Вход

БЛС

 • БЛС алармира НЗОК за намалени регулативни стандарти

  ГрозевПредседателят на Българския лекарски съюз с писмо до управителя на НЗОК проф. Плочев го уведомява, че в централата на съсловната организация пристигат писма от управители на лечебни заведения за СИМП, обезпокоени от недостига на регулативни стандарти. Тревожен е фактът, че при повишена сезонна заболеваемост и едновременно с това намалени регулативни стандарти, в сравнение с предходното тримесечие, се затруднява своевременната консултация със специалист или извършване на медико-диагностични изследвания.
  От РЗОК отговарят на общопрактикуващите лекари, подали молби за увеличаване на броя на направленията, че чакат отпускане на допълнителни средства от НЗОК.

 • БЛС: Честит 8 декември!

  Untitled1Председателят на Българският лекарски съюз д-р Венцислав Грозев поздрави българските студенти по случай 8 декември. Студентският празник датира от 1903 г., когато се е чествал 15-годишният юбилей на Софийския университет. Още през 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса първото висше училище в България да има свой празник, а през 1902 г. Академичният съвет на Софийския университет решава това да е денят на просветителя Свети Климент Охридски - 25 ноември. По нов стил това е 8 декември. Министерството се съгласява и студентите го отбелязват за първи път през 1903 г.

  В поздравлението д-р Грозев пише:

 • БЛС иска контрол, но без уронване престижа на лекарите

  grozev vБългарският лекарски съюз припомни, че от години апелира за предприемане на проверки в системата и налагане на засилен контрол върху лекарствената политика. В редица свои становища и позиции до институциите, съсловната организация е подчертавала значението на ефективния контрол върху лекарствата, тъй като от години основния преразход в бюджета на НЗОК се формира от това перо. Не е тайна, че голяма част от надсъбраните средства за здраве, с които би следвало да се изплати т.нар. „надлимитна“ дейност на лечебните заведения, която е реално извършена в полза на пациентите, се пренасочват за запълване на дупки в лекарствения сектор. Държавните органи са тези, от които зависи както разпределението на финансовия ресурс, така и контрола върху разходването на фискалния бюджет и същите следва да го упражняват ефективно и адекватно.

 • БЛС раздава стипендии за млади лекари през 2018 г.

  БЛСЛекари от цялата страна влязоха в надпревара за стипендии в конкурса на БЛС за подпомагане на млади лекари-специализанти и редовни докторанти за шеста поредна година. Инициативата има за цел да поощри новото поколение млади и обещаващи лекари, които са избрали да се реализират в България, както и да издигне престижа и да върне доверието в лекарската професия.
  Тази година класираните кандидати в конкурса са 31 човека. Отличените ще получат стипендии в размер 400 лв. на месец, за календарната 2018 година. Награждаването ще се състои на официална церемония, която ще се проведе на 13 декември, от 14:00 ч. в гр. София, хотел Анел.

 • Връщат здравната карта, връщат и други неща

  zdr.karta 1Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е изпратил писма до съсловните организации и местните власти с искане да се определят представители за изготвяне на Национална здравна карта. На организациите и ведомствата е даден 10-дневен срок. Целта на министерството е да фиксира броя на лечебните заведения преди 1 април, която е крайната дата за подписване на нов НРД.
  Предишната здравна карта, забраняваща сключване на договори с нови лечебни заведения бе изготвена от екипа на министър Петър Москов. Картата на Москов бе приета от Министерския съвет, но не бе обнародвана, което доведе до отмяната ѝ от Върховния административен съд.

 • Д-р Грозев: Лекарствата са единственият сектор, който не се регулира (видео)

  бнтМораториумът за финансиране на нови лекарства, дейности и болници предизвика гневна реакция на пациентски организации, а д-р Иван Вецев от Национална пациентска организация и д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз, коментираха какво мислят по темата пред БНТ. Относно мораториума за лекарствени средства д-р Грозев каза, че е изключително важен за пациентите и лекарите.
  „От юли месец предложихме да се въведе един стриктен принцип да се плануват в оптимална степен новите лекарствени средства, молекули, за да могат те да бъдат планирани и да влязат в следващия бюджет, за да може да се контролират разходите и да се регулират харчовете за тези лекарствени средства. Единственият сектор, който не се регулира, това са лекарствата”, обясни председателят на БЛС.

 • Председателят на БЛС на обиколка в страната, за да чуе проблемите по места

  ГрозевПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев заяви в Добрич, че от съсловната организация настояват от средствата, които ще отидат в извънболничната помощ догодина, повече да бъдат заделени за профилактика, за майчино и детско здравеопазване, информират от БТА. Той е започнал обиколка в страната, за да чуе проблемите по места. Според него при преговорите с НЗОК за новия рамков договор са планирани 14 000 000 лв. за дейностите на общопрактикуващите лекари и 10 000 000 лв. за извънболничната специализирана помощ.
  „Трябва да се завишат цените на профилактичните прегледи, за да не се стига до заболявания, които изискват хоспитализации, а това е най-енергоемката част от здравната система“, каза председателят на БЛС.

