Вход

Само 10% от пациентите с хепатит С знаят, че са болни (видео)

хепатитБолните от хепатит C у нас са над 100 000 души, но едва 10% от тях знаят това. От петък започва Европейската седмица за изследване на ХИВ и хепатит, информират от bTV. Едно от големите предизвикателства е да бъдат открити болните, тъй като в много голяма част от случаите заболяването протича без симптоми.
„Все още сме далеч от това, което ние искаме да направим – да имаме скринингова програма, да направим епидемиологично проучване, да разберем каква е реалната честота на хепатит C в България. Ние сме единствената страна в Европа, в която няма епидемиологично проучване”, заяви проф. Крум Кацаров от ВМА.
Докато това се случи, всеки може да се тества безплатно в Центъра за сексуално здраве в София.

„Откакто съществува услугата, сме изследвали 2500 души, като 40 от тях са дали положителна проба за хепатит C. Превенцията е най-добрият метод за справяне с едно заболяване”, казва Силвана Лесидренска от сдружение „ХепАктив”.
Тошка Иванова е посветила цяла книга за битката си с хепатита. Разбрала, че носи вируса след безплатна акция за изследвания. Веднага започнала да търси информация. И така разбрала основното - че хепатит C се предава предимно по кръвен път – чрез преливане на кръв, използване на нестерилни инструменти при зъболекар, козметик, при поставяне на пиърсинг или татуировка, при венозна употреба на наркотици или по полов път. Тя започнала лечение с т.нар. интерферонова терапия, която има много странични ефекти: постоянна умора, температура, треска, косопад. Днес Тошка Иванова е здрава и помага на други пациенти, които се сблъскват с хепатита.
От 2016 г. Здравната каса поема лечението на пациентите с новата т.нар. безинтерферонова терапия. Наричат я революция в лечението на хепатит C – тя е почти 100% успешна и няма странични ефекти. В началото достъп до нея имаха само определени пациенти, но сега всеки, който има доказан вирус, има възможност за това лечение.
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като хепатит ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»