Вход

Кардиолози оперираха безкръвно 10 сърца с упойка, по-слаба от зъболекарската

surgery instrПо време на конгрес на кардиолози в Пловдив бяха излъчвани на живо операции на сърце, а световноизвестни експерти напътстваха по видеовръзка кардиолози от три болници в два града. 10 пациенти получиха шанса за безкръвно лечение чрез най-иновативните методи в света, информират от standartnews.com. Те са избрани като сложни случаи, а екипите извършиха манипулациите в болниците "Св. Георги" и "Пълмед" в Пловдив, както и в "Болница Тракия" в Стара Загора.
"При този тип операции пациентите са в пълно съзнание, за да могат да коментират състоянието си с лекарите. А упойката, която се поставя, е по-малко и от дозата за вадене на зъб", обясни д-р Валери Гелев, председател на Българското дружество по интервенционална кардиология.

"Това е един от най-добрите методи за обучение, защото в нашата професия 50% от успеха е плод на работа, 40% на гледане и останалото се дължи на четене", каза д-р Гелев, който е и шеф на Кардиологично отделение в Токуда Болница София.
По време 

кардио

на VIII-я конгрес на Българското дружество по интервенционална кардиология над 300 медици от България и света обсъждаха новостите в света на инвазивното лечение на сърдечносъдови заболявания.
"Форумът и тази година е на международно ниво - както като представителност на делегатите, така и като споделени постижения в областта", каза доц. Кирил Карамфилов, член на УС на Дружеството на кардиолозите в България.
На конгреса бяха представени и обсъдени всички най-нови решения в областта на инвазивната кардиология. Съвременните световни и европейски препоръки включват все повече минимално инвазивното интервенционално лечение като стандарт и при заболявания, лекувани до този момент препоръчително с отворена хирургия - стволови стенози, структурни и клапни заболявания, сложни коронарни запушвания и др.
"Все още за нас са предизвикателство клапните заболявания. Това са скъпо струващи методи, но съм сигурен, че най-много до 10 години инвазивната кардиология ще се занимава по равно с лечение на коронарни артерии и на структурни заболявания", каза д-р Гелев.
"Българските специалисти са на международно ниво", призна проф. Джордж Сианос, който често идва у нас. Той разказа, че преди е бил заедно с д-р Гелев на световна конференция в Денвър, САЩ.
"Мога да ви уверя, че това, което беше представено като постижения там, видях приложено от българските лекари в катеризационните днес тук", допълни проф. Сианос.
Д-р Гелев припомни, че тази година се навършват 40 години от първата направена ангиопластика и 15 години от поставянето на клапа по ендоваскуларен път.
"За тези години е направено страшно много в сферата на инвазивната кардиология, а бъдещето е в усъвършенстването на наличните методи за лечение на заболявания на сърцето, което беше обект на този форум", заключи д-р Гелев.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекари пациенти

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»