Народното събрание ще проведе разисквания за състоянието на общинските болници

Следващият петък на 26 януари, народното събрание ще проведе разисквания по изготвяне на стратегия за запазване и развитие на общинските болници. Разискването е предизвикано с подписка от 71 народни представители във връзка с парламентарно питане към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от народните представители от БСП Георги Йорданов и Илиян...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

Д-р Дариткова: Общинските болн…

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит. Това обяви в предаването „Лице в лице” председателката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.По думите на Дариткова общинските болници, които имат проблем...

5 области със завишени данни з…

Нов щам на вирус от група Б - "Виктория" е доказала вчера Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести в четири проби от област Сливен. От...

Планиране на градовете за повишаване на физическата активност

Нова публикация от СЗО / Европа предлага ръководни принципи за европейския регион на СЗО да се движи към повишена физическа активност в градски условия, като трансформира обществените пространства по начин, който насърчава физически активния начин на живот.

С повече от 80% от европейското население, което се очаква да живее в градските райони до 2030 г., градовете играят централна роля в насърчаването и опазването на здравето и благополучието. Правителствата в региона признават необходимостта от приоритизиране на физическата активност, особено в контекста на градовете. В отговор на призива на този силен политически мандат новият доклад разглежда възможностите и стратегиите за насърчаване на физическата активност в градовете и застъпва градското планиране като средство за предотвратяване на физическо бездействие.

Физическа активност за намаляване на риска от хронични заболявания

Физическата неактивност е свързана с нарастващ дял от смъртните случаи и уврежданията в целия регион. Също така се свързва с високи разходи за здравеопазване и загуба на производителност. Редовната физическа активност, от друга страна, е предпазна мярка срещу редица хронични заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Той също е ключов определящ фактор за контрола на теглото.

Световният ден на диабета на 14 ноември 2017 г. напомня, че са необходими действия за повишаване на осведомеността и подобряване на живота на хората, изложени на риск от диабет и живеещи с него. Увеличаването на физическата активност в региона е едно от приоритетните мерки за спиране на повишаването на затлъстяването и диабета и за постигане на глобални цели за предотвратяване на преждевременната смъртност от незаразни болести.

Страните в региона приеха стратегия за физическа активност, която подчертава значението на изградената среда за насърчаване на физическата активност като част от ежедневието. Ангажиментите в тази стратегия напълно съответстват на целите за устойчиво развитие (SDG).

SDG признават, че урбанизацията допринася за някои от най-големите световни предизвикателства за развитие и опазване на околната среда, но градовете също представляват важна арена за постигане на здравословно и устойчиво развитие. Планирането на градовете по начин, който насърчава повишената физическа активност, следователно ще допринесе значително за постигането от страна на региона на SDG.

Новият доклад "Към повече физическа активност в градовете" допълва визията и целите на стратегията за физическа активност. В него се разглеждат възможностите за подобряване на "хардуера" - физическата инфраструктура и пространствата в градовете - за преобразуване на качеството на обществените пространства и насърчаване на повече физическа активност. СЗО / Европа представи доклада в сътрудничество с Института Gehl, лидер в изследванията на обществения живот и общественото пространство.

Примери, вдъхновение и насоки за подпомагане на градовете да трансформират обществените пространства

Докладът предлага анализ на съществуващите инициативи, насочени към стимулиране на физическата активност в градовете, с цел да се придвижат напред подобни инициативи. Той се фокусира и върху неотдавнашни проучвания на градското планиране за насърчаване на физическата активност. Той изследва конкретно примери от части от региона, които са били по-малко проучени и има за цел да демонстрира как общи принципи и концепции в градоустройственото планиране могат да бъдат използвани за насърчаване на по-високи нива на физическа активност.

Чрез тези казуси докладът има за цел да даде вдъхновение и насоки за това как различните градове, в различни контексти и на различни етапи на развитие, могат да използват планирането за насърчаване на по-физически активен начин на живот за своите жители.

Признавайки, че градовете често имат конкурентни цели, като например да станат по-привлекателни за инвеститорите или да се справят с бедността в градовете, статията се стреми да проучи как тези мотиватори могат да бъдат използвани, за да произвеждат печеливши сценарии или съпътстващи ползи. С други думи, той вдъхновява градоустройствата в европейските градове да преосмислят подходите си, така че градовете да станат по-благоприятни за физическата активност, като същевременно постигат други политически важни цели (и обратно).

Градовете, които формират мрежата на СЗО за европейските здравни градове, имат 30-годишен опит в работата в различни сектори, за да направят градските пространства благоприятни за активен начин на живот и могат да предложат добри примери за успешни инициативи.

За местни лидери, които работят за подобряване на качеството на живот в градската среда в цяла Европа, както и за жителите на тези градове, добре планирани и достъпни квартали, жилища и услуги на достъпни цени, достъп до изобилие от зелени и обществени пространства и мултимодални обществени транзитните опции ще допринесат значително не само за постигането на целите в областта на здравеопазването, но и за създаването на по-благоприятно и равноправно градско развитие.

Маркирана като СЗО здравна информация

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Разкъсна облачност

6°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 42%

Вятър: 6.44 km/h

 • Разкъсна облачност
  19 Яну 2018 7°C -6°C
 • Rain And Snow
  20 Яну 2018 5°C 0°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»