Вход

пациенти

 • Доказаха, че кучетата надушват онкологични заболявания

  кучеЯпонски специалисти от Mедицинския университет на префектура Тиба доказаха способността на кучетата да надушват онкологични заболявания, съобщава БТА. Учените провели поредица от експерименти с няколко лабрадора. На тях им била предоставяна за подушване урина на здрави и на болни от рак пациенти с потвърдена диагноза. При всички ракови образци четириногите безпогрешно откривали невидимите им "маркери".

 • Линейка пътува почти час към припаднало момиче до БНТ

  bnt ambБежанка от Афганистан е била принудена да чака линейка повече от 50 минути, съобщава в своя Facebook профил Мира Добрева. Ето целият разказ на журналистката:
  "Гостува в предаването и след края му тръгнаха със сестра си. Пред телевизията момичето припаднало. Точно на този момент не съм станала свидетел, но присъствах на случващото се в следващите 50 минути, които бяха едни от най-ужасяващите в живота ми. Защото виждах как пръстите на едно 20-годишно почти дете се изкривяват, жилите ѝ се опъват, езикът ѝ се подува, погледът ѝ се обръща. Не знаех следствие на какво са тези симптоми, и днес не зная. Затова има Спешна медицинска помощ. Която трябва да знае. И да помогне. Навреме, ако е възможно.

 • Чужди инвеститори се оплакват в НОИ, че половината им работници са в продължителни болнични

  НОИУправителят на НОИ Ивайло Иванов коментира предложението първите 3 дни от болничните да бъдат отрязани на 50% от надницата, като обясни, че големи инвеститори изпитват затруднение да изпълнят поръчките си, защото има предприятия и фирми, в които над половината от служителите са в продължителен болничен.
  Изненадващо бизнесът и синдикатите се обединиха срещу предложението за болничните, съобщават от dir.bg, а поотделно те изразиха несъгласие и по други точки от проектобюджета.

 • 200 доброволци помагат на българи, които са на лечение в чужбина

  организацияНад 200 доброволци в 17 държави помагат на българи, на които се налага лечение в чужбина, съобщават от Дарик радио. Организацията се нарича Лечение без граници и функционира от 2013 г. Момчета и момичета от различни точки на света главно превеждат на сънародниците ни, изпаднали в беда. Услугата е безвъзмездна, затова се наричат и добротворци.
  „Лечение без граници е една неправителствена организация, която съществува от 2013 г. И нашата мисия е да помагаме на българи, които се нуждаят от лечение в чужбина, като това най-често става, когато някой от нашите доброволци посрещне пациентите в болницата и помага за връзката между пациент - лекар, като превежда.

 • Ще се наказват ли болните заради симулантите? (видео)

  ЗайковаСправедлива ли е идеята на управляващите - първите три дни от болничните да получаваме само 50% от заплатата си, и ще спре ли по този начин държавата източването на социалния бюджет или пък ще ощети работещите, коментираха по Nova TV Мика Зайкова, финансов експерт и бивш синдикалист и Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.
  „НОИ трябва да плаща на работника 80%, защото работодателят внася осигуровки. Предлага се обаче 50%, защото смятат, че така ще намалят фалшивите болнични. Това е пълен абсурд. Ние ще накажем истинските болни, а няма да намалим фалшивите болни. Всяка рестрикция води до сива икономика”, заяви Мика Зайкова.

 • Владо Плацентата вече твърди, че детето не е негово, не познавал и майката. Отново е задържан (видео)

  СтояновВладимир Стоянов, познат още като Владо Плацентата, е задържан отново. Този път повод за ареста му е незаконно притежание на оръжие, стана ясно по bTV. Според адв. Иван Петров, защитник на акушерката Албена Гагова, която Стоянов нападна заради плацентата на новороденото му, той има седем висящи дела и мястото му е в ареста.
  Адвокатът обясни, че д-р Гагова вече физически е добре, но продължава да се бори с психическата травма и ходи на работа със страх. Той добави, че тя има 4 ограничителни мерки от районния съд срещу Стоянов - той има забрана да я доближава, да ходи в Шейново, да ходи в района, където тя живее и да контактува с нея.

