Вход

Експерти: По време на коледните пости ограничете храната, не я замествайте (видео)

МарчевЗдравното министерство обновява наредбата за физиологичните норми за хранене за първи път от 2005 г. Според нея трябва да се намали количеството калории, вода и приемът на някои видове витамини и минерали, а в същото време да се увеличи приемът на други полезни вещества, информират от БНТ. Лекарите обясняват, че жаждата и гладът на всеки един от нас не се определят от наредба, а са строго индивидуални.
„А жаждата е най-големият ориентир - ако сте жаден, намерете време да пиете вода. Тоест верният път е средният. Не трябва да се отива нито в екстремните количества, нито да се ограничава. Средният път се познава по индивидуалните нужди“, каза кардиологът доц. Сотир Марчев.

Някои здравословни храни пък допринасят за доброто ни настроение.
„Шоколадът, но по-специално какаовите зърна. Те сами по себе си имат способността за някъде около 30 минути да предизвикат усещания, подобни на щастие поради освобождаването на допамин в мозъка“, коментира диетологът Райна Стоянова.
Тази седмица започнаха и коледните пости, като специалистите препоръчват да ограничаваме храната, а не да я заместваме.
„Хората, които вместо да хапнат една пържолка, хапват една тортичка, нито е религиозен пост, нито е състрадание към Божиите страдания по време на земния му път, нито е здравословно“, предупреди доц. Марчев.
Затова внимавайте с храната и следвайте знаците, които организмът ви дава, за да сте здрави.
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекари пациенти ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»