МЗ си измиха ръцете с модерната фраза „фалшива новина“ за…

Опасни игри се разиграват с българския болен. Нашенският пациент е търпелив, издръжлив, непретенциозен и най-вече с твърде много усложнения от основната диагноза заради закъсняло и некачествено лечение. Тук вина лекарите нямат, пише Силвия Николова от вестник Монитор. Усложненията са в резултат на липсващи иновативни лекарства, модерни терапии и възможности българският...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ гарантира, че всички болни …

МЗ гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения, при...

Болница "Майчин дом"…

Софийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега...

Има доказателства, че "мъжкият грип" всъщност е истински

В статия се изследва възможността мъжете да изпитват по-сурови симптоми на студ и грип от жените

Точно навреме за новия грипен сезон, нова статия в коледния брой на British Medical Journal изследва науката зад дебат, който дразни кихащите и кашлящи мъже и вбесява жените от години.

Дали "мъжкият грип" е действително медицинско състояние? Дали мъжете страдат от по-лоши симптоми на грип, отколкото жените?

Или, мъжете просто са по-мръсни от жените и действат по-болезнено, когато имат вируси? Добавяйки обида към нараняванията на мъжете, терминът "мъжки грип" е включил в речника на Оксфорд: "Студено или подобно дребно заболяване, което се преживява от човек, който се счита за преувеличаващ тежестта на симптомите".

Д-р Кайл Сю, клиничен асистент по семейна медицина в Мемориален университет в Сейнт Джонс, реши да проучи наличните изследвания, за да види дали може да уреди дебата с науката.

Неговото заключение? Съществуват доказателства, макар и ограничени, че мъжкият грип всъщност не е нещо за пренебрегване.

- Мисля, че симптомите са реални - каза Сю. - И те са по-лоши.

- Цялата цел на тази статия е да докажеш, че мъжете не са скитници.
- Д-р Кайл Сю
За канадския лекар това беше всичко за науката - но това също беше лично.

"Бях критикуван, че преувеличавах симптомите си, когато имах грип", каза той на CBC News от Арвиат , където е единственият лекар в общността. - Помислих си, знаеш ли какво? - Това би било интересна тема, която да разгледаме.

В списанието той посочва, че няма научен преглед, който да изследва дали терминът "мъжки грип" е подходящо дефиниран или просто вкоренен пейоративен термин без научна основа.

"Тъй като около половината от населението на света е мъжко, смятайки, че мъжките вирусни респираторни симптоми като" преувеличени "без строги научни доказателства могат да имат важни последици за мъжете", пише той.

Повечето от проучванията, които е открил, включват мишки, а някои от тях показват, че женски мишки имат по-силни имунни отговори, отколкото мъжете.

Проучване, което изолира клетки от 63 здрави хора и инфектирало клетките с общ вирус, показва, че клетките от жените имат по-силен имунен отговор, отколкото тези при мъжете.

Други констатации включват:

Изследване за сезонен грип от 2004-10 г. в Хонг Конг открива, че мъжете са имали по-висок риск от приемане в болница.
Проучване на САЩ от 1997-2007 г. показва, че мъжете са имали по-високи нива на смъртни случаи, свързани с грип, в сравнение с жените.
Жените реагират по-добре на ваксинацията, отколкото мъжете.
В ненаучно изследване мъжете, страдащи от грип, съобщават, че отнемат повече време от работа, отколкото жените.

"Възползване от съмнението"

Той казва, че проучванията всъщност сочат към мъжете, които имат по-слаба имунна система от жените.

"Тестостеронът е хормон, който действително действа като имуносупресора, докато естрогенът действа в обратна посока, стимулира имунната система", каза той пред Си Би Ес. "Така че мъжете с по-висок тестостерон всъщност са по-податливи на вирусни респиратори и са склонни да ги влошат."

Сю признава, че доказателствата са ограничени, особено след като голяма част от тях включват мишки. Той казва, че трябва да се направят още по-качествени изследвания, за да се определи категорично дали мъжкият грип е истински медицински феномен.

Д-р Кайл Сю изследва науката зад така наречения мъжки грип, феномен, в който мъжете са обвинени, че преувеличават симптомите си от студ и грип. (Кайл Сю)

Независимо от това, според наличните данни, мъжете страдат повече от грипа, отколкото от жените.

"Основната цел на тази статия е да се докаже, че мъжете не са скитници", каза той в интервю. "Всъщност страдаме от нещо, над което нямаме никакъв контрол ... [Ние] трябва да се възползваме от съмнението, вместо да бъдем критикувани, че не функционира добре по време на грипа или на обикновена настинка".

Но в съзвучие с веселия дух на сезона и със здраво задигнат език, Сю също пише за ползите от "по-малко здрава имунна система". Във времена на болест, тя позволява на мъжете да запазят енергията си, като лежат на дивана или не излизат от леглото.

"Може би сега е моментът да се създадат помещения, пригодени за мъже, оборудвани с огромни телевизори и сгъваеми столове, където мъжете могат да се възстановят от обезсилващите ефекти на мъжкия грип в безопасност и комфорт".

Източник: CBS News

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Предимно облачно

2°C

София

Предимно облачно

Влажност: 75%

Вятър: 0.00 km/h

 • Сняг
  16 Яну 2018 2°C -3°C
 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 6°C 0°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»