Вход

Цацаров недоволен, че прехвърлят всички проблеми с лекарствата на прокуратурата

ЦацаровГлавният прокурор Сотир Цацаров коментира днес в парламента, че се наблюдава стремеж на прехвърляне на абсолютно всички възникнали проблеми по повод отпускане и предписване на лекарствени средства до Прокуратурата. Дори в случаите, в които такива правомощия имат други органи, включително и НЗОК.
"Конструкцията на българския закон по отношение на НК и нормативните актове, които определят правомощията на Изпълнителната агенция по лекарствата са предпоставка за всичко, което се случва и е повод да сме тук днес“, посочи той на заседание на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, съобщи"Канал 3".
"Паралелният износ на лекарства може да се дължи на паралелен внос или на лекарства, които така или иначе са легално в страната, изписвани по надлежния ред, финансирани от НЗОК и въпреки всичко не са стигнали до крайните потребители“, обясни главният прокурор и допълни, че проблемът с паралелния износ на лекарства пряко рефлектира върху здравето на гражданите.

"Вносът на такива лекарства, износът, манипулацията с опаковки, със случаите лекарства напускат болници и да не достигат до пациентите, са на първо място в правомощията на контролните органи“, уточни още Цацаров.

"Тази дейност, директното като боравене с лекарства, не е престъпление“, коментира той и допълни, че това, което може да прави Прокуратурата е да търси други престъпления - данъчни, пране на пари, със забележката, че се изисква предварителна престъпна дейност и митническо престъпление.

"Можем да преследваме само това, което е на основа на данъчно и митническо престъпление или на пране на пари“, каза още той.

"Сътрудничеството между Прокуратурата и Изпълнителната агенция по лекарствата е на изключително високо ниво. Ако сме в ситуация с внесени лекарства нелегално, преопаковани тук небрежно, листовката е останала, каквато е била, а предназначеното за българския потребител е напуснало пределите на страната, то това означава, че е установен нелегален внос, може би нелегален износ, което лекарство най-често напуска страната с куриерски фирми“, посочи Сотир Цацаров.

„Крайният резултат е, че българският гражданин е получил листовка на български, а вътре е лекарство, което не съответства на изискванията у нас, а може би и е несъответно по отношение на предназначението си да лекува“, обясни главният прокурор и уточни, че това боравене с лекарства обаче не е престъпление.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекарства

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»