МЗ си измиха ръцете с модерната фраза „фалшива новина“ за…

Опасни игри се разиграват с българския болен. Нашенският пациент е търпелив, издръжлив, непретенциозен и най-вече с твърде много усложнения от основната диагноза заради закъсняло и некачествено лечение. Тук вина лекарите нямат, пише Силвия Николова от вестник Монитор. Усложненията са в резултат на липсващи иновативни лекарства, модерни терапии и възможности българският...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ гарантира, че всички болни …

МЗ гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения, при...

Болница "Майчин дом"…

Софийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега...

Д-р Дечев: Проблемът се преекспонира от пациенти, подпомагани от производители (видео)

O100Д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на болница „Св. Иван Рилски“ и председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов обсъдиха пред БНТ мораториумът върху нови лечения и лекарства, както и възможните начини, по които да се подобри здравната система в България. Относно мораториума се изказаха мнения, че въвеждането му е „неудачно“, защото ефектът от него е неясен, а проблемът с мораториума се преекспонира от пациентски организации, които „се подпомагат финансово от производители“ на лекарства извън България.
Председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов заяви, че наистина има няколко групи пациенти, които са ощетени от мораториума за нови лекарства и лечения, но за други групи има компенсация.

„Въвеждането на мораториум не е удачно, не се доказва какъв ефект ще има, а и се твърди, че някои категории пациенти ще бъдат лишени от терапия”, каза Таушанов.
Изпълнителният директор на болница „Св. Иван Рилски“ отбеляза, че мораториумът няма да попречи на работата на болниците и проблемът се преувеличава от пациентски организации, които „се подпомагат финансово от производители“ на лекарства извън България.
„Няма български производители, които произвеждат иновативни лекарства. Достъпът до тези лекарства не е спрян, могат да се закупят официално от всяка една аптека. Проблемът е дали ще се заплатят от НЗОК. Формално дали най-правилният термин е мораториум, е друг въпрос”, заяви той.
Дечев допълни, че му е омръзнало да се стимулира един сектор, който изземва ресурс от други сектори в здравеопазването като доболнична помощ.
Пламен Таушанов счита, че Националната здравна каса толерира паралелния износ на лекарства.
„Лекарствата и медицинските изделия нямат лимит. Касата толерира паралелния износ”, допълни председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите.
Дечо Дечев заяви, че не бива да се обвързва мораториумът върху нови лекарства с разкритата криминална схема за паралелен износ на лекарства. Според него разходите за лекарства ще се увеличават главоломно, а лекарствата са единствената стока в България с регулиране на ценообразуването. Той допълни, че заради застаряващото население и увеличаването на редките заболявания разходите за медикаменти ще растат и подчерта, че управленското мислене е в превенцията.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Предимно облачно

0°C

София

Предимно облачно

Влажност: 74%

Вятър: 6.44 km/h

 • Сняг
  16 Яну 2018 2°C -3°C
 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 6°C 0°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»