Вход

АБВ: Безучастието на държавата при реекспорта на лекарства е престъпно

medicinesНа пресконференция от партия АБВ коментираха темата с паралелния износ на лекарства, като бяха категорични, че са необходими мерки за прекратяване на действащите схеми за паралелен износ на лекарства, който засяга предимно страните в общността. Така един път внесено у нас, едно лекарство се реекспортира примерно в Германия, където цената му е 3 - 4 пъти по-висока, информират от news.bg.
„Безучастието на държавата по темата с реекспорта на лекарства е престъпно. Това, че формално не е забранено, не го прави морално“, заяви председателят на АБВ Константин Проданов.

Заместник-председател на комисията по здравеопазване към 43-то Народно събрание доц. д-р Георги Кючуков обясни схемите, по които се реализира въпросният паралелен износ на животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти, инсулинови препарати, такива против астма и туморни заболявания.

„Първата схема е "законна" - внасят се по-големи количества и се изнасят част от тях. Когато това касае 15 - 20% от пазара, не влияе пряко на пациентите. До 70% от внесените медикамента се реекспортират за пазари, където цените са по-високи. Втората схема е с прекупуване от страна на дистрибуторите от търговците на дребно, което е категорично забранено, но съществува", коментира доц. Кючуков.

Той цитира журналистическо разследване, според което за първите 5 месеца на тази година са изкупени медикаменти на обща стойност 4,4 млн. лв. и допълни, че третата схема е на фиктивни пациенти и фиктивни рецепти, с които лекарствата се изземват от аптечната мрежа, а последният механизъм е този на отклоняване на медикаменти от болниците.

Заместник-председател на здравната комисията констатира, че за всички тези схеми се знае, но едва тази година има произнесена ефективна присъда на управител на болнична аптека. От АБВ настояват за създаването на информационна система, която проследява всеки внесен медикамент по неговия номер. Трябва да се инициират законодателни промени, които да позволят на Изпълнителната агенция по лекарствата да контролира този реекспорт. Мярка, каквато е била приложена от Словакия, предвижда съгласието на фирмата производител или фирмата, която държи лиценза за реекспорт.

"Този механизъм в Словакия проработи", заяви доц. Кючуков и добави, че в АБВ правят регулярни срещи със засегнати пациентски организации. Така по експертни оценки паралелният износ ощетявал българския гражданин с близо половин милиард лева годишно. Въпреки, че няма категорични данни какъв е процентът на незаконния реекспорт, се смята, че около половината от тези 450 млн. лв., които се реекспортират минават по незаконни пътища.

Румен Петков изтъкна, че има 15 компании, които активно се занимават с реекспорт на лекарства и настоя парламентарната комисия за приходните агенции да разгледа казуса.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекарства

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»