Вход

Кирил Ананиев даде клетва като здравен министър

k.ananiewАнаниев беше избран със 121 гласа "за" от общо 206 гласували. "Против“ бяха 85 депутати - от БСП и ДПС, "въздържал се“ нямаше. 
След клетвата Ананиев благодари на народните представители, които го подкрепиха и обеща да работи с всички парламентарни групи, с гражданското общество и със съсловните организации. Той каза, че има цялостен план. Ананиев покани специалисти, включително от университетите и бившите министри, в консултативен съвет."
Кирил Ананиев е роден през 1955 г. в София. Завършва специалност „Финанси и кредит“ във ВИИ Карл Маркс в София през 1980 г.

Започва работа в Министерството на финансите през 1980 г. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи".
Бил е заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г., а от 27.01.2017 г. до 03.05.2017 г. - служебен министър на финансите. 
Бил е екретар по финансова политика на президента Георги Първанов и съветник към политическия кабинет на министър-председателя Пламен Орешарски.
Работил е  и като завеждащ финансово-административната служба в Постоянното представителство на Република България в ООН в Женева, Швейцария.
Името на Ананиев нашумя през 2012 година, по повод проверка на Сметната палата, при която се разбра, че заместникът на Пламен Орешарски в кабинета на Тройната коалиция е получил за 4 години от участие в бордове 540 000 лева. Ананиев не отрече, че сумата е такава и не изрази съмнение в коректността на колегите си от Сметната палата.  Той се оправда, че сам не е пожелал да влезе в толкова много бордове – по думите му е участвал в десетина борда. Ананиев заяви, че "Всички получени възнаграждения са дарени и дадени за подпомагане. За съжаление не мога да докажа всичко с документи, но колегите ми от МФ знаят. Помогнах на 10-годишно момиченце, което имаше нужда от операция на черен дроб. Давал съм на майки, които ровят в кофите с боклук, и то не левче, а по 50 лева", обясни той, подчертавайки, че е извършил благотворителните дела далеч преди актуалните скандали с бонусите.
В момента Ананиев е Председател на НС на НЗОК и заемаше тази длъжност от дълги години с малки прекъсвания – веднъж поради разрив с бившия здравен министър Москов и втори път за времето, когато беше служебен здравен министър. Той е вносител на предложенията за мораториум въру новите лекарства и новите дейности в болниците в закона за бюджет на НЗОК за 2018 година. Смята се, че лимитите на болниците и забраната за сключване на договори с нови болници а една година, също са негови идеи.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лимити МЗ

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»