Вход

БЛС

 • Наградите на БЛС за 2017 (снимки)

  БЛСНа официална церемония от Български лекарски съюз връчиха наградите на „Лекар на годината 2017”. Събитието се проведе за седма поредна година. Лекар на годината е най-престижното медицинско отличие у нас, а зад избора на наградените в различните категории стои мнението на лекарското съсловие от цялата страна.

 • БЛС за първи път с надежда Бюджет 2018 да гарантира спокойствие в системата

  ГрозевИма съвпадения в предложенията за бюджет за здраве, дадени от държавата и съсловната организация, заяви по БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.
  „Тази съпоставимост между становището на БЛС и на Министерство на финансите, и на Надзор на НЗОК, Министерство на здравеопазването - би трябвало едни такива близки становища да бъдат отстоявани. В интерес на истината всички парламентарни партии, с които ние осъществихме среща до настоящия момент, получаваме разбиране и подкрепа в това отношение. Надявам се това нещо да не бъде променено, по простата причина, че това е в интерес на всички“, каза той.

 • На 19 октомври лекарската гилдия избира Лекар на годината 2017

  почетен знакНа 19.10.2017 г. на официална церемония в зала EFE на хотел Маринела ще бъдат връчени наградите на Български лекарски съюз - Лекар на годината. Събитието се провежда за седма поредна година в Деня на българския лекар – 19 октомври, на който се чества и празника на Св. Иван Рилски – покровител на медиците. Лекар на годината е най-престижното медицинско отличие у нас, а зад избора на наградените в различните категории стои мнението на лекарското съсловие от цялата страна. Тази година двадесет и осемте лекарски колегии от страната са отличили за награждаване свои колеги в седем основни категории, сред които: млад лекар, принос за развитие на иновативната медицина, Доайен в медицината и голямата награда - Лекар на годината 2017.

 • Отмяната на Наредба 2 е най-доброто нещо в здравната ни система през последните 10 години (видео)

  бтвВърховният административен съд отмени наредбата, която определя основния пакет медицински дейности, заплащани от НЗОК. Ще останат ли болниците без пари и как здравната каса ще им плаща коментираха по bTV д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването и д-р Стефан Константинов - директор на онкологията в София и бивш здравен министър.
  „Съдът казва, че не може министърът да определя пакетите. Реалните последици са, че политиците са отстранени от договарянето на медицински услуги и няма да има популизъм при подбора на болестите, които НЗОК покрива”.

 • Д-р Грозев: Финансови проблеми във Враца, Ловеч, Девин... доминото тръгва

  БЛСПредставители на ръководството на Българския лекарски съюз са обсъдили на среща с народни представители от "БСП за България" бюджета за здравеопазване за догодина и състоянието на здравната система в България, информират от БТА. Заместник-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Георги Йорданов от "БСП за България" коментира, че бюджетът за догодина се внася в полунощ и няма да могат да се направят съществени промени. Според него това предопределя много затрудения за българските медици през следващата година.

 • Национален съвет на Българския лекарски съюз

  БЛСНа 30 септември в Хисар се проведе заседание на Националния съвет на Българския лекарски съюз, съобщават от съсловната организация. На форума бяха съобщени:
  - мотивите за решението на състоялия се на 29 септември Управителен съвет на БЛС за несвикване на организационен събор във връзка с промени в устава;
  - предложенията на УС на БЛС за изменение в законодателството;
  - сведения за проведени и предстоящи срещи с представители на Министерство на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и на парламентарно представените партии във връзка с бюджет 2018 година.

 • Д-р Грозев: Двойният стандарт в храните носи риск за здравето (видео)

  grozev vОмбудсманът Мая Манолова сигнализира Европейския парламент за двойния стандарт в хранителните продукти от едни и същи марки, разпространявани в държавите от Източна и Западна Европа, информират от Bulgaria On Air.
  "Бяхме сезирани от група майки, които са установили, че има разлика в съставките на бебешките пюрета, които се предлагат на българския пазар и тези, предлагани в Германия и Австрия. Като у нас съставките са с по-ниско качество", посочи заместник-омбудсманът на Република България Диана Ковачева.
  Идеята на Мая Манолова е да се възползва от правото си като гражданин на Европейския съюз и да постави въпроса пред ЕП, тъй като той пряко го засяга и попада в сферата на дейност на ЕС, коментира още тя.

