Вход

болници

 • Управителят на болницата в Димитровград подаде оставка, медиците готови за протести

  протестВ отворено писмо до общината, здравното министерство, омбудсмана и медиите, персоналът на общинската болница „Св. Екатерина“ в Димитровград предупреждава, че здравното заведение за пореден път е на ръба на оцеляването. Недоволството им е провокирано най-вече от неизплащаните в пълен размер от 2015 г. до момента възнаграждения, както и неизплатените за извънреден труд средства, информират от Дарик радио.
  „Налага се сами да купуваме консумативи, хигиенни средства, както и работно облекло, поради липсата на пари за това“, посочиха работещите в МБАЛ „Св. Екатерина“ .

 • Откриха обновеното детско отделение в „Пирогов“, Бойко Борисов им пожела да нямат пациенти (видео)

  pirogov borisov nivi kliniki 2 457206 810x0Напълно обновени са Клиниката по детска хирургия и спешното приемно отделение за деца на "Пирогов". Те не са били ремонтирани от откриването им през 1964 г. Ремонтът продължи повече от година и половина. Премиерът Бойко Борисов, който преряза лентата на обновеното отделение заяви, че тук идват най-тревожните покрай децата си хора и е важна обстановката, апаратурата и компетентността на специалистите, за да бъдат хората по-спокойни, информират от Нова телевизия. Министър-председателят допълни, че откакто е построена болницата, отделението не е ремонтирано и пожела на лекарите да нямат пациенти.

 • Болницата в Поморие отново работи, част от напусналите лекари се върнаха

  болницаБолницата в Поморие отново започва работа. Здравното заведение възстановява дейността си от днес по обяд, след като част от напусналите лекари се върнаха, информират от bTV. Въпреки че не са получавали заплатите си от месеци, медиците от Клиничната лаборатория са взели решение да се върнат на работа в болницата.
  Това позволява отново да се приемат и лекуват пациенти.
  Здравното заведение, което обслужва и съседните общини Несебър и Руен, е със запорирани сметки и дълг от близо 700 000 лв. Все още не е намерено дългосрочно решение за съдбата му.

 • Бивш здравен министър: Спиране разкриването на нови болници, докато държавата не си изясни какви ѝ трябват (видео)

  АндрееваСмятам, че е време за мораториум върху разкриването на нови лечебни заведения, докато държавата не си изясни какви болници ѝ трябват, обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият министър на здравеопазването Таня Андреева. Според нея в момента не е ясно колко и какви лечебни заведения трябва да има в страната и как да се финансира дейността им.
  „Държавата трябва да има ясна политика по отношение на държавните болници, също и на общинските – нито една държавна и общинска болница на е върнала пациент, обикновено те приемат пациенти, които имат някакви усложнения – едно усложнение винаги струва по-скъпо на лечебното заведение”, коментира още д-р Андреева.

 • Фондация Америка за България модернизира детско отделение

  l.sНяколко детски отделения в Пирогов са модернизирани по проект и с финансирането на Фондация Америка за България. Проектът на модернизация е изготвен от американският архитект Лий Сколник. Той сподели пред зрителите на БНТ: „Изненадах се, бяха надминати и най-смелите ми очаквания. Екипът е работил изключително старателно и се е посветил да постигне възможно най-доброто. Наистина много се развълнувах”. „В това отделение нямаше смях, нямаше удобство, нямаше радост, нямаше светлина, нямаше цвят и т.н. Сега всичко това присъства в ремонтираното отделение.

 • Как изглеждат детските клиники на „Пирогов” след година и половина ремонт (видео)

  ПироговРемонтът на детските клиники в „Пирогов”, които години наред тънеха в разруха, продължи повече от година и половина. Държавата осигури средства за основно обновяване на отделенията и нова медицинска апаратура. Една благородна инициатива обаче създаде в клиниките приказна и гостоприемна среда за децата и техните семейства, информират от bTV, които също станаха част от кампанията „Малките герои”.
  „Отчайващо!“ - така една майка описва състоянието на отделението по детска хирургия преди година и половина. Двегодишният Стилиян е в болницата за четвърти, последен път. И престоят му тук този път е по-скоро забавен.

 • Д-р Болтаджиев: Средствата в здравеопазването са неефективни заради свръхрегулацията (видео)

  md,rКакво се случва в здравеопазването ни, след като съдът отмени още един документ, ограничаващ плащанията на Здравната каса към болниците? Да очакваме ли нови фалити на здравни заведения и ще стигне ли предложеното увеличение на бюджета на НЗОК за 2018 година за всички разходи в системата – разговор по телевизия Европа с председателя на Българската болнична асоциация Андрей Марков и председателя на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев.