 • Как изглеждат детските клиники на „Пирогов” след година и половина ремонт (видео)

  ПироговРемонтът на детските клиники в „Пирогов”, които години наред тънеха в разруха, продължи повече от година и половина. Държавата осигури средства за основно обновяване на отделенията и нова медицинска апаратура. Една благородна инициатива обаче създаде в клиниките приказна и гостоприемна среда за децата и техните семейства, информират от bTV, които също станаха част от кампанията „Малките герои”.
  „Отчайващо!“ - така една майка описва състоянието на отделението по детска хирургия преди година и половина. Двегодишният Стилиян е в болницата за четвърти, последен път. И престоят му тук този път е по-скоро забавен.

 • С намаляването на болничните се преминава към презумпция за виновност на болните (видео)

  болничниАко предложението за намаляването на болничните остане като финално, синдикатите ще гласуват против бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 г., каза лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов, който коментира проблема пред bTV заедно с икономистът проф. Боян Дуранкев. Проектът за догодина предвижда работодателят да плаща по-малко за първите три дни от болничния – ще се дават 50%, а не 70% от възнаграждението.
  „Това е абсурд. Заради презумпцията, че някой нещо прави, ние обвиняваме всички хора, които работят”, подчерта Манолов.
  „Тогава нека на министрите да предложим да не им се плащат заплати, защото предполагаме, че са корумпирани”, коментира и проф. Дуранкев.

 • Броят на хората с ТЕЛК намалява

  telk optЯсна тенденция на намаляване на броя на освидетелстваните с трайна неработоспособност лица показват данните на Националния център за обществено здраве и анализи. Намалението засяга както възрастните, така и децата до 16 годишна възраст.
  Общо 56 656 души са били освидетелствани от ТЕЛК комисиите през 2016 година, което е 0.9% от цялото възрастно население. От тях 12 809 са с над 90% неработоспособност, 17 077З са между 70% и 90 %, а 19 111 са между 50% и 70%. 7659 души са получили под 50%. За сравнение през 2015 година броят на освидетелстваните лица е бил 65 751 души. Най-голям експертни решения са били издадени през 2004 година – 133 251.

 • Студенти медици помогнаха за лечение на бебе с автоимунен енцефалит

  лекарЕдна от най-редките медицински техники – плазмафереза, за първи път бе приложена на едногодишно момченце, страдащо от автоимунен енцефалит. Детето е пациент на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания в УМБАЛ „Свети Георги“, а процедурата извършиха началникът на Клиниката по токсикология проф. д-р Янко Илиев и неговият екип. Според лекарите от двете клиники, лечението е успешно, съобщават от monitor.bg. Плазмефереза за първи път у нас се извършва на толкова малък пациент и са необходими още няколко процедури, за които семейството няма средства. Консумативите за тази процедура не се реимбурсират от НЗОК и семейството на болното дете е трябвало да ги заплати изцяло.

 • Работодател: Половината болнични са фалшиви (видео)

  БТВПредложението на НОИ за орязване на първите дни от болничния от 70 на 50% предизвика широки дискусии. Мотивът на НОИ е, че облекчава бизнеса и осъществява превенция на злоупотреби. По bTV темата коментираха президентът на КНСБ Пламен Димитров и бизнесменът Красимир Дачев. От 17 млн. болнични годишно половината са фалшиви, изтъкна бизнесменът Красимир Дачев. Изхождаме от това, че някой злоупотребява и ще вземем цялото право на човек, което му е гарантирано по закон, контрира Пламен Димитров.

 • Почина майката на 3 деца, на която 7 болници отказаха помощ и пратиха линейка от Турция

  пациент39-годишната Мариянна Цакова от Габрово почина и остави три деца без майка, съобщават от dnes.bg. Преди около година Мариянна разбира, че има рак на шийката на матката и претърпява няколко операции. Впоследствие единствено от клиника в Турция ѝ предлагат лечение, а благодарение на добри хора семейството успява да събере необходимите 30 000 лв. за лечението там.
  "Мариянка ни напусна, вече е ангел. Благодарим на всички, които отвориха сърцата си за нея. Погребението е в събота от 12 часа на Централните градски гробища в Габрово. Почивай в мир, Мариянна, а в сърцата ни - ще живееш винаги!", написаха нейни близки на страницата в социалната мрежа Facebook, на която публикуваха информация за нейния случай.

