Вход

Шефът на НЗОК: Общинските болници фалират заради некадърен или крадлив мениджмънт

ПлочевУправителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев заяви пред "Дарик радио", че забраната да се финансират нови лекарства от НЗОК в рамките на следващата година ще даде време на системата "да отдъхне".
„Защото в момента здравеопазването е като развален автомобил, който буташ по баир. Единият вариант е да спрем и да поправим колата – това предлагаме ние", каза проф. Плочев и допълни, че другите варианти са "да продължим да бутаме, но ще издъхнем", или "да си купим нова кола, т.е. да направим нова здравна система, което е много трудно".

Коментарът му беше в отговор на въпрос за едно от най-големите ограничения и промени в работата на касата досега, която залегна в бюджета за 2018 година - мораториумът за плащането на нови терапии, които излизат на пазара в рамките на следващата година, информират от „24 часа”. Според него достъпът до адекватно лечение е право на населението, но в никакъв случай не ставало въпрос за "луксозно лечение".
"Трябва да има дисциплина при финансирането на новите лекарства", заяви той.
Шефът на здравната каса посочи, че само за тази година трябва да финансират 62 нови болници и попита защо институцията да е длъжна да работи с всички, а да не може да избира на пазарен принцип, както беше заложено в реформата на бившия здравен министър Петър Москов, която беше отменена от съда.
"Това е изкривена философия на пазарния механизъм, философия на хаоса, да няма ред, за да се въртят 4 млрд. лева под масата незаконно", заяви управителят на НЗОК.
"Москов го сатанизират, но той е добре мислещ човек. Имаше лоша администрация, която го подведе и неправилно организира реализацията на идеите му", допълни той.
Не смята обаче, че пръстовият отпечатък е бил широко приложим за регистрация в болница, а "най-добрият вариант е въвеждането на електронното здравеопазване и входът за достъп в системата да е например чрез дебитната карта".
Проф. Плочев похвали бившия министър на здравеопазването проф. Николай Петров за неговата политика и по отношение на общинските болници, и по отношение на прозрачността на търговете за лекарства. Според управителя на НЗОК има две причини за фалитите на общински болници - или некадърен мениджмънт, или крадлив мениджмънт.
„Пет-шест са механизмите за източване на лекарствата и един от тях е паралелния износ”, коментира още проф. Плочев.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като болници НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»