепа на болните от диабет

  petitionВ социалните медии започна да се разпространява петицияв подкрепа на пациентите с диабет. Подписката е създадена от родители в София и Варна, които настояват Здравната каса да заплаща изцяло консумативите за инсулиновите помпи и за сензорите към тях.
  Цените на инсулиновите помпи са различни, в зависимост от марката, модела и възможностите на устройството – стойността е около 7 500

 • Отбелязваме международния ден за борба с диабета

  diabet27 юни е обявен за Международен ден за борба с диабета през 1991 г. от Международната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация. Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип.

 • Бавят парите за консумативи на диабетно болните с инсулинови помпи

  dfdДиабетно болните с инсулинови помпи все още не са получили пари за консумативите от Здравната каса, въпреки че това е заложено в актуализирания Национален рамков договор”-това съобщи за Радио Шумен Ваня Стоянова, председател на Асоциацията „За инсулиновите помпи”. Тя уточни, че Здравната каса е разписала клиничните пътеки, утвърдени са лечебните заведения във Варна и София, които ще

 • Доплащане на тест ленти за диабетици

  лентаЗдравейте, казвам се М. С. Диабетик съм от 1998г. и такова нещо досега не ми се беше случвало. За диабетиците в България допреди 1-2 години се полагаха 150 ленти годишно за контрол на кръвната захар. При положение, че за един профил за точно определяне трябват поне 6 пъти дневно, което прави 180 ленти на месец. Да кажем, че не е

 • Броят на диабетиците се е увеличил 4 пъти в рамките на 30 години

  whoПреди Световния ден на здравето (честван на 7 април), СЗО публикува първия си "Глобален доклад за диабет", който акцентира върху диабетно болните хора. СЗО подчертава необходимостта от засилване на превенцията и лечението на болестта.
  Според доклада разпространението на болестта се разраства във всички райони на света. Едни от факторите, движещи това драстично увеличаване броя на заболелите са липсата на физическа активност затлъстяването и наднорменото тегло. През 2014 г.,

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»