Вход

Д-р Пенков: Няма и минута спокойствие в този сектор (видео)

80e23f20a3df7a028b47173cd657fcbaЗаместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков коментира пред Bulgaria ON AIR скандала с разбитата схема за нелегален износ на лекарства. Той обясни, че аптеката и болницата имат право да продадат и изпишат лекарство на пациент, но не и да го продадат на търговец. Така се ражда ролята на "търговец от търговеца", който нелегално изкупува медикаменти, останали прикрити или изписани повече, отколкото има нужда. Участието на лекаря в тази схема е, че възлага терапия, която не е необходима на пациента.
Д-р Пенков обаче не пожела да дискутира информацията, че директор на болнично заведение има участие в схемата, а само заяви:
"До 1 - 2 дни ще стане ясно дали има или не, всички ще разберем".

Пациенти излизат на протест срещу Закона за бюджет 2018 на НЗОК и категорично искат да "заличат" мораториума върху лекарствата.
"Няма и минута спокойствие в този сектор", коментира този въпрос д-р Пенков.
Той информира, че към момента се разработват текстове за законопроект, който да инициира промени в Закона за лекарствата. Чрез него държавата вече ще може да осигурява медикамент, който не е регистриран в рамките на страната.
Освен това заместник-министърът е разпоредил експерти да направят справка кои са новокандидатстващите молекули, за които има ограничение у нас през 2018 г.
"Съществуват 3 вида медикаменти за изключително редки заболявания, които нямат алтернативна терапия в България. Все още Комисията по лекарствата не е обсъдила Здравната каса да ги предложи ли към списъка за лечение. Този тип практика се провежда навсякъде по света", подчерта д-р Пенков.
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»