Вход

Джамбазки: Арестувани лекари на хуманитарна мисия – това е скандал, какъвто няма и в Африка (видео)

БосилеградEвродепутатът Ангел Джамбазки се закани в предаването „Тази сутрин“ по bTV след случая с ареста на български медици в Босилеград, че ще направи сърбите луди в Брюксел. Според него действията на Белград са лицемерни, а срещу хората от Западните покрайнини се води политика на денационализация и етническо прочистване вече 97 години. В петък наши лекари бяха задържани от сръбските власти заради медицински прегледи, които извършваха в Босилеград по покана на местно дружество.
„Няма как този път да мине номерът с тяхната лицемерна политика – да играят на две сватби и да тъкат на два стана – пред Брюксел да имат една физиономия, а при българите да имат друга. Те ще се научат, че ще спазват всички европейски правила, ако искат да бъдат част от Европейския съюз“, заяви Джамбазки.
Той посочи, че ще уведоми Европейската комисия, председателя ѝ и комисаря по разширяването.

„Това със сигурност ще влезе в доклада за разширение догодина“, добави той.
„Арестувани лекари, които извършват хуманитарна мисия – това е скандал, какъвто няма да видите в Африка дори“, възмути се евродепутатът.
Според него това, че не са спазени всички правила, са номера.
„В Босилеград няма здравна служба, има една кошара, която наричат здравна служба, и в нея няма да намерите медик – каза още евродепутатът. – Тези хора са оставени, за да бъдат изгонени от там, те са оставени да отмрат, да отживеят. Това е политика на денационализация от страна на сръбската държава, това е политика на етническо прочистване 97 години.“
Джамбазки посочи, че областният център – Враня, е на 70 км. и е през две планини – Власина и Бесна Кобила, „като Бесна Кобила е близо 2000 м. и през зимата е затворена непрекъснато – от края на ноември до април не се минава. Няма родилен дом, няма здравна служба, сърбите – местната и централната власт, ги притискат да напуснат региона и да го обезбългарят“.
Той обясни още и че жителите на този район нямат нужда от български паспорти, за да могат да се лекуват в Кюстендил, който е на 30 км., както и че българската държава организира прегледи във ВМА.
„Но това пак са 137 – 140 км. Сега си го представете – възрастни, болни хора, кални пътища...“, коментира Ангел Джамбазки.
Целия разговор вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекари ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»