 • Имаме големи възможности за здравен туризъм, но лекуваните у нас чужденци намаляват

  здравен туризъмНа първата конференция по медицински и здравен туризъм, организирана от Министерството на туризма и Българския лекарски съюз, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева съобщи, че миналата година в България са лекувани над 47 000 чужденци. Те са идвали за лечение и рехабилитация. Възможностите на България в медицинския туризъм са огромни, но все още неразработени изцяло. В Европа ние сме на втора позиция след Исландия по ресурси на минерална вода с 435 сондажи и каптирани естествени извори. Страната ни има 19 балнеокурорта с национално значение и 35 - с местно. До 2 години предстои изработване на стратегия за медицинския туризъм, което е реалистичният срок за изпълнение на тази задача според зам.-министъра на туризма.

 • Водещи имена в медицината ще участват във форум за медицински и здравен туризъм

  мед. туризъмКонференция за медицински и здравен туризъм на тема „Медицински и здравен туризъм в България – състояние и възможности за развитие“ организират от Министерство на туризма в партньорство с Български лекарски съюз. Мероприятието ще се проведе утре в хотел Шератон. Целта на форума е представители на научния елит от различни области на медицината да споделят своите виждания относно възможността за развитие на комплексен туристически продукт в областта на здравеопазването. Идеята на конференцията е да се поставят базисни въпроси относно възможностите и проблемите, които стоят пред страната ни за развитие на този вид туризъм.

 • БЛС обсъди с медици от Кърджали преговорите за НРД 2018

  болницаПредседателят на БЛС д-р Венцислав Грозев и оперативното ръководство на съсловната организация се срещнаха с медици от Кърджали в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”. На състоялата се оживена дискусия бяха обсъдени въпроси, свързани с финансовите параметри на преговорите между БЛС и НЗОК за НРД – 2018 г. Сред многото проблеми, идеи и становища, които домакините споделиха, беше виждането относно отблокиране резерва на НЗОК за разплащане по една или друга медицинска дейност. Искането е това да става след съгласуване с БЛС.
  За пореден път лекарите настояха бюджетът на осигурителната институция да бъде отделен от консолидирания бюджет на държавата и да има яснота относно размера на трансферите за здравно осигуряване, които държавата прави за осигурените от нея лица, включително деца и пенсионери, както и държавни служители.

 • БЛС благодари на медиците от болницата в Ловеч

  болницаМедиците от болницата в Ловеч получиха писмо от Българския лекарски съюз по повод адекватната реакция след тежките катастрофи в края на миналата седмица на пътя София - Варна, при които загинаха 11 души, а други 26 бяха ранени, информират от БНР. В него председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев изразява "дълбока почит" заради адекватната, прецизна и всеотдайна помощ при спасяването на пострадалите от катастрофите. В писмото се казва:

 • Няма нужда от преговори за нов НРД

  dealНЗОК съобщи, че Управителят проф. Плочев е провел среща с експертите на касата, като част от подготовката за преговорите за НРД за 2018 година.
  Съсловните организации съобщават също за готовност за започване на преговори. Има ли обаче какво да се договаря? Пакетът от услуги, който ще влезе в НРД е определен от министъра на здравеопазването. Финансовата рамка и разпределението на парите по пера са определени от министъра на финансите.
  С новият закон за бюджета на НЗОК се забранява сключване на договори за нови дейности в болниците и заплащането на нови лекарства.
  Е, след като всичко през 2018 ще е същото като през 2017 и вече е нормативно заковано, за какво да си преговаря?

 • Обръщение по повод предлаганите промени в закона за Бюджета на НЗОК

  Тодоров                                                                                                             До УС на БЛС
                                                                                                               До Районните колегии на БЛС

     Уважаеми колеги,

  На 15.11.2017 г. д-р Дариткова внася в Народното събрание на Р. България текст за промяна в Закона за Бюджета на НЗОК, това е нейно право като народен представител. Всъщност промяната е между двете четения на закона, като първото е минало както в комисиите, така и в пленарна зала. Промяната обаче не е промяна на същинския внесен законопроект, а чрез преходните разпоредби се внася предложение за добавяне на нов член в друг, устройствен закон - ЗЗО. Тоест прави се предложение за нови текстове, а не промяна на съществуващи и вече гласувани.

 • БЛС: Фалити на болници, липса на медици и реекспорт на лекарства са само част от проблемите пред новия министър

  ПавловаД-р Галинка Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз, коментира пред Радио „Фокус“, че без увеличение в цените на болничната помощ ще продължават фалитите на лечебни заведения. Според нея бюджетът за следващата година предвижда увеличение в парите за здраве, но са необходими още около 50% увеличение, за да се покрият нуждите в здравната система. Д-р Павлова добави, че фалити на болници, липса на специалисти и нередности при търговията с медикаменти са само част от проблемите, с които новия здравен министър ще трябва да се справи. Очакванията обаче са за диалогичност и експертно отношение, без лобизъм.