 • ББА: Незаплащането на здравните услуги убива не болници, а хора

  париБългарска болнична асоциация излезе с позиция в подкрепа на заплащането на извършената медицинска дейност на лечебните заведения в периода от април 2016 г. до април 2017 г., която е известна като "надлимитна". ББА апелира за продуктивен диалог между Министерството на здравеопазването и лечебните заведения, като предлага своята експертна помощ и подкрепа в опитите да се намери устойчивост и стабилен здравен модел.
  „Българската болнична асоциация се присъединява към призива на БЛС за заплащане на извършената медицинска дейност на лечебните заведения в периода април 2016 г. - април 2017 г. Незаплащането на предоставените от лечебните заведения здравни услуги е много опасно и подлага на риск цялата здравна система. Неслучайно тази седмица сме свидетели на колапс на болницата във Враца. Предизвикателствата пред болничното здравеопазване в България са валидни за всички болници, независимо от собствеността им", се казва в официалната позиция на асоциацията.

 • Агенти на ДАНС с акция в болници и РЗИ във Враца

  ДАНСВчера в две болници във Враца е имало масирано присъствие на агенти на ДАНС, информират от BulNews.bg. По заповед на главния прокурор Сотир Цацаров в града е пристигнал голям екип на специалната служба, които са ровили в документите на МБАЛ „Христо Ботев“ и частната „Вива медика“. Акцията е започнала сутринта по заповед на заместник-директора на ДАНС Недялко Недялков и е продължила до 15 ч., след което агентите си заминали.
  Проверка е имало и в Регионалната здравна инспекция, откъдето е иззета документация от 2009 г., свързана с издадените разрешителни за дейност на двете болници. И на трите места са направени копия на документация, въпреки че в здравното министерство разполагат с търсената информация.

 • Мерките за оздравяване на болницата в Свищов са ефективни

  болницаМинистърът на здравеопазването Николай Петров обсъди с кмета на Свищов Генчо Генчев и с директора на общинската болница в града д-р Венцислав Михов финансирането на общинските лечебни заведения, възможностите за корекция в лимитите им и пътищата за намаляване на разходите на болничните структури. Срещата е по инициатива на местната власт и ръководството на болницата, а целта е да бъдат презентирани проектите, които предстоят в лечебното заведение, както и предприетите и оказали се ефективни мерки за оздравяване на свищовската болница.

 • Може ли университетска болница да стане социално лечебно заведение?

  болницаПрез месец август ръководството на университетската болница в Стара Загора е поискало от здравното министерство част от просрочените 15 милиона лева задължения да бъдат покрити с кредит. И до днес обаче не е получен отговор, каза пред БНР изпълнителният директор на лечебното заведение професор Йовчо Йовчев.
  „През тази година просрочените задължения са намалели с 2,5 милиона лева. Прекратени са и договорите, които са източвали болницата. Имаме много големи задължения към фирми, големи контрагенти на болницата, и там има трудности по изпълнение на споразуменията“, твърди проф. Йовчев.

 • "Болница на 2017" е помогнала на 100 000 пациенти

  болницаВ УМБАЛ "Дева Мария" в Бургас, която стана "Болница на 2017 г.", пациентите, които са потърсили помощ, вече са 100 000, съобщи шефката ѝ д-р Даниела Георгиева.
  "На месец се извършват по 4000 операции, над 60% от тях са с голям обем и сложност. Наградата за нас е заслужено постижение и огромен принос в здравеопазването както на града, така и в национален мащаб. Болницата е с прекрасна база и висококвалифицирани специалисти", допълни д-р Георгиева.

 • И болницата в Белоградчик е пред затваряне

  болницаКметът на Белоградчик Борис Николов съобщи, че болницата в града е пред затваряне, а дълговете ѝ стигат 1 млн. лв. Съществуването ѝ е оставено само на грижите на общината, а тя може да отпуска средства само за капитапови разходи. Тя повече пари и не може да осигури, тъй като всички предприятия са затворени и приходите ѝ са много малко, информират от вестник Стандарт. Самата община е потънала в дългове и от години работи със запорирани сметки.

 • Парите за клинични пътеки да бъдат увеличени с 30% (видео)

  париЗа промяна в цената на клиничните пътеки настояват лекари от цялата страна. Медици коментираха за БНТ, че стойността на лечение на пациентите са едни и същи вече десет години, а промяната им е наложителна, за да се гарантира качественото лечение на болните.

