Вход

Има недостиг на реактиви за ХИВ/СПИН, МЗ бави обществената поръчка

спинОт Националната референтна лаборатория предупреждават за недостиг на реактиви за изследванията за вируса, информираха от БНР. 1 млн. лв. са нужни годишно за закупуването им, но здравното министерство бави обществената поръчка, посочиха проф. Тодор Кантарджиев и доц. Ивайло Алексиев.
„Последните години Министерството на здравеопазването доста сериозно не снабдява референтната лаборатория с тези реактиви“, заяви проф. Кантарджиев.
„За новородени бебета, за бременни никога не е имало проблем. Някои пациенти са изчаквали няколко месеца преди да получат резултат от тяхното изследване. В момент, в който няма възможност да се изследват веднага, те чакат да бъдат изследвани, когато има такава възможност. Тестовете са взети назаем от Националния център по трансфузионна хематология и от фирма, които са подарени“, обясни доц. Алексиев.

2762 са официално регистрираните заразени с вируса на ХИВ у нас, като всяка година се откриват нови 200 случая. 11 потвърдени нови случая на заразени със СПИН е установила Националната референтна лаборатория само през миналата седмица, съобщи проф. Кантарджиев по време на здравен семинар по проблемите на ХИВ и СПИН, който се проведе в София. Най-много са случаите в София - 41%, следвани от Пловдив и Варна. От пациентите с ХИВ/СПИН в България 85% са мъже, като половината са казали, че правят секс с мъже.
„Причината за високия процент заразени в тази общност е, че аналният секс, който те практикуват, е 100 пъти по-рисков от вагиналния“, съобщи проф. Христо Тасков от Националния център по заразни и паразитни болести.
В света с ХИВ/СПИН са около 40 млн. и всяка година се установяват около 2 млн. новооткрити случая.
„Преди 30 години не можехме да си помислим, че ще има лечение, при което човек с вируса на СПИН ще живее толкова, колкото и без да се е срещал с вируса, а това вече е факт“, каза директорът на НЦЗПБ проф. Кантарджиев.
На модерна терапия у нас са близо 1200 души. Много важно е да има реактиви, за да се проследява вирусният товар по време на лечението и дали пациентите не са резистентни.
Най-често инфекцията у нас се открива при хора между 20 и 40 г., но обикновено диагнозата идва 5 - 6 г. след заразяването, което сочи като рискова възраст гимназиалните години - между 15 и 19 г.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»