 • Д-р Галинка Павлова: Ако се увеличат парите за извънболнична помощ, ще има повече направления за специалисти

  ПавловаД-р Галинка Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз, заяви пред БНР, че съсловната организация има положителни очаквания от министър Ананиев, най-вече да се случи това, което той заяви като приоритет – да стартира електронното здравеопазване.
  „Лекарският съюз настоява да се увеличат парите на общопрактикуващите лекари с 10 милиона лева и с около 12 - 13 милиона да се увеличат парите за извънболничната помощ. Това не е каприз или прищявка. Това е мотивирано и обосновано. Когато парите са повече в извънболничната помощ, това е в унисон с програмата "Здраве 20-20“, където е записано, че трябва да има тежест на извънболничната помощ и съответно тя да бъде финансова осигурена.

 • Д-р Дечо Дечев: Паралелният експорт у нас вреди на системата (видео)

  ДечевДиректорът на университетската болница „Свети Иван Рилски” д-р Дечо Дечев коментира пред Телевизия Европа защо човекът, дълги години отговарящ за държавния бюджет, бе избран да поеме един от най-трудните постове в държавата. Той не се притеснява, че здравното министерство се поема не от лекар и мисли, че не е лошо да се опита, още повече че човекът, който прави Бюджет 2018 сега ще има възможност и да го изпълни. Кирил Ананиев е едва третият министър на здравеопазването след 1990 година, който не е лекар.
  „Един от най-големите проблеми е доколко средствата могат да покрият всички нужди, за да може този сектор да покрие качествен медицински продукт и вторият голям проблем е тяхното рационално изразходване“, заяви д-р Дечев.

 • МЗ и БЛС искат да пишат нови медицински стандарти

  isoПредседателят на на Българският лекарски съюз, д-р Венцислав Грозев е изпратил писмо до асоциациите на лечебните заведения за болнична помощ с молба да правят предложения за изготвяне на нови медицински стандарти. В него се дават указания да се обоснове минималния брой лекарски персонал, като се „спази изискването заложеният брой лекари и квалификацията им да осигурява извършването на дейността” и „да се включат в общия брой специализантите”. За специалностите, в които съдът отмени действащите стандарти, Председателят на БЛС препоръчва „да се ползват за база отменения стандарт.”
  Медицинските стандарти се издават с наредби на министъра на здравеопазването, съгласно чл. 6 от Закона за лечебните заведения. Макар да не е изрично указано в закона, министърът на здравеопазването е решил да ги издава по специалност. Общият брой на медицинските специалност само в областта на медицината е 62 клинични и 15 неклинични. Има и още няколко десетки специалности за лекари по дентална медицина, фармацевти, военни лекари и професионалисти по здравни грижи. В момента има действащи 38 медицински стандарта. 14 са отменени от Върховния административен съд, някои от тях по два пъти.

 • Д-р Стоян Борисов: Държавата е най-големият длъжник на Здравната каса (видео)

  д-р БорисовД-р Стоян Борисов, главен секретар на Българския лекарски съюз, заяви по Bloomberg TV Bulgaria, че парите никога не могат да бъдат достатъчни, особено ако се сравняваме със средноевропейските стандарти и трябва да се направи програма за 10 или 15 години, чрез която да се достигнат тези стандарти, а това е 7% от БВП.
  "Решено е да бъдат дадени повече средства за здравеопазване от бюджета тази година - 407 млн. лв. Ние нямаме възражения към макрорамката, предвид състоянието на страната, но не сме доволни от вътрешното преразпределение", обясни той.

 • БЛС: Ако бюджетът мине - ще преговаряме с надзора на здравната каса (видео)

  ПавловаОт Българския лекарски съюз смятат, че бюджетът за здравеопазване трябва да бъде коригиран, защото сумата за доболнична помощ е недостатъчна. В студиото на "Денят започва" по БНТ заместник-председателят на съюза д-р Галинка Павлова каза, че 7-те милиона предвидени за дейността на ДКЦ-та са недостатъчни. Затова лекарският съюз ще преговаря с надзора на здравната каса, ако бюджетът бъде приет в този вид.

 • БЛС с "Надежда" срещу агресията (видео)

  ГрафаВ „Пирогов” днес беше представен музикалният видеосингъл „Надежда" на Владимир Ампов – Графа, с който БЛС призовава обществото да не се поддава на агресията. Песента е създадена от Графа специално за Националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева, съобщават от спешната болница. Името, което авторите избират е „Надежда” и то не е случайно. Идеята е, че с повече доброта, с повече човечност и толерантност един към друг можем да постигнем много повече, отколкото с лоша дума и с юмручни удари.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»