Вход

Министър и депутати се договориха за бюджета на НЗОК и промените в ТЕЛК

АнаниевСлед среща на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и депутати от "Обединени патриоти" стана ясно, че за здравето на българина за следващата година ще бъдат намерени още 27 милиона лева. Допълнителните средства обаче ще дойдат от резерва на НЗОК, а не от друго перо на държавната хазна, информират от bgnes.com. Ананиев и патриотите обсъдиха проектобюджета на НЗОК, който утре ще бъде разглеждан в ресорната парламентарна комисия.

Ще се предложи за приемане увеличение на първичната извънболнична помощ със седем млн. лв., на специализираната извънболнична помощ също със седем млн. лв., с три млн. лв. на медикодиагностичните дейности и с десет млн. лв. дейността на стоматолозите.

Според Кирил Ананиев в момента в никакъв случай не бива да се намаляват други дейности, като болничната помощ или лекарствата. Той посочи още, че "Обединени патриоти" имат приоритети, свързани с профилактиката, с борбата срещу наркотичните вещества, които обаче са залегнали в съответните нормативни актове и бюджета на Министерството на здравеопазването.

Министър Ананиев обясни още, че работната междуведомствена група за ТЕЛК-овете е в края на своята работа. Съвсем скоро, може би до дни, ще излезе с предложение, което след като го погледне и ръководството, ще тръгне към МС.
„Ангажиментът им е до Нова година да има предложение, ще влезем в сроковете“, допълни министърът.

От своя страна депутатът от „Обединени патриоти“ Калин Поповски подчерта, че за първи път министър финансист разбирал добре проблемите на здравеопазването, вероятно и защото дълго време е бил председател на Надзорния съвет на НЗОК.
„Може би и чрез регулиране на финансите ще стигнем до оптимизация в здравния сектор, която дълго време не е постигана като секторна политика“, каза още Поповски.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»