 • За първите 3 дни болнични ще плащат само 50%

  боленПървите три дни от болничните ще бъдат орязани, като работодателите ще продължат да ги плащат, но в намален размер, информират от вестник Сега. От 1 януари фирмите ще плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни вместо сегашните 70%, а НОИ ще продължи да плаща от четвъртия ден нататък в размер на 80%, както е в момента.
  "С оглед облекчаване на бизнеса и превенция на злоупотреби с правото на отпуск поради временна неработоспособност се предлага процентът, в който се определя възнаграждението, изплащано от работодателите за първите три работни дни, да бъде намален от 70% на 50% от среднодневното брутно възнаграждение", пише в мотивите.

 • С 4-часова операция отстраниха над 5 кг тумор от дете

  СтоиловВ навечерието на своя професионален празник детските хирурзи на "Пирогов" отстраниха 30-сантиметров тумор, тежащ 5 килограма и половина. Интервенцията са извършили завеждащия Отделението по детска коремна хирургия д-р Стефан Стоилов и неговият екип. Благодарение на 4 часовата операция образуванието вече е извадено, както са отстранени и прилежащите лимфни възли от момичето и то се възстановява нормално, съобщиха от здравното заведение.

 • "Болница на 2017" е помогнала на 100 000 пациенти

  болницаВ УМБАЛ "Дева Мария" в Бургас, която стана "Болница на 2017 г.", пациентите, които са потърсили помощ, вече са 100 000, съобщи шефката ѝ д-р Даниела Георгиева.
  "На месец се извършват по 4000 операции, над 60% от тях са с голям обем и сложност. Наградата за нас е заслужено постижение и огромен принос в здравеопазването както на града, така и в национален мащаб. Болницата е с прекрасна база и висококвалифицирани специалисти", допълни д-р Георгиева.

 • 20-годишен донор дава шанс за живот на четирима болни

  донор20-годишен младеж спаси четирима болни с органите си. На 16 октомври пациент на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново е изпаднал в мозъчна смърт, в следствие на тежка черепно-мозъчна травма след претърпян пътен инцидент, информират от вестник Труд. Въпреки тежката си загубата, близките са взели хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.
  Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти по здравни грижи поднасят съболезнования на близките, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която проявиха в такъв труден момент.

 • Италианец благодари на проф. Петров за помощта, оказана на брат му

  МЗДиректорът на болнична мрежа Централна Тоскана (болници Флоренция, Пистоя, Прато, Емполи и др.) и медицински директор на болница "Сан Джузепе" в Емполи Лука Нарди се срещна във вторник с министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, за да изкаже благодарността си за оказаната от него медицинска помощ за брат му Джовани Нарди, който почина миналия понеделник във ВМА.
  Джовани Нарди е италианският гражданин, на когото министърът на здравеопазването оказа първа помощ в повиканата линейка пред сградата на Министерството на здравеопазването, припомнят от вестник 24 часа. На 9 октомври Нарди се е почувствал зле пред сградата на здравното ведомство, повикана е линейка, а министър Петров помогна на спешния екип, поемайки сърдечния масаж на пациента по пътя към ВМА.

 • Едно малко сравнение между две здравни системи

  лекарОбширно коментираното в последно време заплащане на личните лекари за издаване на извинителни бележки на деца е повод за статията на Янина Здравкова във вестник „Сега“, която пише, че въвеждането на такса за медицинска бележка няма да оправи положението им, което е близо до катастрофата. Ето и пълния текст на статията:

 • В памет на загубилите битката с рак на гърдата (видео)

  балониПускат 1200 розови балона в небето над София в памет на загубилите битката с рака на гърдата и в подкрепа на жените, които се борят с тази тежка болест, информират от Nova TV. Всяка година 3800 българки получават диагнозата рак на гърдата. Броят на заболелите у нас е близо 46 000, а една пета от всички починали от рак жени у нас са станали жертва именно на това заболяване.
  Събитието пред НДК е част от информационната и профилактична кампания за борба с тежкото заболяване, инициирана от Първа АГ болница „Света София“.

 • Здравната карта блокираше развитието на здравната система

  katsarov„Самата идея за здравната карта е много лошо решение. Здравната карта забранява инвестициите в лечебни заведения, забранява разкриването на нови лечебни заведения и дори разкриване на нови структури във вече съществуващи такива. Това е все едно СЕМ да забрани разкриването на нови телевизии“, заяви Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»