Вход

Омбудсманът: Ще сезирам Конституционния съд, ако приемат мораториума (видео)

МаноловаОмбудсманът на България Мая Манолова заяви пред БНТ, че тези, които предлагат мораториум върху въвеждането на нови лекарства, харесват сегашното положение и лишават от надежда за живот български граждани. Особено в случаите, в които те разчитат единствено на новите лекарства. Тя коментира, че всички знаят за съществуването на злоупотреби във фармацевтичния бизнес, но призова за по-цивилизовано решение на проблема, а не с мораториум върху въвеждането на нови лекарства. По думите ѝ с него ще се спестят 2,5% от средствата, които НЗОК дава за лекарства, но така ще се лишат мнозина хора от надежда за живот и ще пострадат общинските болници.

Мая Манолова изрази съмнение, че мораториумът би издържал на сезиране в Конституционния съд, защото лишава гражданите от конституционното им право да получат медицинска помощ. Тя заяви, че ако мораториумът бъде приет, е готова да сезира текста в Конституционния съд.
„Някой не иска да има контрол, затова се взимат лесни решения, при които сметката се плаща от пациентите, а не от онези, които злоупотребяват. Мораториумът не е контрол, защо трябва да се наказват болните?”, попита омбудсманът.
Тя призова депутатите, които днес ще гласуват мораториума, да видят „прочувственото“ видео на телевизионната водеща Нана Гладуиш, в което се обясняват трудностите пред онкоболните.
Мая Манолова изрази още надежда, че ще се проведе форумът за двойния стандарт на храните в рамките на европредседателството, защото това е въпрос, който засяга 100 млн. души в Източна Европа.
Вижте подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекарства НЗОК ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»