Вход

лекари

 • Линейка пътува почти час към припаднало момиче до БНТ

  bnt ambБежанка от Афганистан е била принудена да чака линейка повече от 50 минути, съобщава в своя Facebook профил Мира Добрева. Ето целият разказ на журналистката:
  "Гостува в предаването и след края му тръгнаха със сестра си. Пред телевизията момичето припаднало. Точно на този момент не съм станала свидетел, но присъствах на случващото се в следващите 50 минути, които бяха едни от най-ужасяващите в живота ми. Защото виждах как пръстите на едно 20-годишно почти дете се изкривяват, жилите ѝ се опъват, езикът ѝ се подува, погледът ѝ се обръща. Не знаех следствие на какво са тези симптоми, и днес не зная. Затова има Спешна медицинска помощ. Която трябва да знае. И да помогне. Навреме, ако е възможно.

 • Чужди инвеститори се оплакват в НОИ, че половината им работници са в продължителни болнични

  НОИУправителят на НОИ Ивайло Иванов коментира предложението първите 3 дни от болничните да бъдат отрязани на 50% от надницата, като обясни, че големи инвеститори изпитват затруднение да изпълнят поръчките си, защото има предприятия и фирми, в които над половината от служителите са в продължителен болничен.
  Изненадващо бизнесът и синдикатите се обединиха срещу предложението за болничните, съобщават от dir.bg, а поотделно те изразиха несъгласие и по други точки от проектобюджета.

 • Владо Плацентата вече твърди, че детето не е негово, не познавал и майката. Отново е задържан (видео)

  СтояновВладимир Стоянов, познат още като Владо Плацентата, е задържан отново. Този път повод за ареста му е незаконно притежание на оръжие, стана ясно по bTV. Според адв. Иван Петров, защитник на акушерката Албена Гагова, която Стоянов нападна заради плацентата на новороденото му, той има седем висящи дела и мястото му е в ареста.
  Адвокатът обясни, че д-р Гагова вече физически е добре, но продължава да се бори с психическата травма и ходи на работа със страх. Той добави, че тя има 4 ограничителни мерки от районния съд срещу Стоянов - той има забрана да я доближава, да ходи в Шейново, да ходи в района, където тя живее и да контактува с нея.

 • С намаляването на болничните се преминава към презумпция за виновност на болните (видео)

  болничниАко предложението за намаляването на болничните остане като финално, синдикатите ще гласуват против бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 г., каза лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов, който коментира проблема пред bTV заедно с икономистът проф. Боян Дуранкев. Проектът за догодина предвижда работодателят да плаща по-малко за първите три дни от болничния – ще се дават 50%, а не 70% от възнаграждението.
  „Това е абсурд. Заради презумпцията, че някой нещо прави, ние обвиняваме всички хора, които работят”, подчерта Манолов.
  „Тогава нека на министрите да предложим да не им се плащат заплати, защото предполагаме, че са корумпирани”, коментира и проф. Дуранкев.

 • Бившият здравен министър Евгений Желев е загинал при инцидент

  ЖелевБившият здравен министър Евгений Желев е загинал при инцидент в старозагорското село Яздач, информират от 24chasa.bg. Той е бил затиснат от трактор в обедните часове днес. Д-р Желев отишъл на ловната хижа в село Яздач и решил да се погрижи за овощните дръвчета около нея, като изоре терена с трактор. При обстоятелствата, които се изясняват в момента, тежката машина се обърнала и го затиснала. Когато го намерили, той вече бил починал.
  Поклонението и погребението ще бъдат в неделя в Стара Загора.
  Д-р Желев е бивш министър на здравеопазването (24 април 2008 - 27 юли 2009), бивш кмет на Стара Загора (16 октомври 1999 - 26 ноември 2007), народен представител от „Коалиция за България“ в 41-то народно събрание.

 • Наградите на БЛС за 2017 (снимки)

  БЛСНа официална церемония от Български лекарски съюз връчиха наградите на „Лекар на годината 2017”. Събитието се проведе за седма поредна година. Лекар на годината е най-престижното медицинско отличие у нас, а зад избора на наградените в различните категории стои мнението на лекарското съсловие от цялата страна.

 • Какво е да си иноватор в медицината? (видео)

  лекарПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев заяви пред bTV, че един от основните фактори, за да имаме добра медицина - доверието лекар – пациент, е било нарушено с помощта на много хора и институции и възстановяването ще бъде много трудно.
  В Деня на българския лекар, който отбелязаха вчера, от БЛС отличиха най-добрите ни медици. Един от тях е д-р Цветан Минчев, който беше отличен за иноватор в медицината.Той извърши уникална операция на трахея, в която бе изграден и имплантиран цял орган. В 10-часовата интервенция са участвали екипи от 4 специалности. Подобна операция се извършва за първи път в света.

