Д-р Болтаджиев: Всички болници могат да претендират за надлимитната си…

Д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници коментира пред БНР решението на ВАС за отмяна на решението на Надзорния съвет на НЗОК за лимитите на болниците. Съдът потвърждава изцяло мотивите на Административен съд - София град, който прогласи за нищожни текстове, с които се определят лимитите на...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ гарантира, че всички болни …

МЗ гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения, при...

Болница "Майчин дом"…

Софийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега...

Донорството на органи: Търсят се виждания за нов подход в Северна Ирландия

Хората в Северна Ирландия са помолени да се произнесат по нов подход към донорството на органи.
Министерството на здравеопазването стартира консултация по проекто-политика, която има за цел семействата да говорят за донорството.
Трансплантационният хирург Д-р Тим Браун заяви, че се надява, че ще стане "нормално да дарявате органите си, а не нещо, което хората трябва да обмислят".
В Северна Ирландия 42% от хората са в Регистъра на донорите на органи на НЗС.
Консултацията се появи в резултат на неуспешен законопроект в "Стормънт", който предложи всички да бъдат в регистъра, освен ако не се оттеглят.
Северна Ирландия "не е готова" за отказ от даряване на органи .


Тази система вече е в сила в Уелс, а Англия, Шотландия и Република Ирландия се очаква да последват примера.
Въпреки че законопроектът не беше приет, той даде на Алианса на МНС мандат да подкрепя даряването на органи.
Д-р Браун заяви пред Би Би Си, че има две направления в проекта на политика - да проучи и координира начините, по които благотворителността, градските съвети и големите корпоративни фирми започват да повишават осведомеността.
Другата цел е да се подобри обучението на здравните специалисти.
"Всяка година около 40 до 50 души даряват органи в случай на тяхна смърт", каза д-р Браун.
"По отношение на донорството за живот, имаме едно от най-високите нива на даряване на органи в света.
"Имаме много алтруистично население, което има много позитивно отношение към донорството на органи и се надяваме, че това ще се прехвърли в областта на донорството."
Съгласие на семейството
Д-р Пол Глоувър, който помогна за изготвянето на политиката, заяви: "Това, което предлагаме за първи път, е постоянно финансирана програма от координирани дейности, за която вярваме, че може да надгради съществуващите положителни нагласи на хората в Северна Ирландия към даряването на органи и в крайна сметка спасяваме и подобряваме повече животи. "
В случай на смърт на някого, семействата дават окончателно съгласие за даряване на органи, а Министерството на здравеопазването има за цел постигането на 80% съгласие до 2020 г.
"Семействата винаги ще бъдат помолени да дадат своето съгласие за дарение, за да продължат и обикновено ще имат възможност да говорят с специално обучени здравни специалисти, но в около една трета от случаите не се дава съгласие", каза говорителка.
"Решаването на причините за отказ и увеличаване на степента на съгласие на семейството в тези трудни и чувствителни обстоятелства е една от основните цели на политиката".
Консултацията ще продължи 12 седмици, а документът може да бъде разгледан на уебсайта на отдела. Ще се проведат и редица публични срещи в началото на 2018 г.

Източник: BBC News

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Разкъсна облачност

1°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 92%

Вятър: 6.44 km/h

 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 7°C 0°C
 • Разкъсна облачност
  18 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»