Вход

Спецслужби срещу злоупотребите в здравеопазването (видео)

123Само няколко дни след изказването на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, че до края на годината ще бъде засилена контролната дейност и ще ползва съдействието и на специализираните служби за разкриване на престъпления в здравеопазването, се проведе съвместна акция на прокуратурата, ГДБОП и ДАНС, в резултат на която разбиха организирана престъпна група за паралелен износ на лекарства. Иззети са медикаменти за милиони, а в хода на разследването са задържани 7 души.
Проверявани са болници и аптеки на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив, информираха от bTV. Медикаментите са изнасяни с фалшиви документи от болнични заведения, преопаковани и продавани в Западна Европа. Според разследващите става въпрос за скъпи животоспасяващи лекарства за деца и онкоболни на стойност стотици милиони левове. Данните и сигналът са получени преди месеци, като по време на разследването задържаните са били следени и подслушвани. От прокуратурата заявиха, че веригата от обвиняеми ще бъде доста дълга и те имат амбицията да стигнат до върха на тази група.

„Основен мотив за активността ни е фактът, че за сектора продължава да се осигуряват значителни средства без това да води до съществено подобряване на услугите, както и множеството сигнали за недобри практики в редица болници – малки, по-големи, в търговски дружества, които снабдяват болничните заведения. Убеден съм, че мнозинството български медици и снабдители ще застанат на страната на институциите в противодействието на тези недобри практики”, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

gdbop lekarstva 8 474117 810x0"Като цяло говорим за медикаменти, от които българските граждани имат нужда и в резултат на осъществената престъпна дейност, на българския пазар се усеща недостиг от тях. Част от лекарствата са били предмет на паралелен износ за страни от Европейския съюз, част са предмет на нелегален внос и след препакетиране – отново обект на износ за ЕС. Има данни, че медикаментите са били изваждани от определени болници и аптеки и с неистински документи, така че и този механизъм е предмет на разследването. Информацията е за много на брой болнични заведения и аптеки. Предстои в близките дни прокурорите и разследващите да уточнят веригата обвиняеми по досъдебното производство, като целта на съвместния екип е да достигне до оптимален брой участници в престъпната дейност", обясни Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура.

„Станаха ясни моралните качества на хора, наричащи себе си лекари по простата причина, че тези лекарства няма как да стигнат до черния пазар, ако те не са извадени от болнични заведения и аптеки”, заяви началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев коментира, че става въпрос за източване на НЗОК със стотици милиони левове, предназначени за лечението на българските граждани.

Акцията срещу злоупотребите в здравеопазването продължава, като се очаква през следващата седмица да бъдат повдигнати обвинения. От ГДБОП коментираха, че това не е единствената схема и в следващите месеци ще имат още специализирани операции.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»