 • Свършват педиатрите и неонатолозите

  babyНа кръгла маса в НС за проблемите на детското здраве бе обявено, че страната има спешна нужда от педиатри. Много малък е броят и на неонатолозите. "Това може да доведе до закриване на АГ отделения, защото няма кой да се грижи за новородените", заявила проф. Боряна Слънчева, която поясни, че ако не се направи нещо за привличане на повече кадри в тези специалности има риск до 2-3 години болниците да спрат да работят. Двете специалности не са атрактивни за младите лекари, заради ниското заплащане. Освен това болниците не можели да си позволят да вземат специализанти, защото издръжката на един млад лекар била 50 000 лева годишно, а договорите им не се зачитат от НЗОК.

 • Честит празник на българските лекари!

  празникДенят на българския лекар се отбелязва на 19 октомври. Той се чества от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Св. Иван Рилски. Днес по традиция се връчва и отличието "Лекар на годината".
  Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров поздрави колегите си медици за празника. Той написа:

 • Лекари напомниха за проблемите в навечерието на своя празник (видео)

  наградаРайонната лекарска колегия в Пловдив награди най-добрите медици в града и областта на специална церемония. Трима от тях са номинирани за отличието и на национално ниво, съобщават от БНТ. Наградите се присъждат всяка година по случай Деня на българския лекар - 19 октомври.
  В навечерието на своя празник лекарите огласиха проблем с липсата на финансиране на новите технологии, които са въведени в общата хирургия. Това налагало болните сами да си купуват различни скъпи консумативи, което в голяма степен не позволява да се практикува модерна хирургия. Неуредиците в клиничните пътеки пък водят до закриване на хирургични отделения в по-малките населени места.

 • Полски лекари започнаха гладна стачка

  стачкаПолски лекари специализанти са в гладна стачка в Детската клинична болница във Варшава, съобщават от вестник Сега. Подобни действия се очаква да започнат в още поне три града. Специализантите в Полша са пълноценни лекари, които вече са получили диплома и носят отговорност за действията си. Те обаче получават заплата не от болницата, в която работят, а от Министерството на здравеопазването.
  Възнагражденията им в момента са много под средните за страната, а за завършване на специализация са необходими от 4 до 6 години.

 • На 19 октомври лекарската гилдия избира Лекар на годината 2017

  почетен знакНа 19.10.2017 г. на официална церемония в зала EFE на хотел Маринела ще бъдат връчени наградите на Български лекарски съюз - Лекар на годината. Събитието се провежда за седма поредна година в Деня на българския лекар – 19 октомври, на който се чества и празника на Св. Иван Рилски – покровител на медиците. Лекар на годината е най-престижното медицинско отличие у нас, а зад избора на наградените в различните категории стои мнението на лекарското съсловие от цялата страна. Тази година двадесет и осемте лекарски колегии от страната са отличили за награждаване свои колеги в седем основни категории, сред които: млад лекар, принос за развитие на иновативната медицина, Доайен в медицината и голямата награда - Лекар на годината 2017.

 • На 16 октомври за 171 път се отбелязва Международния ден на анестезиолога

  анестезиологНа 16 октомври се отбелязва Международния ден на анестезиолога и по този повод д-р Тодор Бургуджиев, началник на отделение по Анестезиология и интензивно лечение в "МБАЛ - Уни Хоспитал", обясни за БТА, че благодарение на "тихия" труд на анестезиолозите в "МБАЛ - Уни Хоспитал" се извършват огромен брой разнообразни хирургични интервенции.
  „Ние обслужваме всички хирургични специалности и тежки случаи, владеем широка гама анестезиологични техники, включващи обща, венозна, регионални блокове, спинална и епидурална анестезия, включваща обезболяване при раждане. Работим с последно поколение видео ларингоскопи и бронхоскопи за осигуряване на трудни интубации. В състояние сме да осигурим анестезия на най-високо ниво, като поддържаме европейските стандарти", отбелязва той.

 • Търсят лекари и сестри за изпаднала във финансов колапс болница

  болницаИзпадналата във финансов колапс МБАЛ "Свети Мина" ЕООД /Първа градска болница/ в Пловдив, чийто персонал поголовно напуска заради забавяне на заплати, набира нови медицински кадри. Здравното заведение е обявило в jobs.bg няколко свободни позиции, съобщават от Марица.бг. Търсят се медицинска сестра, лаборант, както и лекари със специалностите "Гастроентеролог", "Неонатолог" и "Ревматолог". Брутните заплати, които им предлагат, са 540 лв. за сестра и лаборант и до 840 лв. за лекар.
  Инспекцията по труда глоби наскоро „Св. Мина” с 1500 лв. заради забавено изплащане на заплати. Санкцията бе потвърдена и от Районен съд - Пловдив. На общинската болница отделно виси няколкомилионен дълг към кредитори.