 • За проблемите в здравеопазването

  лекариВсеки втори лекар е бил жертва на агресия. Четеш това изследване на Лекарския съюз и си казваш – как е възможно да има такива пациенти. После научаваш, че три болници са си прехвърляли агонизиращ човек, отказвайки да му помогнат, в резултат на което той умира. И си казваш – как е възможно да има такива лекари. За пореден път се налага да се говори защо пациенти атакуват лекари, лекари погубват човешки животи. Д-р Венцислав Грозев, председател на Лекарския съюз, Пламен Димитров, психолог и д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници, коментираха пред Дарик радио проблемите в здравеопазването.

 • Промяна на нагласите в обществото, за да спре насилието (видео)

  ПавловаД-р Галинка Павлова, заместник-председател на БЛС, заяви по БНТ, че несъвършенствата на здравната система са една от причините за случаите с насилие над медици. Това сочи проучване на БЛС сред близо 3 000 души, като 1 400 са пациентите. Тя уточни, че по тази причина Българският лекарски съюз започва кампания за превенция на насилието над медици.
  „Защото не е достатъчно изолиран протест или ваше отразяване в медиите. Първо трябва да променим нагласите, а за да се променят нагласите в обществото трябва да направим дългосрочна позитивна кампания, обединяваща“, каза заместник-председателят на БЛС.

 • БЛС иска публичен регистър на насилниците

  grozev vВ студиото на „Още от деня“ по БНТ, председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев увери, че макар да се предвижда да се води регистър на посегателите над медицински лица, няма съмнение, че всеки един гражданин ще получи навременна и адекватна медицинска помощ. По думите му се предвижда регистърът на насилниците да се въведе с цел медицинските работници да знаят как да реагират.
  Днес започва кампания за превенция на насилието над лекари, но тя включва както учители, така и журналисти, деца и участници в движението по пътищата. По думите на Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз, случаите на насилие над лекари за последните три години са 150, но осъдените са едва четирима.

 • Омбудсманът: Политиците носят отговорност за агресията срещу медиците

  bls ombudsmanТова заяви Омбудсманът Мая Манолова на организираната от БЛС Кръгла маса. За мен това не е нов проблем. През 2013 г. като зам.-председател на Парламента бях автор на предложения за промени в Наказателния кодекс, с които да бъдат криминализирани посегателствата върху лекари и върху медицински лица по време на тяхната работа и да бъдат приравнени като посегателствата срещу полицаи, съдии,прокурори. Приехме този законопроект с пълно единодушие.
  По този начин смятахме, че даваме знак към обществото, че лекарите, медицинските лица имат зад гърба си институциите, че всички тези, които 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата се посвещават на здравето и проблемите на хората ще имат необходимата закрила, а всички които посягат върху тях ще получат справедливо наказание“, каза Манолова.

 • БЛС започва кампания срещу насилието над медици

  grozevИнициативата стартира днес от 11.00 ч. в зала „Овална“ в сградата на Българския червен кръст /бул. „Джеймс Баучер“ № 75/ с кръгла маса на тема: „Мерки за превенция на агресията срещу медицински лица“. Целите на кампанията са:
  Ангажиране на широката общественост с посланията на кампанията. Представяне добрите практики в медицината, с цел възвръщане на доверието между пациент и лекар. Системно прилагане на бързо производство при доказана агресия срещу медицинско лице, по време на изпълнение на служебните му задължения.

 • Д-р Грозев: Пак ли ще въвеждаме тази отвратителност - надлимитна дейност? (видео)

  ГрозевПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев коментира пред bTV информацията, че децата ще трябва да плащат при посещенията си при общопрактикуващите лекари. Той посочи, че към момента държавата не заплаща пълния размер на вноските за 9 групи лица, които осигурява и според него общопрактикуващите лекари имат право да поставят този въпрос.
  „Най-големите консуматори на медицинска услуга са децата и възрастните хора. Когато в медиите излезе, че децата трябва да плащат на общопрактикуващите лекари, не звучи добре.

