Вход

В България 460 000 души живеят с диабет, други 200 000 не се лекуват

диабетНа 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Решението е на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация в резултат на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването, и необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета. Точно този ден е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който през 1921 г. заедно с Чарлз Бест откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина. Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Захарен диабет тип 1 в голям процент от случаите е автоимунно заболяване. При него се появяват сериозни симптоми, загуба на тегло, повишено отделяне на течности, възможно е усещане за слабост, отпадналост, и се стига до състояние на кетоацидоза - много високи стойности на кръвната захар, при което се постъпва в болница. Захарен диабет тип 2 е най-често срещаният тип диабет, който е свързан с рискови фактори, обусловени от начина ни на живот: наднормено тегло, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол. Чрез промяна в поведението и ежедневните навици на хората, т.е. намаляване на рисковите фактори, е възможно е да се предотвратят 70% от случаите на развитие на захарен диабет тип 2.
В цялата страна се организират редица инициативи, които целят да повишат информираността за това заболяване. От 9 до 13 ч. днес във фоайето на поликлиниката на Военномедицинската академия лекари по ендокринология ще извършват безплатно измерване на кръвната захар. Всеки, който желае да получи консултация със специалистите, може да го направи без предварително записване. От 11 ч. в столичния храм „Св. седмочисленици“ ще бъде отслужен тържествен молебен за здраве на децата и младите хора с диабет.
В България 460 000 души живеят с диабет, а 200 000 са засегнати от заболяването, но не знаят и не се лекуват. Около 2 000 деца и младежи до 18 г. живеят с диабет тип 1, като възрастовата граница при тях пада. Тревожен е фактът, че диабет тип 2 все по-често се отключва при деца. Причините за появата на този тип диабет са застоелия начин на живот и наднорменото тегло. По тези показатели България е на пето място в Европа. За 2107 г. за цялата страна от диабет тип 2 са заболели между 20 и 30 деца.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като диабет

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»