Лекарите решиха да подпишат НРД 2018 с НЗОК

Днес Българският лекарски съюз взе решение да подпише новия рамков договор със здравната каса с 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се “. Съсловната организация успя да договори увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болничната помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

Д-р Миндов: Възможно е да бъда…

Д-р Георги Миндов - председател на Етичната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заяви пред bTV, че скандалът с дълговете на Здравната каса към чужди фондове ще...

Има недостиг на реактиви за ХИВ/СПИН, МЗ бави обществената поръчка

спинОт Националната референтна лаборатория предупреждават за недостиг на реактиви за изследванията за вируса, информираха от БНР. 1 млн. лв. са нужни годишно за закупуването им, но здравното министерство бави обществената поръчка, посочиха проф. Тодор Кантарджиев и доц. Ивайло Алексиев.
„Последните години Министерството на здравеопазването доста сериозно не снабдява референтната лаборатория с тези реактиви“, заяви проф. Кантарджиев.
„За новородени бебета, за бременни никога не е имало проблем. Някои пациенти са изчаквали няколко месеца преди да получат резултат от тяхното изследване. В момент, в който няма възможност да се изследват веднага, те чакат да бъдат изследвани, когато има такава възможност. Тестовете са взети назаем от Националния център по трансфузионна хематология и от фирма, които са подарени“, обясни доц. Алексиев.

2762 са официално регистрираните заразени с вируса на ХИВ у нас, като всяка година се откриват нови 200 случая. 11 потвърдени нови случая на заразени със СПИН е установила Националната референтна лаборатория само през миналата седмица, съобщи проф. Кантарджиев по време на здравен семинар по проблемите на ХИВ и СПИН, който се проведе в София. Най-много са случаите в София - 41%, следвани от Пловдив и Варна. От пациентите с ХИВ/СПИН в България 85% са мъже, като половината са казали, че правят секс с мъже.
„Причината за високия процент заразени в тази общност е, че аналният секс, който те практикуват, е 100 пъти по-рисков от вагиналния“, съобщи проф. Христо Тасков от Националния център по заразни и паразитни болести.
В света с ХИВ/СПИН са около 40 млн. и всяка година се установяват около 2 млн. новооткрити случая.
„Преди 30 години не можехме да си помислим, че ще има лечение, при което човек с вируса на СПИН ще живее толкова, колкото и без да се е срещал с вируса, а това вече е факт“, каза директорът на НЦЗПБ проф. Кантарджиев.
На модерна терапия у нас са близо 1200 души. Много важно е да има реактиви, за да се проследява вирусният товар по време на лечението и дали пациентите не са резистентни.
Най-често инфекцията у нас се открива при хора между 20 и 40 г., но обикновено диагнозата идва 5 - 6 г. след заразяването, което сочи като рискова възраст гимназиалните години - между 15 и 19 г.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Превалявания от сняг

-1°C

София

Превалявания от сняг

Влажност: 90%

Вятър: 17.70 km/h

 • Превалявания от сняг
  25 Фев 2018 0°C -1°C
 • Сняг
  26 Фев 2018 -1°C -7°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»