Лекарите решиха да подпишат НРД 2018 с НЗОК

Днес Българският лекарски съюз взе решение да подпише новия рамков договор със здравната каса с 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се “. Съсловната организация успя да договори увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болничната помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

Д-р Миндов: Възможно е да бъда…

Д-р Георги Миндов - председател на Етичната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заяви пред bTV, че скандалът с дълговете на Здравната каса към чужди фондове ще...

Ананиев свиква извънредно заседание на Комисията по редки заболявания (видео)

АнаниевЗдравният министър Кирил Ананиев свиква извънредно заседание на Комисията по редки заболявания. Причината е, че от два месеца се бави решението за лечение на две деца, за които са необходими милиони левове, информират от Nova TV. В същото време бюджетът на фонда е 12 млн.
Едно от децата, чийто живот зависи от това решение, е 8-годишният Стефан. Той е във втори клас. В час по математика повечето деца нямат търпение да бие звънеца, но не и Стефан. Той иска задача след задача, за да не свършва часа, защото с него ще изтекат четирите часа, които са му позволени да прекарва в училище. Майката на Стефан разказва, че детето много обича да ходи на училище.

Родителите обаче се опитват да го предпазят от всякакъв вид вируси. Защото дори и лек вирус за него може да е фатален. Причината - Стефан е роден с рядкото генетично заболяване спинална мускулна атрофия. Веселин и Галина чуват диагнозата, когато Стефан е едва на 6 месеца. Чуват и лекарската присъда: „Действайте за друго дете, защото това ще умре. Живеят максимум 2 - 3 години”.
„Освен Стефан, оцелял до такава възраст – няма. Аз смятам, че любовта и грижите правят чудеса”, заявява майката Галина.
Но любовта и грижите не са достатъчни. Атрофията бавно го надвива.
„Лечение досега не е имало. Той непрекъснато отпада. Преди можеше да държи главата си самостоятелно, сега трябва да е с опора”, разказва бащата Веселин.
Преди 6 месеца Веселин и Галина прочитат най-важната новина - в Европа е регистрирано лекарство. Терапията трябва да спре прогреса на заболяването.
„През първия месец ще му трябват някъде около 500 - 600 000 лева, след един месец – още 200 000 и така по около 200 000 на всеки 4 месеца”, обясни бащата.
Решават да кандидатстват за финансиране към Фонда за лечение на деца.
„През тези 2 месеца и половина липсва каквато и да е официална информация какво се случва - наши източници ни казват, че този случай е бил разгледан миналата седмица, но въпреки положителното становище на медицинските специалисти, решение не е взето”, обясниха родителите.
Заедно със Стефан решение чака и още едно дете с рядко заболяване. То се нуждае от 700 000 лева.
„Отложен е, тъй като се притесняват, че няма да имат достатъчно средства”, обясни Владимир Томов от Алианс на редките болести.
„Лекарите казват, че тези деца се нуждаят от това лечение. Но всички са притеснени относно бюджета на фонда, който е фиксиран на 12 млн. лв., тоест 2 деца биха поели бюджета на целия фонд за половин година”, обясни Пенка Ангелова, член на Обществения съвет на фонда.
Според нея трябва да се създаде отделен фонд за деца с редки болести и вече е написала това предложение до министъра. Но от Алианса смятат, че това не е нужно.
„Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев свиква извънредно заседание на Комисията по редки заболявания.Членовете на комисията ще разгледат заявленията с оглед гарантиране на възможно най-добро качество на здравеопазване на децата с подобни редки диагнози у нас”, отговарят от министерството.
И докато се търси решение, едно дете просто иска да ходи на училище повече от 4 часа на седмица.
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Превалявания от сняг

-1°C

София

Превалявания от сняг

Влажност: 90%

Вятър: 17.70 km/h

 • Превалявания от сняг
  25 Фев 2018 0°C -1°C
 • Сняг
  26 Фев 2018 -1°C -7°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»