 • БЛС обявява конкурс за стипендии за млади лекари

  лекарБългарски лекарски съюз обявява конкурс за стипендианти по програма за подпомагане на млади лекари специализанти и редовни докторанти. Месечната стипендия е в размер на 400 лв. в продължение на 1 календарна година.
  Целта на БЛС е подпомагане на млади лекари, провеждащи специализация по медицински специалности и редовни докторанти, зачислени за обучение по научни специалности за придобиване на научно образователна степен – доктор.
  Основен източник на средства са целеви дарения от фирми, институции и други организации, както и физически лица, средства по проекти и програми. Според получените дарения УС на БЛС определя броя на отпуснатите стипендии за календарната 2018 г.

 • Д-р Грозев: Как да постигаме качество без остойностяване на медицинския труд?

  ГрозевОт 10 години цените на медицинските дейности в болничната и в извънболничната помощ не са променяни, каза пред БНР д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз. От БЛС са заложили 116 млн. лв. повече за болнична помощ в проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., като целта е именно увеличаване на цените на клиничните пътеки. От бюджета на НЗОК за 2018 г. БЛС очаква още завишаване на заплащането на дейност в извънболничната помощ - съответно 23 млн. лв. в ПИМП и 32 млн. лв. в СИМП.

 • Атаката на БЛС срещу частните болници е неуместна

  blsЗаместник-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова обвини в интервю по БНР частните болници, че били причината за фалита на някои държавни болници, като тази в Ловеч.
  Това не е вярно. Няма как едно юридическо лице да е виновно, за това, че друго се управлява лошо. Какво са виновни частните болници, ако лекарите и медицинските сестри предпочитат да работят в тях? Нима трябва да ги изгоним и да не ги приемаме на работа? Лекарите от частните болници не са ли членове на БЛС или само тези в държавните са такива, според д-р Павлова?

 • Галинка Павлова: Поради липса на доверие в системата хората не плащат здравни осигуровки

  ПавловаД-р Галинка Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз прогнозира пред БНР, че вероятно болницата в Ловеч няма да бъде последната, заплашена от закриване.
  „Ако не се променят нормативните правила, които поставят изисквания пред общинските болници, на които те не могат да отговорят, ако не се промени финансирането в здравната система, т.е. да не работим в условие на лимити, които са административно определени, често пъти и субективно, то тогава ще има и други лечебни заведения и вероятно е това да бъдат първо общинските болници. Не може да се работи в режим на лимити, да ти ограничават дейността, да ти повишават изискванията, на които трябва да отговориш и да се очаква тази болница да има достатъчно финансов ресурс, за да си покрие разходите за издръжка и за дейността, и да заплати достойни заплати на хората, които работят“, заяви д-р Павлова.

 • БЛС обявява конкурс за лекари за участие в Национален симпозиум

  БЛСБългарският лекарски съюз осигурява средства за подпомагане на десет лекари специализанти и лекари, придобили специалност до 5 г., желаещи да участват в Националния симпозиум по ендокринология, организиран от Българското дружество по ендокринология на тема „Затлъстяване. Метаболитен синдром. Диабет“. Право на участие в конкурса имат единствено членове на Българско дружество по ендокринология, съобщават от съсловната организация. Срокът за подаване на документи е от 1 до 30 септември 2017 година.

 • До 11 септември прокуратурата с организация за незабавна реакция при нападение на медици

  ЦацаровПредседателят на БЛС д-р Венцислав Грозев е уведомен за издадена заповед на главния прокурор Сотир Цацаров относно създаване на механизъм за практическо приложение на чл.6 от Споразумението за сътрудничество и взаимодействие между Прокуратурата на Република България и Министерство на здравеопазването, както и в изпълнение на решенията от проведената работна среща между главния прокурор, министъра на вътрешните работи, министъра на здравеопазването и управителите на основните здравни заведения на територията на столицата.

 • Първата задача на Плочев е да върне чекиране на пациентите с личните карти

  plochevПри влизането си в новия кабинет на Управител на НЗОК, проф. Камен Плочев ще намери на бюрото си първата си задача, получена малко преди да бъде избран. С решение от 26 юли, Надзорният съвет на НЗОК „възложи на Председателя си и на Управителя на НЗОК да проведат разговори с ръководството на Български лекарски съюз с оглед подписване на Договор за изменение и допълнение на Национален рамков договор за медицинските дейности за 2017 г. по отношение използването на личната карта като идентификатор във връзка с решение на ВАС за отмяна на пръстовия автентификатор.”

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»