Психиатри настояват за спешни мерки за психично болните (аудио)

Лечението на психично болните в България е хронология на една катастрофа – хронично недофинансиране, трагично състояние на психиатричните болници и дефицит на персонал. Асоциацията на експертите по психично здраве настояват за спешни мерки пред институциите по проблемите на психично болните.„Ние сме страната в Европейския съюз с най-малко психиатри на глава...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Психиатър: Смяната на часовото…

Психиатърът д-р Веселин Герев коментира пред Bulgaria ON AIR поредна смяна на стрелките на часовника, която ни очаква в края на седмицата. Той подчерта, че тя е абсолютно вредна, но...

Лекари: Бременните жени задължително да посетят и ендокринолог

диабетДнес на пресконференция в БТА ендокринолозите проф. Анна-Мария Борисова и проф. Цветалина Танкова заявиха, че 2 млн. жени годишно умират заради заболявания, свързани с диабет. Сърдечно-съдовата смъртност, свързана с диабет, е повече при жените, отколкото при мъжете, информират от novini247.com. През 2015 г. в света има над 415 млн. диабетика, като половината от тях са жени. По повод Световния ден за борба с диабета - 14 ноември, кампанията е под надслов "Жени и диабет - нашето право на здраво бъдеще". От днес започва и Националната информационна кампания "Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!".

Проф. Анна-Мария Борисова обясни, че тези заболявания са 10 пъти по-тежки при жените, отколкото при мъжете. 40% от жените под 30-годишна възраст имат диабет.
„16% от бременните жени имат някаква форма на повишена кръвна захар, отчита статистиката у нас. Това е равно на усложнения на бременността, риск за живота и здравето и на майката, и на плода“, заяви проф. Борисова.
Няма официална статистика колко от бременните жени в България имат диабет, тъй като не всички са се изследвали, признаха ендокринолозите. Те припомниха, че до шестия месец бебето няма собствена щитовидна жлеза и тиреоидните хормони идват само от майката, за това всяка бременна трябва да си изследва щитовидната жлеза.
Според проф. Цветалина Танкова около 10 - 13% от бременните жени с диабет са били болни и преди да забременеят. Тревожна е цифрата на бременните с асистирана репродукция - висок процент от тях имат диабет. Жените в България много често раждат над 30-годишна възраст и това също е сред рисковите фактори.
„Най-важно за здравето на бременната с диабет е екипният подход на медиците - да си взаимодействат офталмолог, медицинска сестра, гинеколог, ендокринолог. Бременната жена с диабет трябва де се лекува само с инсулин по време на бременността. От миналата година се реинбурсират инсулиновите помпи“, припомни проф. Борисова.
„Важно е да се въведе Национална правителствена програма за мониторинг на незаразните заболявания, включително и диабет. В света има епидемия от затлъстяване, а то води към диабет. Наше е правото на здравословно бъдеще - и за майката, и за създаване на здраво поколение“, каза още проф. Борисова.
През 2012 г. недиагностицираните диабетици са били 30%, а през 2017 г. те са вече 50%. Половината от хората с предиабет са станали диабетици 5 г. по-късно, обясни специалистът. В света половината от диабетиците не са диагностицирани, у нас - между 30 и 50% от диабетно болните не знаят, че имат диабет. Захарен диабет тип 2 е самостоятелен рисков фактор за сърдечна недостатъчност.
У нас 33% от населението има затлъстяване и 37% страда от наднормено тегло. Това е предпоставка за нарушение на мазнините в кръвта. Диабет и затлъстяване вървят ръка за ръка, предупреждават лекарите.
65% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдовите заболявания. Ние сме първенец в Европа по този вид смъртност. Докато сърдечносъдовата смъртност в Европа намалява, у нас тя намалява с много по-бавни темпове, отколкото в другите страни.
Лекарите препоръчват всеки човек да погледне рисковите фактори за развитие на диабет и да си отговори дали има някой от тях. Този въпросник е задължително да бъде прегледан от бременните. Сред рисковите фактори са фамилна обремененост, високо кръвно, анамнеза за репродуктивни неудачи, асистирана репродукция, жени, родили дете над 4 кг, жени с кистозни яйчници - наличието само на един рисков фактор води тази бременна жена до диабет.
„65% от хората с диабет умират от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания. Ако човек има само диабет и няма други заболявания, то неговият живот е с 6 г. по-кратък“, каза проф. Танкова.
Когато искаме да контролираме диабета, трябва да следим и артериалното налягане, и теглото, заявиха ендокринолозите и препоръчаха лицата с диабет да се хранят здравословно и да имат активна физическа дейност.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като пациенти диабет

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Превалявания от сняг

0°C

София

Превалявания от сняг

Влажност: 89%

Вятър: 22.53 km/h

 • Сняг
  22 Мар 2018 1°C -1°C
 • Сняг
  23 Мар 2018 1°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»