Вход

Да България иска от Президента да наложи вето над мораториумите

DB logoДвижение "Да, България!" внесе в деловодството на президентството искане президентът Румен Радев да упражни правомощията си и да наложи вето над приетия от парламента Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. От движението на Христо Иванов настояват президента да върне за преразглеждане параграфи 6 и 11, които забраняват на касата да плаща за нови лекарства и нови медицински дейности в лечебните заведения през следващата година.

"Приемането на текста означава на практика мораториум за медикаменти, които са достижение на съвременната медицина, вече се заплащат в останалите държави от Европейския съюз и са от жизненоважно значение за хиляди граждани в България. Решението на парламента да установи мораториума е акт на противоконституционно посегателство върху правата на пациентите в България", се посочва в писмото на "Да, България!" до президента.
"Осигуряването на равен достъп до лекарства на всички граждани на Европейския съюз бе потвърдено наскоро като приоритет и за България, а приетите промени правят точно обратното", пише още в писмото, подписано от Христо Иванов.
Мораториумът засяга около 20 нови терапии на стойност около 25 млн. лева с вече договорени отстъпки по действащия в България механизъм, като част от тях са животоспасяващи или без налична лекарствена алтернатива на българския пазар. Някои от тези медикаменти са по-разходоефективни в сравнение с вече заплащани терапии. Не на последно място може да се спомене, че за някои от тези терапии пациенти са в очакване от няколко години", посочват от движението.
Според Христо Иванов "само цялостен ефективен контрол, прозрачно и модерно електронно управление на сектора могат да доведат едновременно до покачване на медицинския стандарт, предвидимост на разходите и устойчива система на здравеопазване", а "замразяване на системата и мораториум 2018 са сигнал за прехвърляне на отговорност за здравето на българските граждани. Нещо повече, те представляват подкрепа за статуквото и просто "пазене на територията" от нови участници, които биха могли да предложат по-изгодни продукти и да намалят разходите".
Източник в-к Дневник

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»