Вход

Мотивираща инициатива за отказ от тютюнопушене (видео)

цигариИнтересна инициатива е поел кметът на община Смядово като нестандартна мярка за отказване от тютюнопушенето. Служителите на общината и на всички общински структури ще получат 3 дни повече отпуск, ако откажат цигарите или ще имат по-малко почивни дни от колегите си, информират от БНТ. Идеята за необичайната мярка, кметицата на Смядово заимствала от японска фирма. Тя призна, че ѝ е неприятно, когато служителите ѝ бягат зад сградата да пушат. Тъй като не може директно да ги накара да спрат цигарите, решила да не наказва пушачите, а да стимулира непушачите.
„Аз искам на работното място да не се пуши и по време на работа. Искам да заявя, че това е напълно доброволно, който иска ще си използва тези три дни. Никого по никакъв начин не задължавам“, заяви Иванка Петрова, кмет на община Смядово.

Бързата сметка на Петрова показала, че откраднатите минути за цигари се равняват на 3 - 4 дни годишно загубено работно време. Преди да огласи нестандартното си решение, проверила дали попада под ударите на закона. Оказва се, че законодателството не пречи да се стимулират работещите.
„Това е стимул за непушачите. Плюс-минус 10 или 5 цигари, това е до някаква степен намаляване на тютюнопушенето. По-нататък може да се реши и да се откаже“, коментира кметът.
Пушачите и непушачите са 50 на 50.
„Нормално го приемаме, това е добра идея… Това е свързано със здравето на нашите колеги, в никакъв случай не е в техен ущърб“, мисли Румяна Тодорова, която е непушач.
„Сутрин задължително традицията е кафе с цигара, но като дойда на работа цигари не пуша, тъй като не си представям да изляза навън и да изпуша тази цигара“, коментира и Станка Иванова.
Новите стимули ще влязат в Колективния трудов договор и ще бъдат в сила от следващата година.
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като пациенти ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»