Вход

Папата забрани търговията с цигари във Ватикана заради вредата върху здравето

папаПапа Франциск е издал заповед за прекратяване на продажбата на цигари на територията на Ватикана от догодина поради опасения за здравето на пушачите. Това съобщи говорителят на Светия престол Грег Бърк, информират от bTV. Той се позова на статистики на Световната здравна организация, че пушенето убива над 7 милиона човека годишно.
"Светият престол не може да съдейства на практика, която явно вреди на здравето на хората", заяви говорителят на Светия престол.
На територията на папската държава цигарите се продават на цени, значително по-ниски от тези в Италия. Служителите имат право да купуват по пет стека месечно и много италианци молят свои познати, които са на работа във Ватикана, да ги снабдяват с евтини цигари.

Бърк призна, че търговията с цигари носи приходи на Светия престол, но подчерта, че "никоя печалба не може да бъда оправдана с цената на живота на хората". Продажбата на пури във Ватикана ще остане разрешена поне още известно време, защото техният дим не се вдишва, уточни той.
Ватикана е една от малкото държави в света, забранили тютюнопушенето на своя територия. В Бутан, където се смята, че пушенето вреди на кармата на човека, продажбата на тютюневи изделия е забранена още през 2005 г., посочва Ройтерс.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като здравна информация

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»