Лекарите решиха да подпишат НРД 2018 с НЗОК

Днес Българският лекарски съюз взе решение да подпише новия рамков договор със здравната каса с 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се “. Съсловната организация успя да договори увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болничната помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

Д-р Миндов: Възможно е да бъда…

Д-р Георги Миндов - председател на Етичната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заяви пред bTV, че скандалът с дълговете на Здравната каса към чужди фондове ще...

Превенцията е по-добра от лечението и в генетиката

генетикаВ Медицинския университет във Варна представиха различните възможности за ранно откриване на генетични аномалии в плода при бременност. Бяха презентирани разликите между вече познатия биохимичен скрининг и навлезлите по-нови и по-точни методи като пренатеста, информират от Moreto.net. Проф. Людмила Атанасова, която е ръководител на УНС по медицинска генетика към катедрата по педиатрия и медицинска генетика в МУ - Варна и началник на Лабораторията по Медицинска генетика в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна, представи основните начини за анализ и изследвания. Тя сподели резултати от проучване на база проведен биохимичен скрининг сред 29 000 жени.
Според нея в 94% от случаите бременността е завършила успешно без проблеми. В 53 случая са установени отклонения. От всички тези патологични бременности 27 са за Синдром на Даун. Проф. Атанасова допълни, че при биохимичния скрининг 11 случая годишно остават неразкрити с хромозомни изменения.

„Силата на генетиката не е в лечението, а в профилактиката. Много от заболяванията не могат да бъдат радикално излекувани, но могат да бъдат управлявани и контролирани. Семейството винаги търси гаранция на 100%, но няма такава. Няма генетичен тест, който да е 100% точен. Той може да не разкрива всички мутации. Генетичното изследване разкрива наличие на мутация, а не степен и сила на изразяване. Всички скринингови методи предполагат при откриване на аномалия чрез тях след това задължително да се извърши диагностициране и с истински тест“, посочи тя.

По думите на професора единственият неинвазивен метод, който носи почти 100-процентова точност и който щади родилката и плода е пренатестът. Той значително превъзхожда биохимичния скрининг, който и към момента остава най-широко (финансово) приложимият метод за масова генетична профилактика у нас. Цената му е 40 лева, докато тази на пренатеста може да достигне около 2000 лева. В страни като Германия и Швейцария покриването на разходите по модерното изследване се покриват от държавата, но не и у нас.

Неинвазивен пренатален тест на територията на България и Европа се осъществява само с венозна кръв от майката. Изследването може да се направи след деветата гестационна седмица до двайстата, а резултатите са ясни до 7 работни дни. Анализите се извършват в лаборатория в Германия. Пренатест е приложим и в случаите на двуплодна бременност или след асистирана репродукция. В световен мащаб са направени над 80 000 анализа, а за територията на България вече са над 2000. Положителни резултати у нас са получени при 1 - 2% от жените.

Предимствата на неинвазивните пренатални тестове е липсата на какъвто и да е риск за плода. 98 - 99% точност на анализа за автозомни анеуплодии, много по-ранен срок за изследване, изследване на генетичния материал на самия плод. Биохимичният скрининг, който отчита биохимични маркери излъчвани от плода се прави в 1-ви и 2-ри триемстър на бременността, има чувствителност между 70 и 90%, като резултатът е под формата на изчисление на вероятност, категоризираща високорисковите бременности да преминат към добре познатите инвазивни методи амниоцинтеза и хорионбиопсия. Последните крият риск за усложнения и могат да се приложат само в ограничен брой болници, което създава и допълнителни неудобства за бременните жени.

"Още Хипократ е казал, че превенцията е нещо по-добро от лечението и точно в този аспект помагат генетичното консултиране, генетичният скрининг и пренаталната диагностика", посочи проф. Атанасова.

Хромозомните аномалии далеч не засягат само бременни в напреднала възраст, а и много млади двойки. И все пак като по-рискови фактори, които предполагат по-стриктно проследяване, отчитат възрастта над 35 години, отклонения при скринингови изследвания, находки при ултразвуков преглед, предишна бременност с установена генетична аномалия и фамилна обремененост.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Превалявания от сняг

-1°C

София

Превалявания от сняг

Влажност: 90%

Вятър: 17.70 km/h

 • Превалявания от сняг
  25 Фев 2018 0°C -1°C
 • Сняг
  26 Фев 2018 -1°C -7°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»