 • Най-добрият лекар на 2017: Колкото ни обичат, толкова ни мразят (видео)

  ГорневЕдин от водещите хирурзи в България – доц. д-р Радосвет Горнев, стана доктор на 2017 година. Признат за светило в родната медицина той има завиден опит в хирургия на стомах и дуоденум-резекционна и пластична хирургия, хирургия на черен дроб и билиарна система, панкреатична хирургия, колоректална хирургия, пластично-възстановителна хирургия при хернии на коремната стена, хирургия на млечна жлеза при бенигнени и малигнени лезии с аксиларна лимфна дисекция при карцином на гърдата, хирургично лечение при диабетно стъпало и ХАНК, спешна хирургия, лапароскопска хирургия. Завършил е Медицинския университет в София през 1990 г., придобива специалност обща хирургия през 1996 г.

 • Д-р Станимир Сираков: „Всяка седмица правим нещо уникално за България“

  Sirakov optДоктор Станимир Сираков се прочу с уникалните за страната ни мозъчни операции и спечели наградата "Иновации в медицината". За изборът да бъдеш лекар в България и най-големите му страхове преди операция - разказва Александра Кръстева от bTV.
  „Дишай. Събери ума си. Припомни си техниката и влез в операционната. Емоционално ти се срутваш вътре, но има някакви механизми, които изкарват разума на предна позиция и той взима правилните решения, поне досега”, казва младият лекар.
  Последното правилно решение на д-р Сираков спасява живота на 10-годишно момиченце, страдащо от хидроцефалия. Лекарят прави мозъчна операция на детето през артерия на крака му.

 • Според Владо Плацентата побой не е имало, а д-р Гагова е нападнала в гръб бащата (видео)

  пациентСлед два месеца мълчание пред NOVA проговори мъжът, който е обвинен в побой над акушерка от „Шейново”. Тогава доктор Гагова сериозно пострада, след като отказа да даде плацентата на новороденото му дете. Според Владимир Стоянов, познат като Владо Плацентата, побой не е имало, а родилката не е негова жена.
  „При мен всичко е наред. Аз съм успешен във всяко отношение. Имам амбиция да живея по-дълго. Имам познанията и специалността как да помогна на себе си и на много хора. Няма как да ме е срам за нещо, което не съм извършил”, заяви Владимир Стоянов.
  И прехвърли обвиненията към д-р Гагова:

 • Най-новите проучвания за Алцхаймер в САЩ ще се ръководят от българка

  лекарПрофесор д-р Лиана Апостолова от Медицинския Университет в Индиана ще ръководи най-новите проучвания върху ранно диагностициране на болестта на Алцхаймер в САЩ, съобщават от БНТ. Тя е получила грант от 7,6 милиона долара от Националния институт по здравеопазване, което е един от най-големите грантове в света. С помощта на този грант проф. Апостолова ще започне изграждането на нова изследователска програма с обща стойност над 45 млн. долара, фокусирана върху Алцхаймер пациенти, които развиват началните симптоми на болестта преди 65-годишна възраст.

 • Липсата на дежурен в реанимация в болницата във Враца застраши живота на двама пациенти (видео)

  протестЖивотът на дете и мъж е бил застрашен във врачанската болница снощи заради липсата на дежурен лекар в реанимация, съобщи лидерът на КТ "Подкрепа" в лечебното заведение д-р Емил Младенов.
  "Липсата на лекар в реанимация доведе до две много драматични последствия. Дете с остър апендицит пред перфорация трябваше да бъде транспортирано до софийска болница за спешна операция, защото тук нямаше кой да му даде упойка. А интубиран пациент с инсулт, който бе в кома, трябваше да бъде превозен до болницата в Монтана, защото нямаше кой да му осъществи интензивното наблюдение", обясни д-р Младенов.

 • Лекарите от държавните болници в Гърция стачкуват

  стачкаСтачкуват лекарите в държавните болници в Гърция, които искат повече средства за лечебните заведения. За повече средства от бюджета за здравеопазване настояват днес лекарите, информират от БНР. В Атина стачката е 4 часа, докато в страната е 24-часова.
  Пред всички държавни болници има демонстрации, като медиците настояват, че състоянието на здравеопазването в Гърция е "критично". Синдикатите искат и назначаване на повече лекари и допълнително субсидиране на медицинските центрове по островите. Поради ниското заплащане отдалечените острови реално са без медицинско обслужване, съобщават протестиращите медици.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»