  За да работи нормално, Русенският диспансер за белодробни болести настоява за 30% увеличение на клиничните пътеки. В него годишно се лекуват 3000 души от региона с пневмонии и астма. Стойността на клиничната пътека, която болницата получава за един пациент е 70 лв. на ден. Те обаче са крайно недостатъчни и самият диспансер е принуден да покрие останалите разходи за лечение на болните за своя сметка. Икономиите идват предимно от заплатите на персонала.

 • Министърът на здравеопазването: Не мога дори да изпратя финансова ревизия в Поморие

  ПетровМинистърът на здравеопазването проф. Николай Петров отказа да се ангажира със случая на болницата в Поморие. Според него тя е общинска и отговорността е на местната власт, информират от БНР.
  "Болницата е на Общината. Управлението, директорът, финансите, всичко се регулира от Общината. Приходът на болницата е от Общината и от Националната здравноосигурителна каса. Министърът нали не очаквате да заповяда на Касата: "Дайте пари на болницата в Поморие". Аз нямам тези правомощия. Аз не мога дори да изпратя една финансова ревизия в тази болница. Въпросът не е към мен", коментира проф. Петров.

 • УМБАЛ - Бургас е готова да приеме пациентите от Поморие

  болницаОт ръководството на УМБАЛ - Бургас съобщиха, че докато в Поморие се разреши проблемът с болницата, са готови да приемат всички пациенти, нуждаещи се от планов или спешен прием.
  „Информирахме кметовете на всички населени места в общината, както и общопрактикуващите лекари, че могат да насочват при нас нуждаещите се от хоспитализация“, казаха от здравното заведение.

 • Мухъл, течащи тавани и падащи мазилки в кардиологията на Пирогов

  pirogov cardioДнес министерството на здравеопазването изпрати прессъобщение в което се дава информация и снимков материал за състоянието на клиника по кардиология на болница Пирогов. „Покривът тече, стаите са препълнени с пациенти, по стените има мухъл. Така изглеждат част от помещенията в кардиологичната клиниката на Пирогов, в която има 44 легла, 20 лекари, 44 сестри и 14 санитари. От 10 г. се води кореспонденция с институциите за необходимостта от спешен ремонт, но до момента няма реакция, коментира проф. Мария Миланова, координатор на специализирания терапевтичен комплекс, част от който са клиниката по кардиология и клиниката по вътрешни болести.

 • Болницата в Поморие затвори врати

  pomorie-hospБолницата в Поморие спря работа. Персоналът на клиничната лаборатория е напуснал, което блокира дейността на лечебното заведение, съобщи Нова телевизия. Лекарите и лаборантите са напуснали заради неизплатени заплати от месец април.
  Отменен е целият планов прием. Специалистите и от другите отделения масово подават оставки. 
  Директорът е поискал от общинския съвет разрешение за теглене на банков заем в размер на 100 000 лева за оборотни средства още през юни, но банковата институция е отказала заема, поради ненадежност на кредитполучателя. Общинският съвет отпуснал 280 хил. лв. на болницата, но и те са се оказали недостатъчни.

 • Целеви проверки за рискови за бюджета болници

  НЗОКНЗОК ще прави целеви проверки на рискови болници, е решил надзорният съвет на здравната каса. Става дума за "болници, които правят впечатление или за неизвършване на дейност, или за сериозен преразход в дейността, която извършват", както ги определя председателят на надзорния съвет Кирил Ананиев.
  От касата вече са определили критерии, по които да решат кои лечебни заведения са под подозрение и ще бъдат обект на специална проверка, информират от вестник Сега. Ще се проверят отчетените в цялата страна случаи от до 100 клинични пътеки, по които минават най-много пациенти и за които касата плаща най-много - хирургични, АГ, сърдечно-съдови, онкологични.

 • Търсят лекари и сестри за изпаднала във финансов колапс болница

  болницаИзпадналата във финансов колапс МБАЛ "Свети Мина" ЕООД /Първа градска болница/ в Пловдив, чийто персонал поголовно напуска заради забавяне на заплати, набира нови медицински кадри. Здравното заведение е обявило в jobs.bg няколко свободни позиции, съобщават от Марица.бг. Търсят се медицинска сестра, лаборант, както и лекари със специалностите "Гастроентеролог", "Неонатолог" и "Ревматолог". Брутните заплати, които им предлагат, са 540 лв. за сестра и лаборант и до 840 лв. за лекар.
  Инспекцията по труда глоби наскоро „Св. Мина” с 1500 лв. заради забавено изплащане на заплати. Санкцията бе потвърдена и от Районен съд - Пловдив. На общинската болница отделно виси няколкомилионен дълг към кредитори.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»