Психиатри настояват за спешни мерки за психично болните (аудио)

Лечението на психично болните в България е хронология на една катастрофа – хронично недофинансиране, трагично състояние на психиатричните болници и дефицит на персонал. Асоциацията на експертите по психично здраве настояват за спешни мерки пред институциите по проблемите на психично болните.„Ние сме страната в Европейския съюз с най-малко психиатри на глава...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Психиатър: Смяната на часовото…

Психиатърът д-р Веселин Герев коментира пред Bulgaria ON AIR поредна смяна на стрелките на часовника, която ни очаква в края на седмицата. Той подчерта, че тя е абсолютно вредна, но...

Проф. Кантарджиев: Не се правят антибиограми преди изписването на антибиотик, защото НЗОК плаща нищожно малко

КантарджиевПроф. Тодор Кантарджиев, Национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести, коментира пред monitor.bg използването на антибиотиците в България в началото на световната седмица, посветена на отговорното прилагане на антибиотиците от 13 до 19 ноември.
„В нашата страна употребата на антибиотици в болниците и продажбите им в аптеките са сравними с количествата, изразходвани в средноразвитите европейски държави. Най-слабата им консумация в Европейския съюз е в северните страни, а най-голямата – в съседните ни страни - членки на ЕС, Румъния и Гърция. Ние сме на средно ниво, като Германия, Белгия и донякъде Унгария”, обясни той.

„В последните 10 - 15 години лекарите от доболничната помощ се научиха да не изписват веднага антибиотици. Нещата се подобриха решително като количество изписани антибиотици, като разлика на изписаните през лятото и зимата. Когато то е високо в есенно-зимния сезон, говори за недобра свръхупотреба на тези лекарства. Общопрактикуващите лекари увеличиха своята квалификация и на първо място постигнаха практиката да не лекуват сезонните вирусни заболявания с антибиотици. Важно е да се знае, че с тях вируси не се лекуват, както не се лекува и сухата кашлица, когато тя не е свързана с пневмония, а е в резултат на неоспорима вирусна инфекция. С антибиотици се лекуват бактериалните инфекции. Западноевропейски здравни чиновници ни съветват дори да не ги ползваме при бактериално възпаление на ухото при децата, защото в 70% то отшумявало от само себе си. Аз не споделям това крайно мнение, защото да ти пищи детето, да знаеш какъв е микробът в ухото му и да не му дадеш антибиотик, е жестоко”, категоричен е д-р Кантарджиев.
Национален консултант по микробиология обясни още,че независимо че общопрактикуващите лекари са наясно и с негативните страни от свръхупотребата на антибиотици, те все още не правят антибиограма, преди да изпишат един или друг препарат на пациентите.
„От една страна, това е поради тоталното неразбиране на НЗОК, тя финансира микробиологичните изследвания 10 - 20 пъти по-малко от тези в останалите страни. Наистина и заплатите на лекарите микробиолози са десет пъти по-малки, но цената на хранителните среди, които се използват за изследванията са еднакви. НЗОК все още си позволява да не заплаща изследванията на често срещани инфекции, като лаймската болест. Това заболяване може да доведе до инвалидизация в резултат на парализи. Като се има предвид това, е ясно защо лекарите не правят антибиограми и направо изписват антибиотиците. Пак по същите причини масово не се изследват и уроинфекциите. Аз не съм чул за пациент – мъж, изписан от урологична клиника, да няма някаква уроинфекция. За излекуването ѝ е необходима голяма квалификация, доста изследвания с перфектно направени антибиограми и тяхното интерпретиране, защото голяма част от микробите вече са станали толкова нечувствителни към масовите антибиотици, че трябва да се търсят специално такива лекарства, и то след антибиограма”, коментира проф. Кантарджиев.
При лечение без антибиограма докторът лекува с един антибиотик и когато той не помогне, оставя малка пауза, а после изписва друг.
„Правилният подход е - прави се микробиологично изследване. Ако състоянието на пациента позволява, се започва с широкоспектърна антибиотична терапия. Целта е да се покрият всички възможни бактерии, които могат да причинят тази инфекция. След излизане на резултатите антибиотичното лечение трябва да премине от широкоспектърно към тясноспектърно, което ще действа само на микроба, причинител на инфекцията, без да унищожава нормалната флора у човека, която се състои от няколко килограма полезни бактерии в тялото му”, обясни професорът.
Той добави,че лечението със силни антибиотици от самото начало се отразява на пациента най-напред като удря финансовото му здраве, тъй като НЗОК не реимбурсира антибиотиците. Ако го прави в някои случаи, то процентът е толкова нищожен, че не си струва. В развитите европейски държави подходът е напълно противоположен. Там Здравноосигурителните фондове реимбурсират антибиотиците, за да има държавна и обществена регулация на тяхната консумация, което в нашата страна не може да стане, защото антибиотиците са масови лекарства и НЗОК не се интересува дали хората ще плащат и какви антибиотици.
На въпрос има ли свръхупотреба на антибиотици в лечебните заведения, за да се потушат евентуални вътрешноболнични инфекции, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести отговори, че някои лечебни заведения компенсират някои неблагополучия, като вътрешноболничните инфекции, като дават антибиотици на пациентите. Те се прилагат на не по-малко от 60% от хоспитализираните от първия до последния ден на клиничната пътека. Това означава неправилна свръхупотреба. Освен това в последните три години цефалоспорините – антибиотици от трета генерация, поевтиняха много, затова се и употребяват дори в случаите, когато трябва да се ползват такива от първа генерация. Пак в последните години в болниците се появиха много щамове, които не са чувствителни, тъй като в хирургиите започна да се прави профилактика точно с цефалоспорините, които са от трета генерация.
„Вътрешноболничните инфекции в нашата страна се проявяват обикновено след изписването на пациента, защото клиничните пътеки са кратки и човек, като се прибере вкъщи, развива вътрешноболничната инфекция. Трябва да се знае, че всяка пневмония 15 дни след изписването е в действителност вътрешноболнична пневмония. Всяка уроинфекция 30 дни след изписването също е вътрешноболнична инфекция. Всяка хирургична инфекция два месеца след изписването е вътрешноболнична. При имплантираната става тя може да се прояви дори в рамките на една година” казва в заключение проф. Кантарджиев.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като пациенти лекарства

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Превалявания от сняг

0°C

София

Превалявания от сняг

Влажност: 89%

Вятър: 22.53 km/h

 • Сняг
  22 Мар 2018 1°C -1°C
 • Сняг
  23 Мар 2018 1°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»