Вход

Български лекар в Австрия: По-добре е човек извън системата да бъде здравен министър (видео)

psn141117 20 zdraveopazvane x264 466674Още преди 20 години д-р Венцислав Петков заменя Медицинската академия в София с Медицинския университет във Виена заради по-добрата възможност да се занимава с наука. Днес пулмологът продължава да изследва редките белодробни заболявания. Той коментира разликите между българското и австрийското здравеопазване пред БНТ. Университетска клиника във Виена и частна болница са основните работни места на българския лекар, който от началото на 90-те години живее в австрийската столица.
„Аз имам пациенти от целия свят - най-много са австрийците, разбира се. Основните заболявания, заради които идват българите, са белодробни заболявания. И то най-често злокачествени заболявания, редки заболявания като фиброза. Дори установихме първите контакти с нашия трансплантационен екип“, каза д-р Петков.

Ако трябва да сравни българското и австрийското здравеопазване, основната разлика пулмологът намира в начина на финансиране.
„Българското здравеопазване не е дофинансирано. И като казвам, че няма политическа воля, това го виждам от един съвсем елементарен факт. В България от държавния бюджет се отделят 4 - 5% за здравеопазване. В Австрия се отделят 8%“, заяви той.
Спешната и доболничната помощ в Австрия според него също са по-добре организирани. В частните клиники пък могат да се лекуват само допълнително осигурени пациенти. Доктор Петков обаче има положително мнение за една от последните промени в България - избора на финансиста Кирил Ананиев за здравен министър.
„Дори не си спомням кой е последният лекар, който е бил здравен министър в Австрия. Всеки един лекар, който е завършил медицина, той е обременен малко или много от системата. Може би е по-добре да е човек извън системата, който да погледне по различен начин. И добре, че е финансист, може да финансира по-добре“, коментира д-р Венцислав Петков.
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекари ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»