Вход

Закриват отделения в благоевградската онкоболница заради натрупани дългове (видео)

бОптимизация на отделенията в онкологичната болница „Св. Мина” в Благоевград предлагат да се направи от ръководството на лечебното заведение. Причината е тежкото му финансово състояние, информират от БНТ. Предвижда се да спрат всички хирургични дейности. В момента медицинското заведение има около 1 млн. лв. задължения. Предложението е внесено в община Благоевград, която е собственик на болницата.
Според директора на болницата е необходимо да бъдат закрити отделенията по хирургия, гинекология и микробиология, за да се намалят разходите. Това обаче означава, че хората няма да имат избор да се оперират в тази болница, нито пък да им се правят специализирани изследвания. От здравното заведение успокоиха, че до момента няма липса на медикаменти и пациентите няма да останат без необходимите терапии. Преди няколко месеца община Благоевград отпусна 160 000 лв. помощ на болницата, до сега обаче лечебното заведение е получило само половината от сумата, което не стига за покриване на натрупаните задължения.

Според директора на онкоболницата трябва да се извършват само дейности, които не се предлагат в другите две болници в града, а именно химиотерапия и лъчетерапия. По думите му има месеци, в които отделението по хирургия не работи на печалба, затова може да бъде закрито.
„Комплексното лечение на пациенти с онкологични заболявания, което от своя страна се разбира, че това е химиотерапия, лъчетерапия, всички изследвания, които трябва да се направят, диспансерното наблюдение и палиативните грижи. Там трябва да бъдат насочени нашите усилия и това по всички разчети и анализи би довело до едно стабилизиране на болницата”, заяви д-р Георги Георгиев, управител на Онкологична болница „Св. Мина”.
Според началника на отделението по хирургия в болницата, то носи приходи. Най-много средства постъпват от неонкологичните операции, които се поемат от здравната каса, а лечението на пациентите е по-евтино. Този тип операции са около 20% от всички хирургични интервенции, които се извършват в болницата.
„Ако се закрият тези отделeния, със сигурност до година-две ще приключат и другите отделeния на болницата, които имат контакт със здравната каса”, коментира д-р Владимир Таковски, началник на отделението по хирургия.
Пациентите се обявиха против закриването на отделението. Директорът предлага още да бъде закрита и реанимацията, като лекарите ще запазят работата си в други звена.
Според директора на онкологичната болница, ако се закрие микробиологията, това ще спести около 4000 на месец. Планът за преструктуриране на болницата не включва закриване на патологията, въпреки че без отделение по хирургия няма да има необходимост от подобен вид изследвания.
От община Благоевград казаха, че ще бъде направена среща между представители на здравната каса, здравната комисия към ОбС и началниците на отделянията в болницата, за да се обсъди проблема. И от общината, и от болницата заявяват, че до цялостно закриване на медицинското заведение няма да се стигне.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като болници ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»