Ананиев ще предложи три варианта за нов здравен модел

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи днес във Варна, че до края на май тази година здравното министерство ще предложи три варианта за промяна на модела на управление в сектора. През февруари Ананиев обяви, че започва да работи за промяна в модела за финансиране на системата от последните 19 години...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Новата прицелна терапия е бъде…

На онкологична конференция в Правец управителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Парашкев Цветков обясни, че прицелното лечение и индивидуализиране на терапията към всеки отделен пациент са бъдещето в...

Донорството на органи: Търсят се виждания за нов подход в Северна Ирландия

Хората в Северна Ирландия са помолени да се произнесат по нов подход към донорството на органи.
Министерството на здравеопазването стартира консултация по проекто-политика, която има за цел семействата да говорят за донорството.
Трансплантационният хирург Д-р Тим Браун заяви, че се надява, че ще стане "нормално да дарявате органите си, а не нещо, което хората трябва да обмислят".
В Северна Ирландия 42% от хората са в Регистъра на донорите на органи на НЗС.
Консултацията се появи в резултат на неуспешен законопроект в "Стормънт", който предложи всички да бъдат в регистъра, освен ако не се оттеглят.
Северна Ирландия "не е готова" за отказ от даряване на органи .


Тази система вече е в сила в Уелс, а Англия, Шотландия и Република Ирландия се очаква да последват примера.
Въпреки че законопроектът не беше приет, той даде на Алианса на МНС мандат да подкрепя даряването на органи.
Д-р Браун заяви пред Би Би Си, че има две направления в проекта на политика - да проучи и координира начините, по които благотворителността, градските съвети и големите корпоративни фирми започват да повишават осведомеността.
Другата цел е да се подобри обучението на здравните специалисти.
"Всяка година около 40 до 50 души даряват органи в случай на тяхна смърт", каза д-р Браун.
"По отношение на донорството за живот, имаме едно от най-високите нива на даряване на органи в света.
"Имаме много алтруистично население, което има много позитивно отношение към донорството на органи и се надяваме, че това ще се прехвърли в областта на донорството."
Съгласие на семейството
Д-р Пол Глоувър, който помогна за изготвянето на политиката, заяви: "Това, което предлагаме за първи път, е постоянно финансирана програма от координирани дейности, за която вярваме, че може да надгради съществуващите положителни нагласи на хората в Северна Ирландия към даряването на органи и в крайна сметка спасяваме и подобряваме повече животи. "
В случай на смърт на някого, семействата дават окончателно съгласие за даряване на органи, а Министерството на здравеопазването има за цел постигането на 80% съгласие до 2020 г.
"Семействата винаги ще бъдат помолени да дадат своето съгласие за дарение, за да продължат и обикновено ще имат възможност да говорят с специално обучени здравни специалисти, но в около една трета от случаите не се дава съгласие", каза говорителка.
"Решаването на причините за отказ и увеличаване на степента на съгласие на семейството в тези трудни и чувствителни обстоятелства е една от основните цели на политиката".
Консултацията ще продължи 12 седмици, а документът може да бъде разгледан на уебсайта на отдела. Ще се проведат и редица публични срещи в началото на 2018 г.

Източник: BBC News

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Сняг

-1°C

София

Сняг

Влажност: 98%

Вятър: 11.27 km/h

 • Превалявания от сняг
  24 Мар 2018 2°C -2°C
 • Предимно облачно
  25 Мар 2018 5°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»