Лекарите решиха да подпишат НРД 2018 с НЗОК

Днес Българският лекарски съюз взе решение да подпише новия рамков договор със здравната каса с 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се “. Съсловната организация успя да договори увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болничната помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

Д-р Миндов: Възможно е да бъда…

Д-р Георги Миндов - председател на Етичната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заяви пред bTV, че скандалът с дълговете на Здравната каса към чужди фондове ще...

Мозъкът на бебетата се уврежда от замърсяването, казва Уницеф

Седемнадесет милиона бебета на възраст под една година дишат токсичен въздух, излагайки развитието на мозъка им на риск, предупреди агенцията на ООН за децата.
Бебетата в Южна Азия са най-силно засегнати, като повече от 12 милиона живеят в райони със замърсявания, които са шест пъти по-високи от безопасното.
Други четири милиона са изложени на риск в Източна Азия и Тихия океан.
Уницеф каза, че дишането на замърсяването на въздуха от частици може да увреди мозъчната тъкан и да подкопае когнитивното развитие.


Докладът казва, че има връзка към "вербалния и несловесен коефициент на интелигентност и памет, намалени резултати от тестовете, средни стойности сред учениците, както и други неврологични поведенчески проблеми".
Ефектите продължават цял живот, казва доглада.
Замърсяване на Делхи предизвиква здравна криза
"Тъй като все повече и повече от света сеурбанизира и без адекватни мерки за защита и намаляване на замърсяването, повече деца ще бъдат изложени на риск в следващите години", каза Уницеф.
Уницеф призова за по-широко използване на маски за лице и системи за филтриране на въздуха, а за децата да не пътуват по време на пиковете от замърсяване.
През миналия месец опасният смог започна да покрива индийската столица Делхи, което принуждава главния министър на индийската столица Арвинд Кейривал да каже, че градът се е превърнал в "газовата камера".
Някои училища в града бяха затворени, но имаше критика, когато те отново се отвориха, а родителите обвиниха властите, че не зачитат здравето на децата си.
Играчите на крикет от Индия и Шри Ланка в Делхи повръщат на терена при високи нива на замърсяване по време на мач.
В северен Китай замърсяването на въздуха се очаква да намали очакваната продължителност на живота с около три години, а правителството наложи по-строги правила за емисиите на компаниите, въпреки че държавните медии съобщиха, че те са рутинно препълнени.
"Младите и старите", ударени от китайския смог
Сателитните изображения, използвани за съставяне на данните, също разкриха, че проблемът нараства в африканските градове, каза Уницеф.
В същото време отделно проучване от болници в Лондон установи, че замърсеният въздух на британския град води до по-ниски тегло при раждане, свързано с по-висока смъртност при новородените и болести по-късно в живота.

Източник: BBC News

Маркирана като здравна информация

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

-3°C

София

Облачно

Влажност: 85%

Вятър: 22.53 km/h

 • Превалявания от сняг
  25 Фев 2018 0°C -3°C
 • Сняг
  26 Фев 2018 0°C -8°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»