МЗ си измиха ръцете с модерната фраза „фалшива новина“ за…

Опасни игри се разиграват с българския болен. Нашенският пациент е търпелив, издръжлив, непретенциозен и най-вече с твърде много усложнения от основната диагноза заради закъсняло и некачествено лечение. Тук вина лекарите нямат, пише Силвия Николова от вестник Монитор. Усложненията са в резултат на липсващи иновативни лекарства, модерни терапии и възможности българският...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ гарантира, че всички болни …

МЗ гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения, при...

Болница "Майчин дом"…

Софийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега...

Москов: Мораториумът е вик на безпомощност (видео)

МосковБившият здравен министър Петър Москов заяви пред bTV, че реекспортът на лекарства не трябва да бъде забраняван и това е поредното неразбиране на проблема. Има криминален паралелен реекспорт и той трябва да бъде преследван.
„Това започна като полицейско разследване от мое искане, когато заедно с министър Бъчварова наложихме това като един от приоритетите, с които МВР трябва да се занимава по линия на борба с организираната престъпност“, обясни той.
„Мораториумът е вик на безпомощност – това е ние не можем да правим здравна политика и затова ще забраняваме едни неща“, допълни Москов.

По отношение на мораториума върху новите лекарства, според него става въпрос за конфликт – от една страна конфликт между фармацевтичната индустрия в желанието ѝ да максимализира печалбите си и от другата страна стои държава, която не може да защити обществения интерес, защото няма компетентност, няма експертизи, пред нея са поставени сбъркани политически цели.
„Същината на проблема е, че няма държава която да защити обществения интерес и от цялата тази работа страдат пациентите“, обясни той и добави, че новите медикаменти са някакъв шанс за по-добро качество на живот или за удължаване на живота им.
„Това, което даде резултат е, че направихме комисия по защита на здравните технологии и тя направи така, че от желанието на фирмите касата да финансира техните медикаменти, свали 50-милионно искане на тези фирми през минаване през прозрачна процедура на фармако-икономически анализ“, обясни бившият здравен министър.
"Тези лекарства, които са минали през тази комисия, поставихме втора бариера – именно отстъпки пред Касата. Направихме съвместна комисия между Каса, министерство и Съвет по цени. Обединена компетентност и взаимен контрол между институциите в обществен интерес", допълни той.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Предимно облачно

0°C

София

Предимно облачно

Влажност: 74%

Вятър: 6.44 km/h

 • Сняг
  16 Яну 2018 2°C -3°C
 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 6°C 0°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»