Ние също сме европейски лекари и работим в европейски болници

От Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация изпратиха декларация до президента Румен Радев, парламента, премиера Бойко Борисов, Министерството на здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова и Българския лекарски съюз относно започналата дискусия за неизплатените от НЗОК средства към болници в други страни-членки на Европейския съюз...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Ние също сме европейски лекари…

От Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация изпратиха декларация до президента Румен Радев, парламента, премиера Бойко Борисов, Министерството на здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова...

Машина за доставка на кръв "първа" за Северна Ирландия

Вендинг машините в болниците обикновено се използват за бърза закуска или чаша кафе - но тази, която дава кръв, е нововъведение.
Персоналът в болницата Mater в Белфаст помогна за разработването и производството на технология, наречена HemoSafe.
Той е описан като нов начин за доставяне на кръв, което ще подобри безопасната доставка на кръвни продукти.
Тя се оказва толкова успешна, че има планове да се включат в други болници в Белфасткия здравен тръст.


Машините за автомати за доставка на кръв вече са в действие в болници в Съединените щати и в Лондон, но това е първият случай, в който се използва в Северна Ирландия.
"По-малко документи"
HemoSafe използва софтуер за кръвни проби, което означава, че когато един лекар или медицинска сестра взема проба от кръв от пациент, тя се проследява и изпраща в лабораторията.
Ако този пациент след това се нуждае от допълнителни единици, информацията вече е налична и може просто да бъде потвърдена.
Тъй като системата е автоматизирана, тя се счита за по-точна и също така намалява бюрокрацията за болничния персонал.
Сестра Кармил Райт, клиничен лидер зад проекта, заяви, че е удоволствие от начина, по който машината работи с системата за управление на лабораторията.
"Това е победител за пациента и нашата услуга и е безопаснa и ефективнa", каза тя.
Новата система има за цел да намали бюрокрацията и всякаква възможност за човешка грешка, особено по време на кръвопреливане, когато пациентът изисква пинта от определен вид кръв.
Според заместник-сестра Памела Джонсън, тя намалява и времето, необходимо за получаване на кръв за животоспасяващи операции.
"По-добре е за служителите, работещи в операционната зала, защото имаме много по-малко документи, които да попълнят.
"Тя е автоматизирана, така че всяка част от информацията, свързана с тази кръвна единица, е документирана в база данни, а не да се прави ръчно", каза тя.
Независимо от това, доставянето на кръв е все още екипно усилие.
- Започва от хората на дъното, точно нагоре - каза полковникът от Матер Майкъл Кърли.
"Вие сте част от единицата кръв, която се довежда до пациента, което помага на пациента да се подобри. Значи чувстваш, че постигаш нещо, когато доставиш кръвта.

 

Източник: BBC

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

2°C

София

Облачно

Влажност: 90%

Вятър: 28.97 km/h

 • Облачно
  20 Фев 2018 6°C 1°C
 • Облачно
  21 Фев 2018 6°C 2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»