Лекарите решиха да подпишат НРД 2018 с НЗОК

Днес Българският лекарски съюз взе решение да подпише новия рамков договор със здравната каса с 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се “. Съсловната организация успя да договори увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болничната помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

Д-р Миндов: Възможно е да бъда…

Д-р Георги Миндов - председател на Етичната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заяви пред bTV, че скандалът с дълговете на Здравната каса към чужди фондове ще...

Шотландски тийнейджър в битка за "променящи живота" бионични крака

Когато Марк Суини остава парализиран от талията надолу след операция по гръбначния мозък, той и семейството му остават опустошени.
Като потребител на инвалидна количка на възраст 11 години той остана ядосан и възмутен, неспособен да кара колелото си и да играе с приятелите си.
Но на 18 години тийнейджърът се надява да се върне на крака за първи път от седем години с помощта на "бионичен костюм".
И амбициозният актьор се надява, че комплектът за промяна на живота може дори да му помогне да заема мечтаната роля в Речния град на Би Би Си.
Технологията е известна като костюм от екзоскелет за ReWalk и позволява на хората с определени условия да ходят самостоятелно, използвайки "роботизирани крака".


С помощта на своето семейство г-н Суини от Мадъруел се опитва да събере 80 000 паунда, необходими за закупуването на хай-тек костюма.
Той каза на програмата на Kaye Adams на BBC Radio Scotland за реакцията му, когато успешно изпробва технологията.
- Усещането е неописуемо - каза той. "Не бях в състояние да плача, а вместо това се разсмях."
Г-н Суини е роден със серия от гръбначни и мозъчни състояния, включително Spina Bifida, и прекарва голяма част от детството си в болница, подложен на десетки операции.
Той можеше да ходи, но гръбначният му стълб стана постепенно по-слаб и след операция по киста той остана парализиран.
"Събудих се в сляпа паника, защото не можех да чувствам нищо, не можех да се движа", спомня си той. "Веднага започнах да разпитвам майка си, казвайки:" Какво, по дяволите, ми се е случило? "
Каза, че това е довело до изолирането му. "Животът, който водех, бях принуден да спра," каза той. "Правех всичко, което щеше да направи едно дете от тази възраст, излизаше на мотора, играеше с приятелите ми, но не можех да направя нищо от това."
Майка му, Маргарет Суини, каза, че синът й е останал "много, много ядосан и възмутен" от внезапната му парализа и имаше драматичен ефект върху семейния живот.
"Всеки ден в живота цялото семейство е засегнато", каза тя.
Когато откри онлайн реклама за костюма за екзоскелет ReWalk, тя работи неуморно, за да създаде "тестова проба" за сина си.
Действаща кариера
Преди да опита устройството, той беше предупреден, че може да отнеме три седмици обучение, преди той да успее.
"На първия ден, в рамките на три минути от поставянето на Марк в костюма, той стана и проходи - каза майка му.
Г-н Суини, който се занимава с администрацията и информационните технологии в колежа, смята, че искът може да му даде независимостта, която иска.
"Повечето хора смятат мобилността за даденост, но след като я загубите, осъзнавате какво сте били в състояние да направите, които не можете сега", каза той.
"Това ще направи много, ще направи живота ми толкова по-лесен," добави той. "Дори за моята евентуална кариера, тя щеше да отвори толкова много портали, защото щях да направя повече неща.
"Това би направило живота ми толкова по-независим, че бих могъл да пътувам сам, без да се уморявам от натискането на стола си, или да разчитам на някой друг да ме бута".
Спенсър Уотс използва екзоскелетен костюм, след като осигури финансиране от фондация "Мат Хампсън" по-рано тази година. Той е парализиран от кръста надолу след моторна авария като тийнейджър.
Той каза на Би Би Си Шотландия, че е променил живота си. "Имам две малки деца и просто се разхождам в парка с тях, гледайки надолу към тях и гледането за мен е просто страхотно."
Източник: BBC News

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Превалявания от сняг

-1°C

София

Превалявания от сняг

Влажност: 90%

Вятър: 17.70 km/h

 • Превалявания от сняг
  25 Фев 2018 0°C -1°C
 • Сняг
  26 Фев 2018 -1°C -7°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»